Διατροφή Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Μία στήλη για την διατροφή από Κερκυραίους διαιτολόγους
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Αλεύρι βρώμης και δυσανεξία στη γλουτένη

Περί αλεύρων & υγείας ...

Το αλεύρι είναι μέσα στην καθημερινότητά μας. Καθημερινά καταναλώνουμε δεκάδες προϊόντα που παράγονται από άλευρα και που σκοπό έχουν να μας χορτάσουν, να μας γεμίσουν ενέργεια αλλά και να μας χαρίσουν απόλαυση και ευχαρίστηση. Δημητριακά, ψωμάκια, κρουασάν, κέικ, μπισκοτάκια, ζυμαρικά, κρακεράκια και παξιμάδια είναι μόνο μερικά από τα είδη που εντοπίζουμε σε κάθε σπίτι και που ολοκληρώνουν κάθε γεύμα μας ... πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό ή σνακ!

Αλεύρι βρώμης και δυσανεξία στη γλουτένη

Στην εποχή μας παρατηρούμε πολλά άτομα να υποφέρουν από δυσανεξία στη γλουτένη – μια νέα πάθηση που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να συνδέεται και με τα αυτοάνοσα νοσήματα – με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται πραγματικά να οργανώσουν τη διατροφή τους ώστε να αποφύγουν τις δυσάρεστες συνέπειες που αποφέρουν τα κοινά άλευρα στον οργανισμό τους.

Αφουγκραζόμενες αυτή την ανάγκη του κόσμου, οι βιομηχανίες, τροφοδότησαν την αγορά με προϊόντα gluten – free δηλαδή προϊόντα απαλλαγμένα από τη γλουτένη (την ουσία που δημιουργεί παρενέργειες σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού).

Σημείωση: Στο σημείο αυτό λοιπόν αξίζει να αναφέρουμε το αλεύρι βρώμης χωρίς γλουτένη που σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Σικάγο (University of Chicago Celiac Disease Center) είναι απαλλαγμένο από την ουσία γλουτένη ... αφού δεν προέρχεται από σιτάρι, κριθάρι ή σίκαλη! Το αλεύρι βρώμης αντί για γλουτένη περιέχει μια πρωτεΐνη με το όνομα avenins!

Αν και πολλά άτομα θεωρούν ότι και η βρώμη συγκαταλέγεται όπως και τα υπόλοιπα δημητριακά στα επικίνδυνα για τα άτομα με δυσανεξία ή αλλεργία στη γλουτένη, αυτό είναι αναληθές και άκυρο. Το αλεύρι βρώμης είναι ασφαλές και πολύ λιγότερο επικίνδυνο από τα υπόλοιπα άλευρα είτε για αλλεργικές αντιδράσεις είτε για προβλήματα δυσανεξίας !

Σημείωση: Σύμφωνα με επίσημη επιστημονική μελέτη, μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 1 % ατόμων με κοιλιοκάκη εμφανίζουν αντίδραση στο συγκεκριμένο άλευρο (και μάλιστα σε κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αυτού σε ημερήσια βάση) !!! Σημαντικό είναι μόνο να χρησιμοποιείτε 100 % καθαρό αλεύρι βρώμης, χωρίς προσμείξεις και χωρίς να έχει “μολυνθεί” από άλλα άλευρα!

Γιατί το αλεύρι βρώμης είναι ... σωστή επιλογή;

Το αλεύρι βρώμης είναι ένα αλεύρι υψηλής διατροφικής αξίας και πολύ μεγάλης σημασίας για μια καλή και υγιεινή διατροφή. Περιέχει πολύ μεγάλη ποσότητα εδώδιμων ινών, καθώς επίσης και β-γλυκάνες που συμβάλλουν στον αποτελεσματικό έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα.

Μια ποσότητα 3 περίπου γραμμαρίων από β-γλυκάνες σε καθημερινή βάση, σε συνδυασμό με μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορούν να εξασφαλίσουν υγεία, μακροζωία, ευημερία, καλή σωματική, πνευματική και ψυχική κατάσταση και ένα σώμα γερο και γεμάτο ζωντάνια!

Συμβουλή: Βάλτε στη ζωή σας αρτοσκευάσματα από άλευρο βρώμης και αντικαταστήστε το κοινό αλεύρι ... και δείτε τη ζωή σας να αλλάζει προς το καλύτερο!

Τα βασικά οφέλη της αντικατάστασης του κοινού άλευρου με άλευρο βρώμης

Νο 1: Ευεργετεί την καρδιά και προφυλάσσει από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Νο 2: Ελέγχει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Νο 3: Ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα (λειτουργεί και σε πρόγραμμα διατροφής για διαβητικά άτομα).

Νο 4: Ελέγχει τα επίπεδα της πίεσης του αίματος.

Νο 5: Ενισχύει τον κορεσμό και ελέγχει τα επίπεδα της όρεξης.

Νο 6: Διευκολύνει τη διαδικασία ελέγχου και μείωσης του σωματικού βάρους. ( Για περισσότερες συμβουλές απώλειας βάρους δείτε εδώ)

Νο 7 : Αποτρέπει τυχόν παρενέργειες που προκαλεί η δυσανεξία στη γλουτένη ... αφού δεν περιέχει γλουτένη!

 

Αλεύρι βρώμης και δυσανεξία στη γλουτένηHealth Fitness

Website: www.health-fitness.gr

Facebook page: Health-Fitness.gr

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News