Πρόσφατες Αγγελίες
Τι παίζει Σήμερα
![]() |
Συνταγή για Ψάρι Bianco
Συνταγή για Bianco ψάρι
Μια συνταγή παραδοσιακή Κερκυραϊκή που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε! Στα ιταλικά Bianco σημαίνει άσπρο!
Υλικά:
1 κιλό ψάρι κατά προτίμηση (συναγρίδα, σφυρίδα, πετρόψαρα ή 1 στακοφύσι κομμένο)
Χυμό ενός λεμονιού
1/2 κιλό πατάτες
1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι αλάτι
4 κουταλάκια ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Αρχικά βράζουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό τις πατάτες, μαζί με το χυμό ενός λεμονιού, 4-5 σκελίδες σκόρδο και το αλάτι, σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν οι πατάτες.
Προσοχή: Το νερό θα πρέπει να είναι είναι λίγο!
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα καθαρισμένα ψάρια, κατά προτίμηση μικρά ή κομμένα και σιγοβράζουμε άλλα 20 λεπτά μαζί με το ελαιόλαδο.
Προσοχή: Μην ανακατέψετε την κατσαρόλα γιατί θα καταστραφούν τα ψάρια. Μπορείτε να τη γυρίσετε.
Το φαγητό σας θα είναι έτοιμο όταν θα έχει πιεί το νερό του και έχει χυλώσει !
Στακοφύσι Bianco
Αν χρησιμοποιήσετε στακοφύσι για τη συνταγή σας, το βάζουμε κομμένο 2-3 μέρες και μουσκεύει σε νερό και το αλλάζουμε συνεχώς.
Στη συνέχεια με 3-4 ποτήρια νερό, το σκόρδο, πιπέρι μαύρο το βράζουμε πρώτο λόγω του ότι είναι σκληρό, για 1 ½ περίπου ώρα σε σιγανή φωτιά. Προσθέτουμε νερό αν χρειάζεται και ρίχνουμε τις πατάτες, το λάδι, το λεμόνι και κοιτάμε το αλάτι (λόγω του ότι είναι αλμυρό ήδη). Αφήνουμε να βράσει μέχρι να βράσουν οι πατάτες και χυλώσει το σούγο του. Σβήνουμε τη φωτιά και βάζουμε επιπλέον λίγο λεμόνι για το σερβίρισμα.
Για όσους δε γνωρίζουν ... Ti είναι το στακοφύσι;
Είναι ξερός (αποξηραμένος και αποθηκευμένος) μπακαλιάρος που για να φαγωθεί τον αφήνουμε στο νερό 2-3 ημέρες και αλλαζουμε το νερό. Ιδανικό είναι και το θαλασσινό νερό.
Ιστορία
Γνωστό από την εποχή των Βενετσιάνων νωρίς τον μεσαίωνα (pesse stocco), μόνο το όνομα είναι δανεισμένο από την Αγγλική γλώσσα.
Επιμέλεια συνταγής: Φαϊτά Ελίνα