Πρόσφατες Αγγελίες
- Ζητείται γαζώτρια/ης από βιοτεχνία κατασκευής καλυμμάτων
- Ζητείται ηλεκτρολόγος/ηλεκτρονικός από την εταιρεία Ζαριφόπουλος
- Πωλείται διαμέρισμα κοντά στο κέντρο
- Ζητείται προσωπικό από εστιατόριο στην πόλη
- Πωλείται διαμέρισμα στο Μον Ρεπό
- Ενοικιάζεται διαμέρισμα στην περιοχή Μπούκαρι
- Ενοικιάζεται τριάρι στον Ποταμό
- Ενοικιάζονται πολυτελή διαμερίσματα στα Γουβιά
- Ζητείται πωλητής/τρια από το ζαχαροπλαστείο/ καφέ Δέσποινα στα Τρία Γεφύρια
- Αναζητώ την φύλαξη ηλικιωμένων
Τι παίζει Σήμερα
![]() |
Η Ιστορία της Σπιανάδας: ένα συνονθύλευμα ενετικών, γαλλικών και βρετανικών επιρροών
Εμφανίσεις:
Ένα από τα πιο όμορφα και χαρακτηριστικά σημεία της Κέρκυρας είναι ίσως η πλατεία Σπιανάδα.
Η Σπιανάδα απλώνεται σε μια έκταση 84.000 τ.μ., ανάμεσα στο Παλιό Φρούριο και την Παλιά Πόλη, κάτι που την καθιστά τη μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων και εικοστή έβδομη στη λίστα με τις μεγαλύτερες πλατείες παγκοσμίως.
Εκτός από την όψη της πλατείας εντυπωσιακή είναι επίσης και η ιστορία της. Το όνομα της προέρχεται από το ιταλικό “spianare” που σημαίνει ισοπεδώνω και αυτό γιατί δημιουργήθηκε κατά τον 16ο-17ο αιώνα, όταν οι Βενετοί αποφάσισαν να γκρεμίσουν τα κτήρια που βρίσκονταν περιμετρικά του Φρουρίου ώστε να αυξηθεί η ορατότητα αλλά και να υπάρχει μεγάλο πεδίο βολής για τους αμυνόμενους.
Η διαμόρφωση του χώρου ξεκίνησε από το 1537, όταν Michele Sam-micheli έθεσε κάποια όρια στο χώρο και απαγόρευσε την ανοικοδόμηση, ενώ το 1628 τα όρια επεκτάθηκαν και ξεκίνησε η κατεδάφιση των κτιρίων.
Έτσι η Σπιανάδα ανοίχθηκε μπροστά από το Παλιό Φρούριο μέσα σε 2,5 χρόνια, με την ισοπέδωση περίπου 2.500 σπιτιών και έγινε επίπεδη (spianata). Η πόλη κτίστηκε αμφιθεατρικά, στο χώρο που επέμεινε, μεταξύ των δύο Φρουρίων της Κέρκυρας και τα καντούνια που οδηγούσαν στην Πλατεία διαμορφώθηκαν κάθετα προς αυτή για λόγους αμυντικούς επίσης.
https://www.corfuland.gr/el/istorika-kerkyra/corfu-history/h-istoria-tis-spianadas-ena-synonthyleyma-enetikon-gallikon-kai-bretanikon-epirroon.html#sigProId7875b861fe
Μεταξύ 1807 με 1814 έγινε από τους Γάλλους Αυτοκρατορικούς η ανέγερση των πολυόροφων κτιρίων στο Λιστόν όπου έμελλε να γίνει το κέντρο της κοινωνικής ζωής της Κέρκυρας και κοσμικότερο σημείο συνάντησης.
Κατά την εποχή της βρετανικής κυριαρχίας, μεταξύ 1818-1824, έγινε η ανέγερση του Παλατιού Μιχαήλ και Γεωργίου, στη βόρεια πλευρά της πλατείας, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία του Άγγλου αρμοστή Maitland αλλά και ως βρετανικό διοικητικό κέντρο.
Το 1816 κατασκευάστηκε προς τιμήν του Thomas Maitland, το περιστύλιο Maitland πάνω από τη στέρνα του Γραδενίγου που μέχρι εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε χρήση. Το μνημείο σχεδίασε ο Άγγλος Συνταγματάρχης μηχανικός George Whitmore και αποτελείτε από 20 κίονες ιωνικού ρυθμού.
Με την δενδροφύτευση της περιοχής, η Σπιανάδα άρχισε σιγά σιγά να παίρνει την οριστική της μορφή.
Το Πάλκο ή αλλιώς κιόσκι στην Ανω Πλατεία που κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με δαπάνη του κληροδοτήματος Ναπολέοντος Ζάμπελη, ενίσχυσε τον πολιτιστικό χαρακτήρα της πλατείας.
Η Σπιανάδα, ένα συνονθύλευμα ενετικών, γαλλικών και βρετανικών επιρροών, αποτελεί ως σήμερα πόλο έλξης για ντόπιους και επισκέπτες και σημείο αναφοράς της Κέρκυρας.
Σύνταξη: Χριστιάνα Παππά
Φωτογραφίες: 1- Corfu Rc Media
2,3 - Higher Lens Photography
4- Αγγελική Ρέβη
5- Στάθης Κουτσιαύτης
7- Στάθης Κουτσιαύτης