Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Η ιστορική μονή των Αγίων Θεοδώρων Στρατιάς στην Παλαιόπολη

Για την πορεία και τη δράση της στους αιώνες, θεωρείται από πολλούς ως ο θρίαμβος του γυναικείου μοναχισμού. Ο λόγος για τη μονή των Αγίων Θεοδώρων της Στρατιάς στη Γαρίτσα της Κέρκυρας. 

Η μονή των Αγίων Θεοδώρων Στρατιάς βρίσκεται σε ένα περιβάλλον γεμάτο ελιές στην αρχαιολογική περιοχή της Παλαιόπολης. Στα δυτικά της ο επισκέπτης θα δει τα ερείπια μιας ενός από τους πιο σημαντικούς ναούς των αρχαίων χρόνων στον ελλαδικό χώρο, αυτόν της Αρτέμιδος Γοργούς ( 590-580 π.Χ). 

Η ιστορική μονή των Αγίων Θεοδώρων Στρατιάς στην Παλαιόπολη

Η μονή των Αγίων Θεοδώρων κτίστηκε γύρω στα 1500 πάνω στα ερείπια μιας Παλαιοχριστιανικής τρίκλιτης βασιλικής του 5ου αιώνα μ.Χ. Επιπλέον, για την οικοδόμηση της πολλά υλικά χρησιμοποιήθηκαν και από τον διπλανό δωρικό ναό της Αρτέμιδος. 

Στα χρόνια της Ενετοκρατίας, η μονή των Αγίων Θεοδώρων Στρατιάς ήταν από τις πιο πλούσιες γυναικείες μονές του νησιού και εκεί μόνασαν γυναίκες από τις ανώτερες τάξεις της Κέρκυρας. 

Με την κατάληψη της Κέρκυρας από τους Γάλλους Δημοκρατικούς το 1797 στη μονή εγκαταστάθηκε στρατιωτική φρουρά και πολλά από τα κελιά της χρησιμοποιήθηκαν ως στρατιωτικές φυλακές. 

Αργότερα, το 1915 μια πυρκαγιά προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη μονή. Ακολούθησαν κι άλλες από τους ιταλικούς και γερμανικούς βομβαρδισμούς την περίοδο του Β΄ Παγκόσμιου πόλεμου. 

Εντός της ανακαινισμένης πια μονής των Αγίων Θεοδώρων συναντάμε εικόνες της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής, πολλά εκκλησιαστικά και ιστορικά κειμήλια και τοιχογραφίες. 

Αυτή που ξεχωρίζει είναι η μεγάλη βιβλιοθήκη της με έντυπα και χειρόγραφα που είναι κυρίως λειτουργικά. Ενδιαφέρον έχει το ογκώδες αρχείο της που έχει να κάνει με τη διοίκηση της μονής και τη διαχείριση της περιουσίας της στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου. 

Η Μονή των Αγίων Θεοδώρων ξεχωρίζει και για την αρχιτεκτονική της δομή. Η κάτοψη του μοναστηριακού συγκροτήματος είναι τραπεζοειδής ενώ ο τετράγωνος αίθριος κεντρικός περίβολος της με την ποικιλία φυτών και λουλουδιών μαγνητίζει τα βλέμματα των επισκεπτών. 

Αξιόλογες είναι οι τοιχογραφίες εντός του ναού της μονής με την παράσταση της Πλατυτέρας, της Αγίας τριάδος και του Παντοκράτορος. Το τέμπλο του ναού του 15ου αιώνα φέρει δύο εικόνες του Χριστού  και της Παναγίας του Εμμανουήλ Τζαννέ. 

Για τον μελετητή του ορθόδοξου μοναχισμού η πορεία της μονής μέσα στο χρόνο και οι μοναστικοί κανονισμοί της αποτελούν μια βασική πηγή για τη μελέτη των γυναικείων μονών στον κερκυραϊκό αλλά και στον ιόνιο χώρο. 

Πηγές: imcorfu.gr, ikivotos.gr, allovergreece.com, users.sch.gr

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akron

Παλαιοκαστρίτσα, Κέρκυρα

Δείτε live

Corfuland News