Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ένα ταξίδι στην Παλιά Περίθεια. Εικονική Περιήγηση 360 μοιρών

Το χωριό της Παλιάς Περίθειας είναι ένα αρχιτεκτονικό στολίδι χτισμένο στις πλαγιές του Παντοκράτορα  στη βόρεια Κέρκυρα σε απόσταση 8 χλμ. από την περιοχή Κασσιόπη και στο μέσο περίπου του όρους Παντοκράτορα. Συνδυάζει το φυσικό κάλλος με τον αρχιτεκτονικό πλούτο περασμένων εποχών. Η Παλιά Περίθεια αριθμεί περίπου 130 σπίτια κατασκευασμένα ως επί το πλείστον με βάση την ενετική αρχιτεκτονική και είναι χτισμένα από πέτρα. Η θέση του χωριού υπαγορεύτηκε από το φόβο των επιδρομών αλλά και της ελονοσίας που ταλαιπωρούσε τις ακτές. Πριν από πολλά χρόνια οι κάτοικοί του άρχισαν να το εγκαταλείπουν  εξαιτίας μιας επιδημίας, ώσπου έφτασε στη σημερινή εικόνα της εγκατάλειψης και της ερήμωσης.

 

Τα απομεινάρια των αρχοντικών που αντιστέκονται στη φθορά του χρόνου και κάνουν το χωριό να θυμίζει "χωριό φάντασμα" ταξιδεύουν τον επισκέπτη στη Βενετσιάνικη εποχή.  Η ερημιά αυτή της περιοχής ασκεί μια μυστηριώδη γοητεία και προτρέπτει τον επισκέπτη για φυσιολατρικούς περιπάτους ώστε να ανακαλύψει κάθε σημείο του χωριού μέσα στην καταπράσινη φύση.


     Τα πέτρινα σπίτια, κτισμένα από ντόπια πέτρα αντιστέκονται ακόμη στις πιέσεις του αδηφάγου χρόνου και στέκουν  επιβλητικά μα κουρασμένα από την άνιση μάχη. Εκτός, όμως από τις κατοικίες, ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι και οι εκκλησίες του χωριού, οι οποίες είναι κτισμένες σε κυκλική διάταξη γύρω από τον οικισμό και φανερώνουν την βαθιά πίστη των Κερκυραίων. Στην είσοδο του χωριού στέκεται το καμπαναριό του Αγίου Ιακώβου του Πέρση, ένα αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο. Εντυπωσιακό αρχοντικό είναι το σχολείο του χωριού, με οικόσημο του τοπικού άρχοντα Σκορδίλη στην είσοδό του. Το σχολείο αυτό λειτούργησε ως το 1940. Το νεότερο χωριό Περίθεια, δεν παρουσιάζει τουριστική ανάπτυξη. Αξίζει  κανείς να το επισκεφθεί και να απολαύσει όμως τις νοστιμιές της ντόπιας σπιτικής κουζίνας στα γραφικά ταβερνάκια της περιοχής. 

Πατήστε εδώ: 360 Virtual Tour View
Δημήτρης Φαϊτάς copyright Corfuland.gr 2003 - 2015

Επιμέλεια κειμένου : Φαϊτά Ελίνα
 

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News