Πρόσφατες Αγγελίες
- Bρέθηκε κλειδί στο Σολάρι
- Ζητούνται σερβιτόροι και βοηθοί από το εστιατόριο Artisti
- Ζητείται προσωπικό από την Κερκυραϊκή Εταιρεία Κρεάτων ΑΕ- COMECO SA
- Ζητείται προσωπικό από το καφέ/εστιατόριο Gatto Nero
- Ενοικιάζεται πισίνα με εστιατόριο/μπαρ σε τουριστική μονάδα
- Ζητείται προσωπικό από τουριστική μονάδα στις Μπενίτσες
- Ζητείται βοηθός υδραυλικού και τεχνίτης
- Ενοικιάζεται διαμέρισμα στον Άγιο Ιωάννη Παρελίων
- Ζητούνται υπάλληλοι από την εταιρεία Χατζηελένης ΑΕΒΕ
- Ζητείται προσωπικό από κατάστημα ΟΠΑΠ στην περιοχή Τσάρου-Κανάλια
Τι παίζει Σήμερα
![]() |
Φογάτσα και κολομπίνες: το παραδοσιακό τσουρέκι της Κέρκυρας με κουμ κουάτ
Εμφανίσεις:
- Ημ / νία: 14.04.20
Η φογάτσα είναι ένα παραδοσιακό Κερκυραϊκό γλύκισμα, βενετσιάνικης προέλευσης. Μια παραλλαγή του τσουρεκιού, σε στρόγγυλο σχήμα, που δε λείπει από κανένα γιορτινό τραπέζι.
Χαρακτηρίζεται ως το πασχαλινό ψωμί της Κέρκυρας. Μια παραλλαγή της φογάτσας είναι οι κολομπίνες που στην ουσία παράγονται από τα ίδια υλικά και στολίζονται με ένα κόκκινο αβγό και ένα φτερό και έχουν σχήμα πλεξούδας.
Οι κολομπίνες, επίσης “απομεινάρι” της Ενετοκρατίας, φτιάχνονται με τη ζύμη της φογάτσας και παίρνουν το όνομά τους από την ιταλική λέξη colomba που σημαίνει περιστέρι και αυτό γιατί το σχήμα τους θυμίζει περιστέρι και λέγεται πως συμβολίζει το Άγιο Πνέυμα. Δύο πλεξίδες πλέκονται, ένα κόκκινο αυγό τοποθετείτε σαν μάτι και πολύχρωμα φτερά διακοσμούν αυτό το πρωτότυπο γλύκισμα που συνεχίζει μέχρι σήμερα να ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους.
Υλικά
- 800 gr. αλεύρι για τσουρέκια
- 200 gr. αλεύρι σκληρό
- 180 gr. βούτυρο Κερκύρας
- 170 gr. ζάχαρη
- 3 μεγάλα αυγά
- 2 μεγάλα πορτοκάλια ξύσμα και χυμό
- 200 ml. κρασί μοσχάτο
- 50 ml. λικέρ κουμ κουάτ
- 120 ml. γάλα φρέσκο
- 45 gr. μαγιά νωπή
- 1 κάψουλα βανιλλύνη ή υγρή βανίλλια
- Ελάχιστο αλάτι
- 1 κρόκο αυγού
Οδηγίες
-
Αφήνουμε τα υλικά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 40°C Κελσίου για 10 λεπτά και τον σβήνουμε.
Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε το γάλα, το οποίο έχουμε ζεστάνει ελαφρά, με τα 50 gr. από την ζάχαρη και με την μαγιά μέχρι να διαλυθουν.
Προσθέτουμε το σκληρό αλεύρι και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε το προζύμι για 40 λεπτά μέσα στον φούρνο.Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη, τον χυμό του προτοκαλιού, το ξύσμα, την βανίλια και το αλάτι.
Τοποθετούμε σε χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το λικέρ, το κρασί και τα αυγά χτυπημένα ελαφρά - Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
- Αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι στο ζεστό μείγμα εναλλάξ μαζί με το το προζύμι.
-
Ζυμώνουμε ελαφρά με την παλάμη μας, κλείνοντας την ζύμη προς τα μέσα μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική, που θα κολλάει ίσως ελάχιστα στα χέρια αλλά θα είναι απαλή και όταν την κρατάμε στην χούφτα μας δεν θα στέκεται στοιβαρή αλλά θα απλώνει.
Είναι πολύ σημαντικό η ζύμη μας να είναι ελαστική, γυαλιστερή και με υγρασία. Αν νιώθουμε οτι η ζύμη κολλάει περισσότερο και νιώθουμε οτι δεν μπορούμε να την διαχειριστούμε ποτέ δεν αλευρώνουμε τα χέρια μας, αν χρειαστεί ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο μέσα στο μπώλ και βρέχουμε τα χέρια μας κατά το ζύμωμα. - Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό σημείο για μια ώρα, σκεπάσμένη με ελαφρά νωπή πετσέτα, που θα έχουμε βρέξει με ζεστό νερό και στύψει καλά αλλά δεν θα έρχεται σε επαφή με την ζύμη.
-
Χωρίζουμε την ζύμη σε όσα τσουρέκια θέλουμε να φτιάξουμε, η ζύμη φουσκώνει αρκετά οπότε μπορείτε να φτιάξετε ακόμη και 3 ή 4 τσουρέκια.
Δεν κουράζουμε την ζύμη με πολύ ζύμωμα και δεν πλάθουμε σε αλευρωμένο πάγκο, χρησιμοποιούμε και πάλι ελάχιστο λιωμένο βούτυρο στα χέρια μας αν χρειαστεί. -
Δημιουργούμε καρβελάκια.
Τοποθετούμε την φογάτσα σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψάκι.
Με ένα ψαλίδι κόβουμε την ζύμη στην επιφάνει σε σταυρό.
Αφήνουμε για 40 λεπτά σε ζεστό σημείο να φουσκώσει η ζύμη. -
Αραιώνουμε τον κρόκο του αυγού με λίγο νερό και αλείφουμε απαλά την φογάτσα πριν την ψήσουμε.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175°C Κελσίου για περίπου 45 λεπτά.
Αφήνουμε να τις φογάτσες να κρυώσουν καλά σε σχάρα και τυλίγουμε με μεμβράνη!
Πηγή: https://funkycook.gr/