Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Η Κερκυραϊκή καντάδα και η ιστορία της

Όλοι έχουμε ακούσει από τους παλαιότερους να μας αφηγούνται ρομαντικές ιστορίες για το πως προσέγγιζαν εκείνα τα χρόνια οι νέοι άντρες τις γυναίκες με μια καντάδα κάτω από τα παράθυρα  τις νυχτερινές ώρες. 

Η καντάδα είναι ένα είδος μουσικής σύνθεσης που τραγουδιέται από έναν άνδρα προς μια γυναίκα με σκοπό την έκφραση των συναισθημάτων του. Ο όρος προέρχεται από το ιταλικό ρήμα cantare που σημαίνει τραγουδώ. 

Ένα είδος λαϊκού αστικού τραγουδιού είναι η καντάδα που αναπτύχθηκε κυρίως στα Επτάνησα και την Αθήνα του 19ου αιώνα. Ωστόσο, το είδος αυτό το συναντάμε και στις αγροτικές περιοχές. 

Η Κερκυραϊκή καντάδα και η ιστορία της

Συνήθως οι καντάδες  συνοδεύονταν από κιθάρες και μαντολίνα ενώ κάποιες φορές οι παρέες τις τραγουδούσαν και χωρίς τη συνοδεία οργάνων.  Ακόμη, σπάνια χρησιμοποιείται το βιολί, το ακορντεόν και το κοντραμπάσο. 

Στην καντάδα το βασικό μουσικό εκφραστικό μέσο είναι η ανθρώπινη φωνή. Επηρεασμένη από τα δυτικά πρότυπα και κυρίως από τους Ενετούς στα τραγούδια αυτά παρατηρείται μια πολυφωνική επεξεργασία. Ο αριθμός των φωνών διαφέρει. Συνήθως η καντάδα είναι τρίφωνη ή τετράφωνη. Ωστόσο, στις αγροτικές περιοχές παρατηρείται και η μονοφωνία ενώ σπάνια το σόλο τραγούδι. 

Τα θέματα της καντάδας αντλούνται κυρίως από την ομορφιά του φυσικού τοπίου, τα θάλασσα και των λουλουδιών. Τα τραγούδια της καντάδας είναι παιχνιδιάρικα, περιπαιχτικά και εξυμνούν την αγάπη και τον έρωτα. Δεν λείπουν οι αυτοσχεδιασμοί στους στίχους των τραγουδιών μιας και οι Επτανήσιοι ήταν ιδιαίτερα επιδέξιοι σ’ αυτούς. 

Για αρκετές από τις επτανησιακές καντάδες δεν γνωρίζουμε τους δημιουργούς τους. Κάποιες απ’ αυτές έχουν ως δημιουργούς τους συνθέτες της Επτανησιακής Μουσικής Σχολής, όπως ο Διονύσιος Λαυράγκας ενώ με τους στίχους ασχολήθηκαν πολλοί ποιητές ανάμεσα τους και ο Διονύσιος Σολωμός. 

Πηγές: Wikipedia, 1954-2014 60 χρόνια Κερκυραϊκή Καντάδα και Μαντολινάτα, 60 χρόνια Επτανησιακή παράδοση, Μουσικό σχολείο Κέρκυρας, musicportal.gr

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Nautilus

Ανεμόμυλος

Δείτε live

Oasis Hotel

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News