Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Η ίδρυση Αστυνομίας πόλεως στην Κέρκυρα το 1921

« Χωρίς ασφάλειαν δεν υφίσταται κοινωνικός ρυθμός». Αυτά ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου στη Βουλή το 1918. Σκοπός του εκείνο το διάστημα ήταν εξασφάλιση  της Δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Τότε αποφάσισε να ιδρύσει μια νέα Αστυνομία στις μεγάλες πόλεις σύμφωνα με το πρότυπο της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου. 

Τον επόμενο χρόνο ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ρακτιβάν δημοσιεύει το νόμο 2461 για την ίδρυση Αστυνομίας Πόλεων στην Αθήνα, την Πάτρα, τον Πειραιά και την Κέρκυρα. 

Η πρώτη πόλη που εφαρμόστηκε ο θεσμός της Αστυνομίας Πόλεων ήταν η πόλη της Κέρκυρας την 1η  Οκτωβρίου του 1921. Ακολούθησαν η Πάτρα ( 1922), ο Πειραιάς ( 1923) και η Αθήνα το 1925.

Η ίδρυση Αστυνομίας πόλεως στην Κέρκυρα το 1921

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κέρκυρα πριν ακόμα λειτουργήσει ο θεσμός της Αστυνομίας Πόλεων  υπήρχαν από πριν οι αντίστοιχες  σχολές. Τον Μάρτιο του 1921 ιδρύθηκε η πρώτη Σχολή Αστυφυλάκων, η οποία λειτούργησε μέχρι τον Δεκέμβριο του 1941 όταν αποφάσισαν οι Ιταλοί την παύση της. Πρώτος διευθυντής της ήταν ο Σλόμαν, μέλος της Αγγλικής Οργανωτικής Αποστολής. 

Το κτίριο επέλεξε ο Φρειδερίκος Χαλιντέυ, ο οποίος ήταν ο αρχηγός της πρώτης Αγγλικής Οργανωτικής Αποστολής και ο πρώτος Αρχηγός της Αστυνομίας Πόλεων. Το κτίριο στο Νέο Φρούριο ήταν το κατάλληλο μιας και ήταν ευρύχωρο και επιβλητικό. 

Στη φιλοσοφία των οργανωτών δεν ήταν η σχολή να θυμίζει στρατώνα αλλά οι απόφοιτοί τους να είναι υπάλληλοι με πνεύμα συναδελφικό και αδελφικό προς τον πολίτη. 

Τον Μάρτιο του 1921 ιδρύθηκε και η Σχολή Αρχιφυλάκων με διευθυντή τον Σλόμαν και η φοίτηση σ’ αυτήν ήταν εξάμηνη. Η λειτουργία της σταμάτησε το 1926 και άρχισε ξανά το 1938. 

Το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ιδρύθηκε και η Σχολή Υπαστυνόμων Β, η διάρκεια της οποίας κράτησε μέχρι το 1984.  Και οι δύο τελευταίες σχολές σταμάτησαν τη λειτουργία τους το 1984 όταν η Αστυνομία Πόλεων συγχωνεύτηκε με την Ελληνική Χωροφυλακή για να δημιουργηθεί στη συνέχεια η Ελληνική Αστυνομία. 

Η ίδρυση Αστυνομίας πόλεως στην Κέρκυρα το 1921

Πρώτη σειρά υπαστυνόμων

Σύμφωνα με το συγγραφέα και υποστράτηγο Χρήστο Κονταρίδη η Αστυνομία Πόλεων εγκαταστάθηκε πρώτα στην Κέρκυρα από την τότε Κυβέρνηση και την Αγγλική Οργανωτική Αποστολή « λόγω του ότι το νησί αποτελούσε και τότε σπουδαίο τουριστικό κέντρο με πολύ μεγάλο πολιτισμό σε σύγκριση με τις άλλες μεγαλουπόλεις της Ελλάδας».

 

Πηγές: policemagazine.gr ( Αστυνομικά Χρονικά ,1953),  peaaap.gr,   Wikipedia, corfuhistory.eu

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akron

Παλαιοκαστρίτσα, Κέρκυρα

Δείτε live

Corfuland News