Διατροφή Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Μία στήλη για την διατροφή από Κερκυραίους διαιτολόγους
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Οίνος ευφραίνει καρδίαν και όχι μόνο

Το κρασί σχετίζεται με πολλές στιγμές της ζωής μας. Συνοδεύει όμορφα το φαγητό μας και είναι συνδεδεμένο με την κοινωνική μας ζωή. Ειδικά στη χώρα μας, όπου η αμπελουργία είναι πολύ διαδεδομένη, η οινοποσία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διατροφικής μας κουλτούρας. Απαραίτητο συνοδευτικό της Μεσογειακής Διατροφής, με πρωτεύοντα ρόλο σε οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση, σε κάθε γιορτή, βραδινή έξοδο και σε κάθε οικογενειακό τραπέζι, μας συντροφεύει, ξεδιπλώνοντας το μεθυστικό άρωμα και την πλούσια γεύση που κρύβει μέσα του.

Οίνος ευφραίνει καρδίαν και όχι μόνο

Το κρασί ήταν ήδη διαδεδομένο από τους Αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι λάτρευαν το Θεό Διόνυσο, ως «Θεό του κρασιού», ενώ ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε ως θεραπευτικό μέσο.

Είναι ένα οινοπνευματώδες ποτό, το οποίο προέρχεται από τη ζύμωση των σταφυλιών. Ανάλογα με τη διαδικασία της ζύμωσης που ακολουθείται , παίρνει και το χρώμα του, λευκό ή κόκκινο. Κατά το μεγαλύτερό του ποσοστό αποτελείται από νερό (~80%), ενώ τα υπόλοιπα συστατικά του είναι αλκοόλ (~11-13%) και μη αλκοολικά στοιχεία.

Το κρασί χωρίζεται σε 4 είδη:

1. Κόκκινο

2. Λευκό

3. Ροζέ

4. Aφρώδες

Υπάρχουν πολλές κλινικές μελέτες που δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωσή του, έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία μας, ειδικά όταν αυτό αποτελεί μέρος μιας διατροφής στα πρότυπα της μεσογειακής.

Το κρασί παράγεται από το σταφύλι στο οποίο και οφείλει τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Οι θετικές επιδράσεις του κρασιού έγκειται κυρίως στην υψηλή του περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι φυτικές ουσίες, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που βρίσκονται κάτω από την φλούδα του φυτού και συμβάλλουν στην άμυνα του από διάφορες μολύνσεις. Μερικά παραδείγματα είναι: η ρεσβερατρόλη, οι ανθοκυανίνες, οι κατεχίνες και οι ταννίνες και βρίσκονται σε αυξημένη ποσότητα στη φλούδα και το σπόρο των σταφυλιών .

Οι πολυφαινόλες βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο κόκκινο κρασί δεδομένου ότι κατά την διάρκεια της οινοποίησης, οι φλούδες παραμένουν και ζυμώνονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ότι στο λευκό κρασί.

Το Γαλλικό Παράδοξο:

Έχει αποδειχθεί ότι οι Γάλλοι οι οποίοι καταναλώνουν καθημερινά με το φαγητό τους από 1 ποτήρι κόκκινο κρασί παρουσίαζαν λιγότερες καρδιαγγειακές παθήσεις παρόλο που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες λιπαρών φαγητών. Το «γαλλικό αυτό παράδοξο» όπως το ονόμασαν οι επιστήμονες αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας και μελέτης και βρέθηκε ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες του κρασιού ευθύνονται κυρίως για αυτό το γεγονός.

 Οι πολυφαινόλες έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν από τον οργανισμό τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες που εμπλέκονται στον μηχανισμό της γήρανσης και στη γένεση του καρκίνου.

Επίσης , οι πολυφαινόλες δρουν προστατευτικά για της καρδιά μας αποτρέποντας την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας όπου είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση εμφράγματος αφού προστατεύουν την LDL (κακή χοληστερίνη) από την οξείδωση, αυξάνουν τα επίπεδα της καλής HDL χοληστερίνης και μειώνουν την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων.

Η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στη φλούδα των μαύρων σταφυλιών, έχει αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και επιτρέπει την εξασφάλιση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ασκώντας και καρδιοπροστατευτική δράση αφού μειώνει την οξείδωση της LDL λιποπρωτεϊνης.

Επίσης το κρασί περιέχει βιταμίνες, μέταλλα , αμινοξέα, ιχνοστοιχεία, φαινολικές ενώσεις, ένζυμα και πλήθος άλλων συστατικών. Το κρασί είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χρώμιο, η ανεπάρκεια του οποίου είναι μια από τις αιτίες σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες. Στις βιταμίνες του κρασιού συμπεριλαμβάνονται οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, φολικό οξύ και βιταμίνη C.

Οίνος ευφραίνει καρδίαν και όχι μόνο

Έρευνες:

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ (με επικεφαλής τον David Sinclair), ανέφεραν ότι το κόκκινο κρασί έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.

Συγκεκριμένα, το συστατικό που βρέθηκε να έχει αυτό το ευεργετικό αποτέλεσμα, είναι η ρεσβερατρόλη. Τα ευρήματά τους, δημοσιεύθηκαν στο journal Cell Metabolismoffer

Μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο University of London έδειξε ότι οι procyanidins, που συχνά βρίσκονται στο κόκκινο κρασί, διατηρούν τα αιμοφόρα αγγεία υγιή και είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στο μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής που απολαμβάνουν οι άνθρωποι στη Σαρδηνία και στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο East Anglia και το King’s College του Λονδίνου μελέτησαν τη σύνδεση μεταξύ της διατροφής και του κινδύνου καταγμάτων και ανακάλυψαν ότι οι μέτριες ποσότητες κρασιού αυξάνουν την οστική πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη και στα ισχία. Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα λοιπόν, σύμφωνα με αυτή την μελέτη,  «χτίζει» γερά οστά και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Μελέτη της ιατρικής σχολή του Harvard κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού μειώνει κατά 20 έως 40% την πιθανότητα προσβολής από στεφανιαία νόσο, επειδή αυξάνει τα επίπεδα της HDL (καλή χοληστερίνη) και ταυτόχρονα μειώνει την LDL (κακή χοληστερίνη).

 Επίσης σε επιδημιολογικές έρευνες βρέθηκε ότι η μέτρια κατανάλωσή του συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Μελέτη που εφαρμόστηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έδειξε πως πίνοντας μέτρια ποσότητα κρασιού, απελευθερώνονται ενδορφίνες στο σώμα οι οποίες επιτρέπουν να χαλαρώνετε και να απολαμβάνετε ακόμη περισσότερο τη στιγμή.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια υποστηρίζουν επίσης ότι το κρασί πιθανόν να περιέχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες από τη βιταμίνη Ε.

Ιταλοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι όσοι αγαπούν το κρασί έχουν κατά 20% μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν χολολιθίαση.

Τέλος, τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας μας δίνουν ένα ακόμη κίνητρο για να καταναλώνουμε κόκκινο κρασί καθώς όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Alberta του Καναδά μας κάνει καλό όσο και μία ώρα στο γυμναστήριο! Πως εξηγείται αυτό; 

Οι ευεργετικές ιδιότητες της ρεσβερατρόλης, της ουσίας που υπάρχει σε υψηλή συγκέντρωση στο κόκκινο κρασί, είναι ισάξιες με αυτές της άσκησης. Σύμφωνα με τους ερευνητές λοιπόν, το κρασί  χάρη στην ρεσβερατρόλη , βελτιώνει την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου ,τους μύες αλλά και την καρδιακή λειτουργία όσο μία ώρα άσκηση στο γυμναστήριο μιας και  μειώνει την “κακή χοληστερόλη” και προλαμβάνει τους θρόμβους!

Χρειάζεται βέβαια ιδιαίτερη προσοχή, γιατί η ευεργετική επίδραση του κρασιού στην υγεία αναδεικνύεται μόνο όταν πίνεται σε καθημερινή βάση με το φαγητό και με μέτρο: δηλαδή 1-2 ποτήρια για τους άνδρες και 1 ποτήρι για τις γυναίκες (για υγιή άτομα).

 Η υπερβολική κατανάλωση και κατάχρηση αλκοόλ εξάλλου, μπορεί να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα και να οδηγήσει στην δημιουργία διαφόρων προβλημάτων υγείας, ορισμένων μορφών καρκίνου, αλκοολισμού και παχυσαρκίας.

Να θυμάστε τον βασικό κανόνα, ότι σε όλα πρέπει να υπάρχει ισορροπία και μέτρο..

Στην καθημερινότητά σας λοιπόν, και εφόσον το επιθυμείτε, μπορείτε να απολαμβάνετε άφοβα ένα ποτήρι κρασί, ειδικά σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, βελτιώνοντας σημαντικά όχι μόνο τη διάθεση αλλά και την υγεία σας!

Μαρία Μπαλή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Start Diet

Διεύθυνση: Σταματίου Δεσύλλα 12

Τηλ. Επικοινωνίας: 26610 20882

Κινητό: 6944217235

Facebook page: Startdiet by Maria Bali

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News