Τι παίζει Σήμερα

Διατροφή Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Μία στήλη για την διατροφή από Κερκυραίους διαιτολόγους

Γεμιστά: η απόλαυση του καλοκαιριού και η θρεπτική τους αξία

Ένα απ΄τα πιο αγαπημένα φαγητά του καλοκαιριού, για μικρούς και μεγάλους, τα γεμιστά είναι ένα πιάτο με υψηλή θρεπτική αξία πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και όχι μόνο.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά:

Γεμιστά: η απόλαυση του καλοκαιριού και η θρεπτική τους αξία

H ντομάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, βιταμίνη B6, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ. Έχει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες .Πλούσια σε  βιταμίνη C, που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας και σε  λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό με ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες! Η συγκέντρωση και διαθεσιμότητα του λυκοπενιου είναι ψηλότερη όταν η ντομάτα είναι ψημένη. Περιέχει επίσης σελήνιο, που ανήκει στις ουσίες που προστατεύουν από τον καρκίνο, επειδή παίζει σημαντικό ρόλο για το ανοσοποιητικό σύστημα, κάλιο για την υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας, μαγνήσιο ενάντια στα συμπτώματα του στρες και τις μυϊκές κράμπες, όπως επίσης και σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο. Έχει αντιγηραντική δράση, λόγω της περιεκτικότητάς της σε βιταμίνη Α και καροτένιο που προστατεύει το δέρμα από τη φθορά του χρόνου και χαρίζει υγεία και λάμψη.

Η πιπεριά είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνες C  και A , που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Γενικότερα, οι πιπεριές όλων των χρωμάτων είναι πλούσιες σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α, C, λυκοπένιο, καθώς και καροτενοειδή. Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και στην αντιγήρανση. Η κατανάλωσή τους συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της υγείας των ματιών και της όρασης. Η καυτερή πιπεριά, λόγω της ουσίας καψαϊκίνης που εκτός των άλλων μπορεί να αυξήσει σε μικρό βαθμό το μεταβολισμό, ενώ παράλληλα μπορεί να αυξήσει και το αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας την όρεξη.

Η μελιτζάνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες , αποτελεί καλή πηγή των βιταμινών Α , Β και C, ενώ περιέχει και πολύτιμα μέταλλα, όπως Κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και φώσφορο. Θεωρείται ότι ανακουφίζει από την δυσκοιλιότητα, προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα, συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου και βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης. Επίσης,  με υψηλή περιεκτικότητα σε μια κατηγορία αντιοξειδωτικών συστατικών, που ονομάζονται ανθοκυανίνες οι οποίες «ευθύνονται» για το έντονο μωβ χρώμα της, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Παράλληλα, πειράματα έδειξαν ότι η κατανάλωση χυμού μελιτζάνας μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, κάτι που ενισχύει τον καρδιοπροστατευτικό της ρόλο.

Το Ρύζι , επιλέγοντας κυρίως το καστανό, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού και τη μείωση της χοληστερόλης. Επίσης, ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το ρύζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε  κάλιο ,ηλεκτρολύτης απαραίτητος για το ισοζύγιο των υγρών στον οργανισμό, σε μαγνήσιο, πολύτιμο συστατικό των οστών και των δοντιών, ενώ παράλληλα είναι υπεύθυνο για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς, των νεύρων, των μυών και των οστών. Ο φώσφορος αποτελεί επίσης βασικό συστατικό των οστών και των δοντιών και επιπροσθέτως συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας και αποτελεί συστατικό του DNA.

Το ελαιόλαδο ,δεν κατέχει τυχαία τόσο σημαντική θέση στη μεσογειακή διατροφή.

 Όταν το χρησιμοποιούμε ως βασική πηγή λίπους της διατροφής μας καταφέρνουμε να καλύψουμε σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών μας σε αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες).

Η ευεργετική του αξία στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής οφείλεται επίσης στην περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα μονοακόρεστα λιπαρά στη διατροφή έχουν συνδεθεί με τη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος.

Το ελαιόλαδο έχει μεγάλη θρεπτική και διατροφική αξία επειδή είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως λιποδιαλυτές βιταμίνες και λιπαρά οξέα – ελαϊκό, λινολεϊκό και λινολενικό οξύ (ωμέγα-3 λιπαρά οξέα).. Το ελαιόλαδο είναι φτωχό σε κορεσμένα λιπαρά οξέα συγκριτικά με το βούτυρο και τη μαργαρίνη. Τα κορεσμένα του λίπη αποτελούν το 15%. Επίσης στο λάδι περιέχονται και πολύ σημαντικές βιταμίνες (βιταμίνη A, D, E, K ), με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης Ε του ελαιολάδου έχει συσχετισθεί ωστόσο και με την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, καθώς φαίνεται πως η επαρκής πρόσληψή της έχει συνδεθεί με την προστασία από εκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος του Alzheimer.

Τέλος ο μαιντανός  που αρκετοί χρησιμοποιούν στα γεμιστά, έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, μεγάλη θρεπτική αξία και οφέλη για την υγεία.

Πλούσιος σε βιταμίνη C, περιέχει επίσης δύο κατηγορίες σπάνιων συστατικών που παρέχουν μοναδικά οφέλη για την υγεία. Η πρώτη κατηγορία είναι τα πτητικά έλαια, όπως μυριστικίνη, λιμονένιο, ευγενόλη και μονοτερπένιο. Η δεύτερη κατηγορία είναι τα φλαβονοειδή, όπως απιγενίνη, χρυσοεριόλη και λουτεολίνη. Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο μαϊντανό, (κυρίως η λουτεολίνη) , μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα από βλάβες. Επιπλέον, τα εκχυλίσματα μαϊντανού έχουν χρησιμοποιηθεί σε μελέτες και έχει αποδειχθεί ότι συμβάλουν στην αύξηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του αίματος.

Να τονίσω φυσικά πως χρειάζεται λίγη προσοχή στην ποσότητα της «συνοδευτικής φέτας» πλούσια σε θρεπτικά συστατικά αλλά και σε αρκετές θερμίδες και λιπαρά..

Καλή όρεξη λοιπόν και καλή σας απόλαυση!!!

 

Mαρία Μπαλή

Κλινικη Διαιτολογος Διατροφολογος

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland News