Τι παίζει Σήμερα

Casting Call @ Angsana, 20-25/05/2024

Ώρα έναρξης: 05:00
Διατροφή Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Μία στήλη για την διατροφή από Κερκυραίους διαιτολόγους
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Φογάτσα και κολομπίνες: το παραδοσιακό τσουρέκι της Κέρκυρας με κουμ κουάτ

Η φογάτσα είναι ένα παραδοσιακό Κερκυραϊκό γλύκισμα, βενετσιάνικης προέλευσης. Μια παραλλαγή του τσουρεκιού, σε στρόγγυλο σχήμα, που δε λείπει από κανένα γιορτινό τραπέζι.

Χαρακτηρίζεται ως το πασχαλινό ψωμί της Κέρκυρας. Μια παραλλαγή της φογάτσας είναι οι κολομπίνες που στην ουσία παράγονται από τα ίδια υλικά και στολίζονται με ένα κόκκινο αβγό και ένα φτερό και έχουν σχήμα πλεξούδας.

Φογάτσα και κολομπίνες: το παραδοσιακό τσουρέκι της Κέρκυρας με κουμ κουάτ

Οι κολομπίνες, επίσης “απομεινάρι” της Ενετοκρατίας, φτιάχνονται με τη ζύμη της φογάτσας και παίρνουν το όνομά τους από την ιταλική λέξη colomba που σημαίνει περιστέρι και αυτό γιατί το σχήμα τους θυμίζει περιστέρι και λέγεται πως συμβολίζει το Άγιο Πνέυμα. Δύο πλεξίδες πλέκονται, ένα κόκκινο αυγό τοποθετείτε σαν μάτι και πολύχρωμα φτερά διακοσμούν αυτό το πρωτότυπο γλύκισμα που συνεχίζει μέχρι σήμερα να ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους. 

Υλικά

  • 800 gr. αλεύρι για τσουρέκια
  • 200 gr. αλεύρι σκληρό
  • 180 gr. βούτυρο Κερκύρας
  • 170 gr. ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 2 μεγάλα πορτοκάλια ξύσμα και χυμό
  • 200 ml. κρασί μοσχάτο
  • 50 ml. λικέρ κουμ κουάτ
  • 120 ml. γάλα φρέσκο
  • 45 gr. μαγιά νωπή
  • 1 κάψουλα βανιλλύνη ή υγρή βανίλλια
  • Ελάχιστο αλάτι
  • 1 κρόκο αυγού

Οδηγίες

  1. Αφήνουμε τα υλικά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 40°C Κελσίου για 10 λεπτά και τον σβήνουμε.
    Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε το γάλα, το οποίο έχουμε ζεστάνει ελαφρά, με τα 50 gr. από την ζάχαρη και με την μαγιά μέχρι να διαλυθουν.
    Προσθέτουμε το σκληρό αλεύρι και ανακατεύουμε.
    Αφήνουμε το προζύμι για 40 λεπτά μέσα στον φούρνο.Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη, τον χυμό του προτοκαλιού, το ξύσμα, την βανίλια και το αλάτι.
    Τοποθετούμε σε χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
    Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το λικέρ, το κρασί και τα αυγά χτυπημένα ελαφρά
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
  3. Αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι στο ζεστό μείγμα εναλλάξ μαζί με το το προζύμι.
  4. Ζυμώνουμε ελαφρά με την παλάμη μας, κλείνοντας την ζύμη προς τα μέσα μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική, που θα κολλάει ίσως ελάχιστα στα χέρια αλλά θα είναι απαλή και όταν την κρατάμε στην χούφτα μας δεν θα στέκεται στοιβαρή αλλά θα απλώνει.
    Είναι πολύ σημαντικό η ζύμη μας να είναι ελαστική, γυαλιστερή και με υγρασία. Αν νιώθουμε οτι η ζύμη κολλάει περισσότερο και νιώθουμε οτι δεν μπορούμε να την διαχειριστούμε ποτέ δεν αλευρώνουμε τα χέρια μας, αν χρειαστεί ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο μέσα στο μπώλ και βρέχουμε τα χέρια μας κατά το ζύμωμα.
  5. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό σημείο για μια ώρα, σκεπάσμένη με ελαφρά νωπή πετσέτα, που θα έχουμε βρέξει με ζεστό νερό και στύψει καλά αλλά δεν θα έρχεται σε επαφή με την ζύμη.
  6. Χωρίζουμε την ζύμη σε όσα τσουρέκια θέλουμε να φτιάξουμε, η ζύμη φουσκώνει αρκετά οπότε μπορείτε να φτιάξετε ακόμη και 3 ή 4 τσουρέκια.
    Δεν κουράζουμε την ζύμη με πολύ ζύμωμα και δεν πλάθουμε σε αλευρωμένο πάγκο, χρησιμοποιούμε και πάλι ελάχιστο λιωμένο βούτυρο στα χέρια μας αν χρειαστεί.
  7. Δημιουργούμε καρβελάκια.
    Τοποθετούμε την φογάτσα σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψάκι.
    Με ένα ψαλίδι κόβουμε την ζύμη στην επιφάνει σε σταυρό.
    Αφήνουμε για 40 λεπτά σε ζεστό σημείο να φουσκώσει η ζύμη.
  8. Αραιώνουμε τον κρόκο του αυγού με λίγο νερό και αλείφουμε απαλά την φογάτσα πριν την ψήσουμε.
    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175°C Κελσίου για περίπου 45 λεπτά.
    Αφήνουμε να τις φογάτσες να κρυώσουν καλά σε σχάρα και τυλίγουμε με μεμβράνη!

Πηγή: https://funkycook.gr/

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Τα Δίχτυα

Δασσιά

Δείτε live

Προβεβλημένες Αγγελίες

  1. Ζητείται υπάλληλος για συσκευαστήριο ρούχων 20.05.24
  2. Ζητούνται διανομείς από την Σέσουλα 20.05.24
  3. Ζητείται προσωπικό στο Κομμένο 20.05.24
  4. Ζητείται εκπρόσωπος εξυπηρέτησης από την Hertz 20.05.24
  5. Ζητείται οδηγός από την βιοτεχνία πάγου Ice maker 20.05.24
  6. Ζητείται υπάλληλος από τουριστικό κατάστημα στους Λιαπάδες 20.05.24
  7. Ζητείται άτομο για λάντζα 20.05.24
  8. Ζητείται σερβιτόρος/α από καφετέρια στη Μαρίνα Γουβιών 20.05.24
  9. Ζητείται άτομο για κρύα κουζινα/λάντζα από καφέ στη Μαρίνα Γουβιών 20.05.24
  10. Ζητούνται πωλητές/ταμίες από την εταιρεία Orchestra 20.05.24
  11. Ζητείται πωλητής/τρια από το ζαχαροπλαστείο καφέ Δέσποινα 20.05.24
  12. Ζητείται προσωπικό από το Nautilus cafe 20.05.24
  13. Ζητείται προσωπικό από πλυντήρια 20.05.24
  14. Ζητείται προσωπικό από το ξενοδοχείο Albatros στα Μωραΐτικα 20.05.24
  15. Ζητείται νέος/α για τη θέση barista από καφέ στο κέντρο 20.05.24
  16. Ζητείται προσωπικό από το κατάστημα Muses 20.05.24
  17. Ζητείται προσωπικό από το Byoung 20.05.24
  18. Ζητείται καμαριέρα/καθαρίστρια από ξενοδοχείο στη Μεσογγή 20.05.24
  19. Ζητείται προσωπικό από το ξενοδοχείο Potamaki Beach Hotel στις Μπενίτσες 20.05.24
  20. Ζητείται υπάλληλος γραφείου από την εταιρεία Vision Yachting στο Κοντόκαλι 20.05.24
  21. Ζητείται ρεσεψιονίστ από το ξενοδοχείο Popi Star στα Γουβιά 20.05.24
  22. Ζητούνται συνεργάτες από την Aqualand Corfu Waterpark 20.05.24
  23. Ζητούνται άτομα για service και bar 20.05.24
  24. Ζητούνται σερβιτόροι/ες στην παλιά πόλη 20.05.24
  25. Ζητείται οδηγός και αποθηκάριος από την εταιρεία Αφοί Πορτοκαλίδη ΑΕ 20.05.24
  26. Ζητείται υπάλληλος τουριστικού γραφείου στη νότια Κέρκυρα 18.05.24
  27. Ζητείται σερβιτόρος/α και barista από τo Nostos Hall 18.05.24
  28. Ζητείται οδηγός διανομής εμπορευμάτων από την Εταιρία Cofeco 18.05.24
  29. Ζητείται προσωπικό από ξενοδοχειακή επιχείρηση 18.05.24
  30. Ζητείται προσωπικό από κατάστημα ρούχων στην παλιά πόλη 18.05.24

Corfuland Tips

Corfuland News