Διατροφή Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Μία στήλη για την διατροφή από Κερκυραίους διαιτολόγους
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Θα παχύνω αν κόψω το κάπνισμα;

Θα παχύνω αν κόψω το κάπνισμα;

Ένας από τους συνήθεις φόβους που συνδέονται με τη διακοπή του καπνίσματος είναι ότι μπορεί να επακολουθήσει ανεξέλεγκτη αύξηση σωματικού βάρους.  

Συμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Περιοδική Έκδοση της Προληπτικής Ιατρικής (Νοέμβριος 2006), διαπιστώθηκε ότι τα παχύσαρκα άτομα που καπνίζουν έχουν 3,5 – 5 φορές μεγαλύτερο ενδεχόμενο θανάτου από ότι τα άτομα που ποτέ δεν κάπνισαν και διατηρούν το βάρος τους σε «λογικά» πλαίσια.

ImageΠόσα κιλά μπορει να είναι η πρόσληψη βάρους;

Συμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιευτηκε στο περιοδικό Lancet, τα συμπεράσματα ήταν τα εξής:

  • Οι μισοί από αυτούς που διακόπτουν το κάπνισμα παίρνουν 2 – 5 κιλά* .

  • Ένας στους δέκα πρώην καπνιστές ενδέχεται να πάρει 12 – 15 κιλά *.

  • Οι περισσότεροι παίρνουν αυτά τα κιλά στους 6 πρώτους μήνες μετά από την διακοπή του καπνίσματος .

*( Οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν μέσους όρους )

Οι 3 κύριοι λόγοι για τους οποίους η διακοπή του καπνίσματος ενδέχεται να αυξήσει το σωματικό βάρος :

  • Η νικοτίνη του τσιγάρου, αποτελεί ουσία που αυξάνει τον μεταβολισμό. Κάθε φορά που καπνίζει κάποιος, ο μεταβολισμός του αυξάνεται και αυτό εύκολα μπορεί να το αντιληφθεί μετρώντας τους καρδιακούς παλμούς. ( Αυξάνονται έως και 20 χτύπους περισσότερους ανά λεπτό) Ένα τσιγάρο αυξάνει κατά 3% την κατανάλωση ενέργειας στην επόμενη μισή ώρα. Συνεπώς διακόπτοντας κάτι που αν και ανθυγιεινό, σας κάνει να καίτε λίγες θερμίδες παραπάνω, ο οργανισμός γίνεται πιο «επιρρεπής» στην  αύξηση βάρους.

  • Μετά την διακοπή του καπνίσματος παρατηρούνται αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες. Κάποια άτομα έχουν μεγαλύτερη όρεξη, ενώ κάποια άλλα ξαφνικά δείχνουν προτίμηση σε τροφές που δεν ήθελαν όσο κάπνιζαν. Είναι γεγονός άλλωστε ότι μετά την διακοπή του καπνίσματος, τόσο η γεύση όσο και η όσφρηση βελτιώνονται και επανέρχονται στο κανονικό.

  • Μετά την διακοπή του καπνίσματος παρατηρείται συχνά «ανάγκη»,  να αντικατασταθεί άμεσα η πρόσφατη συνήθεια. Τρώγοντας λοιπόν ή ακόμα χειρότερα τσιμπολογώντας, ο πρώην καπνιστής έχει την αίσθηση ότι αναπληρώνει την συνήθεια αυτή και καταπολεμά την ανοία.

Συμπερασματικά, το κάπνισμα σχετίζεται ισχυρά με το σωματικό βάρος και μάλιστα τα άτομα που καπνίζουν πολύ, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα σε σχέση με αυτά που καπνίζουν λίγο ή και καθόλου. Η διακοπή του τσιγάρου επάγει την αύξηση του σωματικού βάρους, επίδραση που πιθανότητα εξασθενεί μετά την πάροδο 6 μηνών από τη διακοπή του.

Το «κακό» που συνεπάγεται το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων ημερησίως για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων, ισούται με την επιβάρυνση 45 παραπανίσιων κιλών. Συνεπώς ακόμα και 5 κιλά να πάρετε μετά τη διακοπή του καπνίσματος, τα οφέλη για την υγεία σας παραμένουν τεράστια…

ΚΩΣΤΕΛΕΤΟΥ ΕΜΙΛΥ    Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕΘΟΔΙΟΥ 3      ΚΕΡΚΥΡΑ 49100

Τ. 26610 30678  Κ. 6947441664

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.     www.kosteletou.gr

 

Corfuland Live Webcams

Nautilus

Ανεμόμυλος

Δείτε live

Oasis Hotel

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

La Veranda Di Corfu

Ναυσικάς, Κανόνι

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News