Τι παίζει Σήμερα

Διατροφή Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Μία στήλη για την διατροφή από Κερκυραίους διαιτολόγους
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης;

Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και αλλαγές του τρόπου ζωής

Η αυξημένη τιμή χοληστερόλης πλάσματος (υπερχοληστερολαιμία) αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, δύο από τις κύριες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη. Κι όμως, χωρίς να χρειαζόμαστε πάντα τη βοήθεια φαρμάκων, μπορούμε εύκολα να ελέγξουμε τη χοληστερόλη στο αίμα μας, διατηρώντας τη σε ένα φυσιολογικό επίπεδο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθήσουμε σωστές διατροφικές επιλογές, καθώς και έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν, για να μειώσουμε με φυσικό τρόπο τη βλαβερή χοληστερόλη στον οργανισμό μας, είναι με το να τροποποιήσουμε τον τρόπο της διατροφής μας, καθώς και τον τρόπο της ζωής μας.

 

Image 

 

Tι είναι η χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης ουσία, η οποία, μαζί με τα λίπη και τα έλαια, ανήκει στην οικογένεια των λιποειδών. Είναι απαραίτητη σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού και έχει πολύ σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό των εγκεφαλικών και νευρικών κυττάρων, καθώς και στον σχηματισμό συγκεκριμένων ορμονών. Στον ανθρώπινο οργανισμό εκτός από τα κύτταρα κυκλοφορεί και στο αίμα. Η χοληστερόλη που υπάρχει στον οργανισμό μας προέρχεται από δύο πηγές: την τροφή και το ίδιο μας το ήπαρ (το συκώτι). Για να κυκλοφορήσει στο αίμα ενώνεται με πρωτεΐνες δημιουργώντας τις LDL λιποπρωτεΐνες και τις HDL λιποπρωτεΐνες. Όταν μετράμε τη συγκέντρωση της χοληστερόλης στο αίμα μετράμε αφενός τη συνολική της συγκέντρωση και αφετέρου τη συγκέντρωση της HDL αλλά και της LDL.

HDL χοληστερόλη (καλή χοληστερόλη) : Απομακρύνει τα μόρια χοληστερόλης από τους ιστούς και τα αγγεία και τα μεταφέρει στο ήπαρ.

LDL χοληστερόλη (κακή χοληστερόλη) : Μεταφέρει τη χοληστερόλη από το ήπαρ στα κύτταρα. Όση περισσεύει επικάθεται στα αγγεία και σχηματίζει αθηρωματική πλάκα.

 

Image 

 

 

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη χοληστερόλη μας;

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, στόχος της όποιας θεραπείας δεν είναι μόνο η ελάττωση των τιμών της ολικής χοληστερόλης, αλλά και η αύξηση της HDL. Σύμφωνα με μελέτες, ακόμα και μικρές αυξήσεις στις τιμές της ΗDL της τάξης του 1mg/dl οδηγούν σε σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου (έως και 4%). Στόχο αποτελεί η αύξηση των επιπέδων της HDL πάνω από 35mg/dl για τους άνδρες και 45 mg/dl για τις γυναίκες.

Για να επιτύχετε τους στόχους σας χρειάζονται μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας:

  • Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα (ενδείκνυται ακόμα και απλό βάδισμα για 60 λεπτά καθημερινά).

  • Αποκτήστε ή διατηρείστε φυσιολογικό σωματικό βάρος.

  • Διακόψτε ή περιορίστε το  κάπνισμα.

  • Αποφύγετε πολύ λιπαρές τροφές και δη αυτές που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά (αρνί, χοιρινό, αλλαντικά, μοσχάρι, κακάο, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα).

  • Υιοθετήστε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο εμπλουτισμένο με πολλά φυτικά τρόφιμα.

  • Προτιμήστε το ελαιόλαδο σε σχέση με άλλα λιπαρά και αποφύγετε το τσιγάρισμα των τροφών.

  • Αυξήστε την κατανάλωση οσπρίων (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα).

  • Η περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρασιού φαίνεται να ωφελεί. (έως 2 ποτήρια για τους άνδρες και 1 ποτήρι για τις γυναίκες)                ΚΩΣΤΕΛΕΤΟΥ ΕΜΙΛΥ    

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

                         ΜΗΤΡ. ΜΕΘΟΔΙΟΥ 3,  ΚΕΡΚΥΡΑ 49100

                         Τ. 26610 30678 - Κ. 6947441664

                               Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - www.kosteletou.gr


Corfuland Live Webcams

Nautilus

Ανεμόμυλος

Δείτε live

Oasis Hotel

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

La Veranda Di Corfu

Ναυσικάς, Κανόνι

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News