Τι παίζει Σήμερα

Back to the 80's @ Persona, 14/12/2019

Ώρα έναρξης: 19:00
Διατροφή Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Μία στήλη για την διατροφή από Κερκυραίους διαιτολόγους

Κουμ Κουάτ: Το «χρυσό πορτοκάλι» της Κέρκυρας

Ταυτισμένο με την Κέρκυρα και τα παραδοσιακά της προϊόντα , το κουμ κουάτ, ένας τόσο μικρός καρπός, που κρύβει όμως μέσα του μια μεγάλη ιστορία και ακόμα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία!

Το κουμ κουατ είναι ένα φρούτο που ανήκει στο γένος κιτρέα και στην οικογένεια ρυτοειδών (Rutaceae) και προέρχεται από την Ασία, και συγκεκριμένα την Κίνα. Το όνομά του σημαίνει «χρυσό πορτοκάλι». Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στη Κέρκυρα και στα άλλα Ιόνια νησιά, το είδος μαργαρίτα (Fortunella margarita) για το καρπό του, που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, γίνεται γευστικότατο γλυκό του κουταλιού και εξαιρετικό λικέρ.

Κουμ Κουάτ: Το «χρυσό πορτοκάλι» της Κέρκυρας

Άρχισε να καλλιεργείται το 1924 στο βόρειο τμήμα του νησιού,  απ΄τον Βρετανό γεωπόνο Sidney Louis Walter Merlin, ο οποίος «εισήγαγε» το φυτό στο κτήμα του.

Ας  το γνωρίσουμε όμως καλύτερα.

Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει και ποια τα οφέλη του γα την υγεία;

Τα 100 γρ φρέσκα κουμκουάτ (4-5 κομμάτια), παρέχουν 71 θερμίδες.

Κουμ Κουάτ: Το «χρυσό πορτοκάλι» της ΚέρκυραςΟ καρπός του κουμκουάτ ενδείκνυται να τρώγεται με το φλοιό, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.  Είναι φρούτο πλούσιο σε φυτικές ίνες ίνες αλλά και σε βιταμίνες κυρίως C και Α και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, κάλιο, χαλκό και σίδηρο. Ειδικά όταν τρώγεται ολόκληρο, μαζί με την φλούδα, αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών στα φρούτα.

Ρόλος βιταμινών:

H βιταμίνη C τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των ιώσεων και πολλών ασθενειών.  Επιπλέον, βοηθάει στην υγεία του συνδετικού ιστού, στην προστασία από την καρδιακή νόσο, την υπέρταση, στην απορρόφηση των ελεύθερων ριζών και είναι κρίσιμη βιταμίνη στην πρόληψη εκφυλιστικών ασθενειών.

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη και αναπαραγωγή του οργανισμού. Είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του επιθηλιακού ιστού. Σημαντικός επίσης είναι και ο ρόλος της και στη λειτουργία της όρασης. Όπως όλα τα αντιοξειδωτικά, εμπλέκεται και αυτή στη μείωση της φλεγμονής μέσω της καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών.

Πλούσιο σε φυτικές ίνες:

Η υψηλή περιεκτικότητα του κουμκουάτ σε φυτικές ίνες το καθιστούν ευεργετικό για τον έλεγχο της όρεξης και τον κορεσμό. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες είναι γνωστές για την ικανότητά τους να μειώνουν ή να εμποδίζουν την υψηλή χοληστερόλη στο αίμα.

Έχει αντιοξειδωτικές ικανότητες:

Τα περισσότερα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ενώ συγκεκριμένα για τα κουμ κουάτ μελέτες έχουν δείξει ότι έχουν πολύ καλή αντιοξειδωτική ικανότητα. Τα κουμ κουάτ έχουν μεγάλη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, κυρίως των φλαβονοειδών και φαινολικών οξέων. Ουσιαστικά, τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα κουμ κουάτ καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες του οργανισμού, που προκαλούν οξείδωση και οξειδωτικό stress, καταστρέφουν τα κύτταρα, έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και συνδέονται με πολλές ασθένειες. Σημαντικός ο ρόλος στον περιορισμό της εξάπλωσης του καρκίνου και μάλιστα σύμφωνα με έρευνα του 2012 το έλαιο του κουμκουάτ φάνηκε πως μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων στον προστάτη.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα:

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το εκχύλισμα από κουμ κουάτ εντείνει την παραγωγή των NK(natural killers) κυττάρων, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα μας προστατεύει από συχνές λοιμώξεις αλλά ακόμα και από διάφορες μορφές καρκίνου. Τα NK κύτταρα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού, καθώς προστατεύουν τον οργανισμό από την ανάπτυξη κυττάρων μολυσμένων από ιούς αλλά και καρκινικών κυττάρων.

Αντιμικροβιακές ιδιότητες:

Φαίνεται ότι το εκχύλισμα των κουμ κουάτ έχει αντιμικροβιακές δράσεις. Τα κουμ κουάτ χρησιμοποιούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Κίνα στην παραδοσιακή τους ιατρική πρακτική, κυρίως στην αντιμετώπιση της φλεγμονής της αναπνευστικής οδού.

Γευστικός  πειρασμός:

Πέρα από τα οφέλη για την υγεία, το κουμ κουάτ είναι ένας γευστικός πειρασμός, καθώς προσφέρει έναν ακαταμάχητο και εθιστικό συνδυασμό γλυκιάς, πικρής και ξινής γεύσης.

Το γνωρίζουμε κυρίως ως ένα διάσημο κερκυραϊκό γλυκό του κουταλιού ή λικέρ αλλά τα τελευταία χρόνια το συναντάμε όλο και πιο συχνά σε πιο εκλεπτυσμένες και σύγχρονες συνταγές

Σερβίρονται ολόκληρα ή ψιλοκομμένα με παγωτό, ή γιαούρτι . Γίνονται νόστιμη μαρμελάδα και μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε κέικ και σε μπισκότα. Για να φτιάξετε ασυνήθιστα πτι φουρ, βουτήξτε ολόκληρα κουμκουάτ σε λιωμένη πικρή σοκολάτα. Η γεύση θα σας μείνει αξέχαστη!

Για τους πιο τολμηρούς, προτείνονται πλέον πολλές πεντανόστιμες συνταγές με κουμ κουάτ για σαλάτες ή αλμυρά πιάτα που θα τα απογειώσουν!

Μαρία Μπαλή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Start Diet

Διεύθυνση: Σταματίου Δεσύλλα 12

Τηλ. Επικοινωνίας: 26610 20882

Κινητό: 6944217235

Facebook page: Startdiet by Maria Bali


 

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News