Τι παίζει Σήμερα

Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Πρόγραμμα συγγραφής για έφηβους «Θεατρικές Γέφυρες-teen spirit»

«Θεατρικές Γέφυρες - teen spirit»

Ομάδες εφήβων σε έξι πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Πάτρα), συγγράφουν, με τη βοήθεια και την καθοδήγηση διακεκριμένων θεατρικών συγγραφέων και σε συνεργασία με τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, θεατρικά κείμενα τα οποία στη συνέχεια θα ανεβάσουν στην Αθήνα σε ένα πανελλήνιο θεατρικό φεστιβάλ.

ImageΌλα αυτά θα συμβούν στο πλαίσιο του προγράμματος
«Θεατρικές Γέφυρες - teen spirit», που σχεδίασε και παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα η εταιρεία Λυκόφως.

Πρόκειται για έναν
θεσμό εφήβων σε πανελλήνια βάση, μέσα στον οποίο οι ίδιοι οι έφηβοι θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το θέατρο που θέλουν, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια.

Με το βλέμμα στραμμένο στους εφήβους και στην προσπάθεια καθιέρωσης του εφηβικού θεάτρου στην Ελλάδα, το όλο εγχείρημα έχει ως στόχο «τα παιδιά
να μην είναι πια μόνο ο δέκτης αλλά και ο πομπός, να βρουν μέσω της θεατρικής γραφής και της θεατρικής πράξης έναν τρόπο έκφρασης που ίσως να μην είχαν φανταστεί για να μιλήσουν για τις ανησυχίες τους και να ξεδιπλώσουν όλες τις πτυχές της ψυχής και της δημιουργικότητάς τους με συνοδοιπόρους συνομηλίκους τους από όλη την Ελλάδα».

Ήδη από το 2009, με το
«Chatroom» του Έντα Γουόλς, σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου, το «Ρισπέκτ» του Τζακ Θορν σε σκηνοθεσία Τζωρτζίνας Κακουδάκη το 2010 και το «Ρωμαίος+Ιουλιέττα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Νάντιας Φώσκολου το 2011, η εταιρεία Λυκόφως επιχείρησε να φέρει για πρώτη φορά τους έφηβους στο θέατρο σε παραστάσεις ειδικά σχεδιασμένες για αυτούς.

Η ανάγκη για δημιουργία θεάτρου για εφήβους επιβεβαιώθηκε και με τις τρεις παραστάσεις. 

Σε τέσσερα χρόνια πάνω από δέκα πέντε χιλιάδες παιδιά και πέντε χιλιάδες ενήλικες θεατές παρακολούθησαν τις παραστάσεις. 


Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, ομάδες εφήβων από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Καλαμάτα, την Κέρκυρα, την Κομοτηνή και την Πάτρα, σε συνεργασία με τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, ή τους μεγάλους Θεατρικούς Οργανισμούς της πόλης, συγγράφουν, με τη βοήθεια και την καθοδήγηση διακεκριμένων θεατρικών συγγραφέων θεατρικά κείμενα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Βασίλη Κατσικονούρη, Σάκη Σερέφα, Χρύσα Σπηλιώτη, Μισέλ Φάις, Χρήστο Χωμενίδη.
Τα κείμενα αυτά σκηνοθετούνται και ερμηνεύονται από τα ίδια τα παιδιά με τη βοήθεια εκπαιδευτικών και επαγγελματιών του θεάτρου και θα παρουσιαστούν αρχικά στην πόλη τους και έπειτα όλα μαζί στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών 2013, σε μια μεγάλη γιορτή των εφήβων, όπου μαζί με το «δικό τους» θέατρο θα υπάρχουν συναυλίες και εκθέσεις ζωγραφικής από εφήβους για εφήβους.

Έγκριτη κριτική επιτροπή καλείται να επιλέξει ένα από τα κείμενα, το οποίο θα παρουσιαστεί κατά τη θεατρική περίοδο 2013-2014 σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας αλλά και σε όλες τις πόλεις που συμμετείχαν στη διαδικασία, από επαγγελματικό θίασο και για εφηβικό κοινό σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών, τον Δήμο Αθηναίων, ΔΗΠΕΘΕ της χώρας, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και εκδοτικό οίκο, που θα εκδώσει όλα τα θεατρικά έργα.

Το πρόγραμμα «Θεατρικές Γέφυρες-teen spirit» θα ξεκινήσει τον Οκτώβρη το 2012, λίγο μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβρη του 2013.

Πηγή: nooz.gr

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News