Τι παίζει Σήμερα

Διατροφή Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Μία στήλη για την διατροφή από Κερκυραίους διαιτολόγους
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Αιτιολογία της Παχυσαρκίας

Γενετικοί παράγοντες:
Η γενετική προδιάθεση καθορίζει ποια άτομα είναι επιρρεπή στην αύξηση βάρους, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό αφού είναι απαραίτητο να υπάρχουν και συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Μεταβολικοί παράγοντες:
ImageΟι ισχυρισμοί ότι οι παχύσαρκοι έχουν χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό από ότι τα αδύνατα άτομα δεν ευσταθούν αφού η αύξηση βάρους συνδέεται με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι προβλήματα στην οξείδωση του λίπους και στην θερμογένεση από την δίαιτα μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία. Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον έχει στραφεί στον μεταβολικό έλεγχο την όρεξης. Προβλήματα σε κάποιους από τους μηχανισμούς πρόσληψης τροφής όπως γαστρεντερικούς και νευροενδοκρινείς μπορεί να οδηγήσουν σε απορρύθμιση της όρεξης.

Συμπεριφερικοί παράγοντες:
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι δίαιτες πλούσιες σε λίπος και ο καθιστικός τρόπος ζωής συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου της παχυσαρκίας. Μελέτες επίσης έχουν δείξει ότι αυτοί που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε λίπος και φτωχές σε υδατάνθρακες είναι πιθανόν να είναι παχύσαρκοι.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες:
Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αιτιολογία της παχυσαρκίας. Είναι πλέον ολοφάνερο ότι ο μοντέρνος τρόπος ζωής ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις μέσω της διαφήμισης και της διαθεσιμότητας της τροφής, προωθεί την την “υπερκατανάλωση” της τροφής. Παράλληλα οι ενεργειακές ανάγκες των ανθρώπων τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί εξαιτίας της ολοένα αυξανόμενης χρησιμοποίησης των αυτοκινήτων σε όλες τις μετακινήσεις τους, στις εργασίες καθιστικής φύσεως και στις πολύωρες παρακολουθήσεις των προγραμμάτων της τηλεόρασης.
ΣΠΥΡΟΣ Δ. ΜΠΑΛΗΣ
MD (AM) , RD , M.Med. Sci , DIHom(UK) - Δρ Εναλλακτικής Ιατρικής
Master Ιατρικής Επιστήμης στην Ανθρώπινη Διατροφή
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΟΛΙΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Μέλος της American Dietetic Association

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News