Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Πολλά χωριά της Κέρκυρας αναβιώνουν το έθιμο με τις φωτιές του Άη Γιάννη Λαμπατάρη

Oι κάτοικοι πολλών χωριών της Κέρκυρας αναβιώνουν και γιορτάζουν τον Άη Γιάννη τον Κλήδονα ή Λαμπατάρη ή Ριγανά στις 24 Ιουνίου, μία από τις πιο μεγάλες καλοκαιρινές γιορτές της ελληνικής παράδοσης. Η γιορτή συνοδεύεται από το παραδοσιακό έθιμο με το πέρασμα πάνω από τις φωτιές και το κάψιμο του Μαγιάτικου στεφανιού.
 
Πολλά χωριά της Κέρκυρας αναβιώνουν το έθιμο με τις φωτιές του Άη Γιάννη Λαμπατάρη
 
Οι λαμπατίνες είναι ένα έθιμο με το οποίο γιορτάζεται από την παραμονή 23 Ιουνίου που είναι η ημερομηνία γέννησης του Αγίου Ιωάννη του προδρόμου. Πρόκειται για μια προχριστιανική τελετουργία, που οι ρίζες της χάνονται στα βάθη του χρόνου ως επιβίωση των παγανιστικών λατρευτικών τελετών. Οι πρώτοι χριστιανοί αναγνώρισαν τη δύναμη αυτών των εθίμων και φρόντισαν να την αξιοποιήσουν συσχετίζοντας τα με την ημερομηνία γέννησης του Ιωάννη του προδρόμου.
 
 
Πολλά χωριά της Κέρκυρας αναβιώνουν το έθιμο με τις φωτιές του Άη Γιάννη Λαμπατάρη
 
Στην Κέρκυρα μόλις βραδιάσει, ανάβουν φωτιές πάνω από τις οποίες καίνε τα μαγιάτικα στεφάνια. Πάνω από τις φωτιές πηδάνε αγόρια και κορίτσια, μικροί και μεγάλοι. Παλιότερα σε πολλά χωριά του νησιού, μαζί με τα στεφάνια, έκαιγαν σκιάχτρα,  παλιά ρίγανη, ξερά φύλα ελιάς, ξερόχορτα που δεν είχαν γίνει σανός για τα ζώα. Μέσα από την δύναμη της φωτιάς, έρχεται η κάθαρση στους ανθρώπους καθώς, τώρα που αρχίζει να μικραίνει η μέρα, αφήνουν πίσω τους κάθε τι κακό, ελπίζοντας σε μία καλύτερη νέα αρχή. Συμβολικά, οι φωτιές που ανάβουν είναι τρεις, στη σειρά, τις οποίες πρέπει να πηδήσουν τρεις φορές.
 
Σύμφωνα με το έθιμο ακόμα, την παραμονή του Αϊ-Γιαννιού, οι ανύπαντρες κοπέλες μαζεύονται σε ένα από τα σπίτια του χωριού και μία από αυτές πηγαίνει στο πηγάδι να φέρει το «αμίλητο νερό» και στη διαδρομή μέχρι το σπίτι δεν πρέπει να μιλήσει σε κανέναν.
 
Μερικά από τα χωριά της Κέρκυρας που μπορείτε να επισκεφθείτε και να ζήσετε από κοντά το παραδοσιακό καλοκαιρινό έθιμο "Λαμπατίνες",  είναι η Κάτω Κορακιάνα (23/06), o Zυγός (25/06)  οι Κυνοπιάστες με διήμερο εκδηλώσεων (23-24/06), στον Αλμυρό Περίθειας (23/06),  αλλά και η πόλη της Κέρκυρας αναβιώνει το έθιμο στο συντριβάνι της Κάτω Πλατείας την Πέμπτη 23 Ιουνίου.
 
Δείτε όλες τις πληροφορίες Εδώ

Corfuland Live Webcams

Nautilus

Ανεμόμυλος

Δείτε live

Oasis Hotel

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

La Veranda Di Corfu

Ναυσικάς, Κανόνι

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News