Πρόσφατες Αγγελίες
- Ζητείται προσωπικό από τις Πιτονοστιμιές
- Ζητείται τεχνικός ηλεκτρολόγος
- Πωλείται μονοκατοικία στο Βιρό
- Παραδίδονται μαθήματα νοηματικής γλώσσας
- Ζητείται βοηθός κουζίνας από ταβέρνα στην πόλη
- Ζητείται βοηθός από θαλάσσια σπορ
- Πωλούνται διαμερίσματα στην Καλλιθέα
- Ζητείται προσωπικό από παραλιακό καφέ
- Ζητούνται συνεργάτες από την εταιρεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων Ansa
- Ζητείται προσωπικό από τη Corfu Connect Travel
Τι παίζει Σήμερα
![]() |
Συμβουλές διατροφής για την περίοδο της εγκυμοσύνης
Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ όμορφη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Η διατροφή της γυναίκας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι καθοριστική για την υγεία της ίδιας και του εμβρύου. Για την εξασφάλιση ενός υγιούς περιβάλλοντος ανάπτυξης για το έμβρυο, είναι απαραίτητη η τήρηση από πλευράς της εγκύου μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά.
Η διατροφή της εγκύου πρέπει να περιέχει:
1. Τροφές πλούσιες σίδηρο. Οι ανάγκες σε σίδηρο κατά την εγκυμοσύνη είναι αυξημένες γι ‘ αυτό και συνιστάται λήψη συμπληρώματος κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο. Η σημαντικότερη πηγή σιδήρου στη διατροφή μας είναι το κόκκινο κρέας. Υπάρχει επίσης στα λιπαρά ψάρια, στο κοτόπουλο, στη γαλοπούλα και σε ορισμένους ξηρούς καρπούς, σπόρους, αποξηραμένα φρούτα, σκούρα πράσινα λαχανικά και σε εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού. Συνδυάστε τα γεύματα σας με τροφές ή χυμούς πλούσιους σε βιταμίνη C, έτσι ώστε να αυξηθεί η απορρόφηση του.
2. Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Οι πρωτεΐνες βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα. Εντάξτε στο διαιτολόγιο σας ζωικές πηγές πρωτεΐνης (υψηλής βιολογικής αξίας) που βρίσκονται στο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αβγά, το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι.
3. Ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα ( λιπαρά ψάρια, ιχθυέλαια, λινάρι) παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και του αμφιβληστροειδούς του εμβρύου. Βοηθούν επίσης στη καλή σωματική αλλά και ψυχική υγεία της μητέρας.
4. Γαλακτοκομικά (κύρια πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D). Προτιμήστε εκείνα με χαμηλά λιπαρά (προσοχή όχι άπαχα) και αποφεύγεται να τα συνδυάζετε με τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο. Μια μερίδα ισοδυναμεί με 1 φλιτζ γάλα ή γιαούρτι ή 45 γραμμ. τυριού.
5. Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ. Η βιταμίνη αυτή προστατεύει ενάντια στις δυσπλασίες του νωτιαίου σωλήνα, ο οποίος στη συνέχεια αναπτύσσεται στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη του εμβρύου. Κρίνεται απαραίτητη η πρόσληψη της, κυρίως με τη μορφή συμπληρώματος, 1 μήνα πριν την εγκυμοσύνη και μέχρι τη 12η εβδομάδα κυήσεως. Προτιμήστε τρόφιμα όπως όσπρια, μπρόκολο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φράουλες, εσπεριδοειδή καθώς και προϊόντα ολικής αλέσεως.
6. Φρούτα και λαχανικά. Πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά & φυτικές ίνες. Αγοράστε ώριμα φρούτα διότι η περιεκτικότητα σε βιταμίνες είναι η ανώτερη δυνατή. Κόψτε τα λαχανικά και τα φρούτα σας σε μεγάλα κομμάτια για να μην χάνουν τις βιταμίνες τους.
Ποιες τροφές θα πρέπει να αποφεύγει η έγκυος;
Κατά την εγκυμοσύνη υπάρχουν κάποιες τροφές τις οποίες θα πρέπει να αποφεύγει η έγκυος είτε λόγω των θρεπτικών τους συστατικών είτε λόγω του μικροβιακού τους φορτίου. Το συκώτι & τα προϊόντα του. Περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α. Η υπερκατανάλωση της βιταμίνης αυτής, έχει συσχετιστεί με γενετικές ανωμαλίες. Πρέπει να μην καταναλώνει κρέατα, πουλερικά και αυγά που δεν είναι καλά μαγειρευμένα ενώ θα πρέπει να δίνεται προσοχή στο σχολαστικό πλύσιμο των φρούτων και λαχανικών που καταναλώνει. Η μέλλουσα μητέρα καλό θα είναι να μην καταναλώνει μεγάλα λιπαρά ψάρια (π.χ. τόνος, ξιφίας) περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα, εξ’ αιτίας του υψηλού περιεχομένου τους σε υδράργυρο και άλλα βαρέα μέταλλα, που μπορεί να είναι τοξικά για το έμβρυο. Να προτιμά μικρότερα ψάρια, όπως φρέσκο μπακαλιάρο, πέστροφα, γαύρο, σαρδέλα, μαρίδα, αθερίνα κ.α Να αποφεύγει την κατανάλωση φρέσκων τυριών (brie, camembert) και άλλα γαλακτοκομικών προϊόντων τα οποία δεν έχουν παστεριωθεί.
ΚΩΣΤΕΛΕΤΟΥ ΕΜΙΛΥ
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕΘΟΔΙΟΥ 3 ΚΕΡΚΥΡΑ 49100
Τ. 26610 30678
Κ. 6947441664
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.kosteletou.gr