Τι παίζει Σήμερα

Διατροφή Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Μία στήλη για την διατροφή από Κερκυραίους διαιτολόγους
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Μεταβολικό Σύνδρομο και σπλαχνικό λίπος : Πόσο επικίνδυνο είναι;

Μεταβολικό Σύνδρομο και σπλαχνικό λίπος : Πόσο επικίνδυνο είναι;

ImageΟ καθένας μας χρειάζεται λίπος για να είναι υγιής. Το σωματικό λίπος είναι ζωτικής σημασίας για βασικές σωματικές λειτουργίες όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η αποθήκευση βιταμινών, η προστασία των αρθρώσεων, η προστασία από εξωτερικούς κραδασμούς, η διάθεση υγρασίας στο δέρμα και  η διασφάλιση ομαλής λειτουργίας των ορμονών.  Όμως το αυξημένο σωματικό λίπος μπορεί να βλάψει την υγεία.  

Υπάρχουν δύο είδη λίπους που συσσωρεύονται στην περιοχή γύρω από τη μέση, το υποδόριο λίπος,   που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και είναι μαλακό, και το σπλαχνικό λίπος, που βρίσκεται μεταξύ μυών και οργάνων και είναι σκληρότερο. Ακόμη και αν το σωματικό βάρος και λίπος παραμένουν σταθερά καθώς αυξάνει η ηλικία, είναι πιο πιθανό το λίπος να συγκεντρώνεται στην περιοχή της κοιλιάς.  

Λίγα μόλις χρόνια πριν, το λίπος γύρω από τη μέση ενοχοποιείται για διαταραχές στην παραγωγή ινσουλίνης και από απλός αποθηκευτικός ιστός ενέργειας μετονομάζεται σε βασικό κριτήριο του μεταβολικού συνδρόμου. Σε αντίθεση με το λίπος που βρίσκεται σε άλλα σημεία του σώματος, το σπλαχνικό λίπος είναι περισσότερο ευαίσθητο στα ερεθίσματα του οργανισμού με αποτέλεσμα το ενδοκυττάριο λίπος  να διασπάται, προκαλώντας ανάπτυξη αντίστασης ινσουλίνης στο ήπαρ και τους μυς. Παράλληλα, εκκρίνει πρωτεΐνες που συμβάλλουν στην ινσουλινοαντίσταση και το μεταβολικό σύνδρομο. Για το λόγο αυτό, άτομα με αυξημένο σπλαχνικό λίπος, ακόμα και χωρίς συμπτώματα υπέρτασης, υπεργλυκαιμίας και αυξημένων συγκεντρώσεων LDL χοληστερόλης στο αίμα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.  

Η μέτρηση των επίπεδων σπλαχνικού λίπους στοχεύει στον εντοπισμό αλλαγών που συμβαίνουν μακροπρόθεσμα στην υγεία, αντικατοπτρίζοντας κυτταρικές μεταβολές στην κοιλιακή χώρα. Είναι πιθανό, άνθρωποι με χαμηλό ποσοστό λίπους κορμού, να έχουν υψηλό ποσοστό σπλαχνικού λίπους. Η ανάλυση γίνεται μέσω Βιοηλεκτρικής Αγωγιμότητας απευθείας στην κοιλιακή χώρα του εξεταζόμενου, σε οριζόντια θέση, μη επεμβατικά.

Τι πρέπει να ξέρετε πριν από τη μέτρηση

Για ακριβή αποτελέσματα:

  • Δεν πρέπει να έχετε καταναλώσει φαγητό για τουλάχιστον 3 ώρες

  • Δεν πρέπει να έχετε ασκηθεί για τουλάχιστον 4 ώρες

  • Δεν πρέπει να έχετε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες υγρών  αλλά  και να μην είστε σε κατάσταση σοβαρής αφυδάτωσης.

 ΚΩΣΤΕΛΕΤΟΥ ΕΜΙΛΥ    

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

                         ΜΗΤΡ. ΜΕΘΟΔΙΟΥ 3,  ΚΕΡΚΥΡΑ 49100

                         Τ. 26610 30678 - Κ. 6947441664

                               Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.kosteletou.gr


Corfuland Live Webcams

Nautilus

Ανεμόμυλος

Δείτε live

Oasis Hotel

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

La Veranda Di Corfu

Ναυσικάς, Κανόνι

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News