Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Αρχοντικό Γιαλλινά: ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα στην καρδιά της Κέρκυρας

Κάνοντας τη βόλτα του στο ιστορικό κέντρο της πόλης ο νεοφερμένος επισκέπτης αν αφεθεί, εύκολα μεταφέρεται σε μια άλλη εποχή. Το ίδιο συμβαίνει όταν περπατάς στην οδό Καποδιστρίου και παρατηρείς τα παλιά κτίρια. 

Ένα απ’ αυτά είναι και το αρχοντικό του διεθνώς αναγνωρισμένου  για τις υδατογραφίες ζωγράφου της Κέρκυρας, Άγγελου Γιαλλινά. Συγκεκριμένα, το επιβλητικό  κτίριο βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος της πάνω πλατείας της Σπιανάδας. 

Στο αρχοντικό αυτό γεννήθηκε και άφησε την τελευταία του πνοή ο φημισμένος Κερκυραίος ζωγράφος. Στο εξωτερικό του κτιρίου μια επιγραφή μας πληροφορεί για την ημερομηνία του θανάτου του (1 Ιουλίου 1923). Εκεί έζησε τους τελευταίους μήνες της ζωής του ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης.

Αρχοντικό Γιαλλινά: ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα στην καρδιά της Κέρκυρας

Ξεχωρίζουν το προστώο   στο ισόγειο με  τα πέτρινα τόξα, τα οποία στα χρόνια της Ενετοκρατίας ήταν στολισμένα με το οικόσημο της οικογένειας Quartano. Τα μέλη της οικογένειας Quartano πρέπει να ήταν οι πρώτοι ιδιοκτήτες του κτίσματος.

Στον πάνω όροφο υπάρχει ένας εξώστης όπου οι άρχοντες της πόλης την εποχή εκείνη παρακολουθούσαν τους ιππικούς αγώνες (γκιόστρες), ένα από τα έθιμα των Βενετών στο Καρναβάλι.

Στη θέση του σημερινού αρχοντικού στα χρόνια της Ενετοκρατίας υπήρχαν τέσσερα κτίσματα, τα οποία συνενώθηκαν τον 19ο αιώνα. Αργότερα, όταν ανέλαβε το σχεδιασμό του  ο Κερκυραίος αρχιτέκτονας, Ιωάννης Χρόνης το κτίσμα  αυξήθηκε  κατά ύψος και κατά πλάτος. Ακόμα, προστέθηκε μια σκάλα που κατέληγε στα δύο πίσω διαμερίσματα.

Αρχοντικό Γιαλλινά: ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα στην καρδιά της Κέρκυρας

Σήμερα το κτίριο έχει χρώμα γκρι από την ταλαιπωρία του χρόνου αλλά ο τότε χρωματισμός ήταν διαφορετικός. Η ώχρα ήταν το χρώμα των τοίχων της πρόσοψης και το υπόλευκο για τα παράθυρα  σύμφωνα με το πρότυπο των αρχοντικών της Βενετίας. 

Όταν το 1791 η οικογένεια Γιαλλινά γράφτηκε στον κατάλογο των ευγενών του νησιού ( Libro d’ Oro) το αρχοντικό περιήλθε στην οικογένεια Γιαλλινά. 

Λίγο πριν το θάνατο του ο γιος του διάσημου ζωγράφου, Στάμος Γιαλλινάς Χαλικιόπουλος Αγοραστός μιας και δεν απέκτησε παιδιά αποφάσισε και πρότεινε το κτίσμα να γίνει ίδρυμα πολιτισμού όπου θα εκτίθενται οι πίνακες του πατέρα του. 

Το 1992 το αρχοντικό γίνεται πινακοθήκη και άρχισε να φιλοξενεί 594 έργα του Κερκυραίου υδατογράφου.  

Με την πάροδο του χρόνου, το οίκημα του μεγάλου ζωγράφου έχει υποστεί φθορά. Οι πίνακες έχουν μεταφερθεί σε ειδικό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Κέρκυρας. Το αρχοντικό  έχει κηρυχτεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο του Υπουργείου Πολιτισμού  και αποτελεί ιδιοκτησία του ιδρύματος Άγγελου Γιαλλινά. 

Πηγές: iefimerida.gr, Wikipedia, reader.gr

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

La Veranda Di Corfu

Ναυσικάς, Κανόνι

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News