Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Η λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος την Κυριακή των Βαΐων

Το πρώτο κρούσμα στην Κέρκυρα, εμφανίστηκε τα Χριστούγεννα του 1629 στην οικογένεια του δικηγόρου Οδηγητριανού Σαραντάρη ο οποίος και εκτελέστηκε (άδικα όπως φάνηκε στη συνέχεια) σαν υπέυθυνος για τη διάδοση του θανατικού. Η τοπική Ενετική Διοίκηση δαπάνησε ποσό χιλίων δουκάτων προκειμένου να ληφθούν έκτακτα υγειονομικά μέτρα. Τα κρούσματα σταδιακά μειώθηκαν και την Κυριακή των Βαΐων του 1630 δεν σημειώθηκε κανένα. Τα θύματα (όπως αναφέρει ο Βροκίνης) έφτασαν τα 60.Image
Λιτανεία Βαΐων με τον Μητροπολίτη Πολύκαρπο

 Η κατάπαυση του θανατικού αποδόθηκε από τον απλό λαό σε θαυματουργή επέμβαση του Αγίου και την ημερα εκείνη λιτανεύτηκε το ιερό λείψανο εκτός του ναού. Οι Σύνδικοι της Κοινότητας συγκέντρωσαν πέντε χιλιάδες δουκάτα για εξωραϊσμό του ναού και με αίτησή τους προκάλεσαν το υπό χρονολογία 21 Ιούνη 1630 θέσπισμα της Ενετικής Διοίκησης για τη λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου "ίνα κατ΄έτος και επί παντός τελήται η λιτανεία πανδήμως".          

Η Λιτανεία των Βαΐων επαναλαμβάνεται χωρίς διακοπή πάνω από τρισήμισυ αιώνες έως και το 2019, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη διαδρομή από όλες τις άλλες (παράλληλα με την πορεία των Ενετικών τειχών). Την Κυριακή 12 Απριλίου 2020, η Λιτανεία διεξάγεται εντός του ναού λόγω της κυρηγμενης πανδημίας Covid-19 από το Μάρτιο 2020. Το ίδιο ισχύει και για το 2021.

Από την «Εφημερίδα των Ειδήσεων» της 13ης Απρίλη 1911 αντιγράφουμε την σχετική περιγραφή της εποχής:

Μετά πολλής λαμπρότητος και μεγαλοπρεπείας ετελέσθη και εφέτος η λιτανεία των Βαΐων, την οποίαν ελάμπρυνεν και η εκ της παρουσίας των Σεπτών μας ξένων κίνησης εκ των πλοίων και των πληρωμάτων αυτών.

Πλήθη πιστών εθεώντο την λιτανείαν του Αγίου και προστάτην της Νήσου Σπυρίδων εις ηνεφέτος παρήσαν εν σώματι εκτός των στρατιωτικών σωμάτων των αρχών και του κλήρου και οι μαθηταί του Β Γυμνασίου μετα της σημαίας των και οι μαθηταί του Εκπαιδευτηρίου «Καποδίστριας».

Συντάκτης: Γ. Ζούμπος

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Corfuland News