Πρόσφατες Αγγελίες
Τι παίζει Σήμερα
![]() |
Πως να αποφύγετε τις υπερβολές το Πάσχα
Το Πάσχα είναι μία περίοδος, στη διάρκεια της οποίας η παράδοση «επιβάλλει» δύο εντελώς αντίθετες διατροφικές συμπεριφορές και δίαιτες. Αρχικά μια μακρά (40 ημερών) ή μια μικρότερη (μιας εβδομάδας) περίοδο νηστείας, όπου έχουμε πλήρη αποχή από τροφές ζωικής προέλευσης, στην οποία το διαιτολόγιο μας περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, αμυλούχα τρόφιμα, όσπρια και θαλασσινά.
Επιλογές για τη Μεγάλη Παρασκευή
Τη Μεγάλη Παρασκευή που απέχουμε και από λάδι έτσι μπορούμε να επιλέξουμε:
-
Περισσότερα λαχανικά και φρούτα (πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών συστατικών)
-
Ξηρούς καρπούς (πηγές πολυακόρεστου λίπους, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών),
-
Σουσάμι, ταχίνι, χαλβά (πηγές αμινοξέων όπως αργινίνη και λευκίνη, βιταμινών π.χ. της αντιοξειδωτικής Ε, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου και σεληνίου)
-
Απαλές σούπες χωρίς λάδι με βάση τα λαχανικά.
Τι πρέπει να προσέξουμε το βράδυ του Μ. Σαββάτου και την Κυριακή του Πάσχα;
Αμέσως μετά την Ανάσταση, το κρέας και τα προϊόντα του θα ενταχθούν και πάλι στη διατροφή μας μετά από μικρή ή μεγαλύτερη αποχή. Για να μην αποτελέσει αυτό ένα δυναμικό σοκ για τον οργανισμό, φροντίστε να γίνει αργά και ήρεμα. Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης, καλό είναι να περιοριστούμε μόνο στην κατανάλωση της παραδοσιακής σούπας και μιας σαλάτας.
Έτσι, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι:
-
Δε θα πρέπει τις προηγούμενες ώρες πριν την Ανάσταση να μείνετε τελείως νηστικοί. Καλό θα ήταν να έχετε καταναλώσει 1-2 ώρες πριν το δείπνο της Ανάστασης, ένα ελαφρύ σνακ ή καλύτερα ένα φρούτο.
-
Μην καταναλώσετε στο ίδιο γεύμα και αβγό και κρέας, για να μην κάνετε την πέψη σας ακόμα πιο δύσκολη. Συνοδέψτε τη μαγειρίτσα μόνο με σαλάτα και ψωμί.
-
Προτιμήστε το κατσίκι από το αρνί, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Το αρνάκι γάλακτος είναι πολύ τρυφερό, γιατί είναι φτωχότερο από το αρνί σε πρωτεΐνες και πλουσιότερο σε λίπος. Το λίπος του βρίσκεται κρυμμένο ενδομυϊκά, γι' αυτό και είναι δύσκολο να αφαιρεθεί. Από τα πιο άπαχα κομμάτια του ζώου είναι το μπούτι και η σέλα.
-
Είτε προτιμήσετε αρνί είτε κατσίκι, προσθέστε άφθονο λεμόνι, το οποίο χάρη στη βιταμίνη C που περιέχει δρά ενάντια στις καρκινογόνες ουσίες που παράγονται κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
-
Ξεκινήστε με σαλάτα. Η κατανάλωσή της, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την κατανάλωση πιο παχυντικών εδεσμάτων, ενώ παράλληλα θα σας χορτάσει.
-
Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, προτιμήστε ένα πρωινό όχι πολύ πλούσιο. Γάλα με 1 φέτα ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα, ή με 2-3 πασχαλινά κουλουράκια ή 1 φέτα τσουρέκι με ένα φρούτο, μπορεί να σας χορτάσει μέχρι το μεσημέρι.
-
Στο γεύμα, γεμίστε ένα πιάτο με λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας και αποφύγετε το τσιμπολόγημα. Το βραδινό σας μπορεί να είναι είτε μια σαλάτα εποχής με ψωμί και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης , μία απαλή χορτόσουπα, είτε ένα γιαούρτι με ψωμί ή φρυγανιά.
Ενδεικτικά οι θερμίδες των πασχαλινών εδεσμάτων είναι οι ακόλουθες:
Πασχαλινό Έδεσμα |
Ποσότητα |
Θερμίδες |
Μαγειρίτσα |
1 μερίδα |
Έως 580 |
Κατσίκι άπαχο |
100 γραμ. |
110 |
Aρνί άπαχο |
100 γραμ. |
266 |
Τσουρέκι |
100 γραμ. |
386 |
Κουλούρια |
100 γραμ. |
374 |
Αβγό |
1 τεμάχιο |
70-85 |
Καλό Πάσχα!!!
ΚΩΣΤΕΛΕΤΟΥ ΕΜΙΛΥ Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕΘΟΔΙΟΥ 3 ΚΕΡΚΥΡΑ 49100
Τ. 26610 30678 Κ. 6947441664
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. www.kosteletou.gr