Πρόσφατες Αγγελίες
- Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο Κεφαλομάντουκο
- Ενοικιάζεται τριάρι στο Αχίλλειο
- Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο Αχίλλειο
- Ζητείται προσωπικό από τα BSB
- Ενοικιάζεται στούντιο στο κέντρο της πόλης
- Ζητείται άτομο από βιοτεχνία τεντών
- Ζητείται υπάλληλος από πρατήριο υγρών καυσίμων εντός πόλεως
- Ενοικιάζονται διαμερίσματα στον Ποταμό
- Ζητούνται διανομείς από την ACS
- Ζητείται προισταμένη ορόφων
Τι παίζει Σήμερα
Παλιά Περίθεια: το χωριό στολίδι της Κέρκυρας με τη Βενετσιάνικη ατμόσφαιρα
Εμφανίσεις:
- Ημ / νία: 10.10.17
Παλιά Περίθεια: το χωριό "φάντασμα" με τη Βενετσιάνικη ατμόσφαιρα
Το χωριό της Παλιάς Περίθειας χτισμένο στην καρδιά του όρους Παντοκράτορα διατηρεί αναλλοίωτη την ατμόσφαιρα και την τέχνη μιας άλλης εποχής. Τα ερειπωμένα σπίτια του με την μεσαιωνική αρχιτεκτονική τους χτισμένα με ντόπια πέτρα αριθμούν τα 130 και προκαλούν δέος στον επισκέπτη. Αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα του νησιού, καθώς πολλοί είναι τουρίστες από την υπόλοιπη Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, που το επισκέπτονται για να απολαύσουν από κοντά την ιδιαίτερη και μυστηριακή ομορφιά του. Δεν ασκεί γοητεία μόνο στους τουρίστες αλλά και στους ντόπιους. Κάθε Κυριακή κατακλύζουν το χωριό για να απολαύσουν ένα παραδοσιακό γεύμα σε κάποια από τις ταβέρνες σε συνδυασμό με μια βόλτα στα απομεινάρια των αρχοντικών και έναν περίπατο στην καταπράσινη φύση.
Η ιστορία του χωριού χάνεται στα βάθη των αιώνων! Το χωριό είναι γνωστό από το 300 π.Χ., όταν ένα καταστροφικό τσουνάμι χτύπησε την ακτή του νησιού. Όσοι κατάφεραν να επιζήσουν, αναζήτησαν μια πιο ασφαλή γη μακριά από τη θάλασσα. Τον 14ο αιώνα πολλοί ήταν οι Κερκυραίοι που προτίμησαν να βρουν καταφύγιο στο χωριό. Ένας βασικός λόγος ήταν οι αδιάκοπες πειρατικές επιδρομές εκείνη την περίοδο. Εφόσον εξαλείφθηκε ο φόβος των πειρατών, οι κάτοικοι της περιοχής είχαν να αντιμετωπίσουν την ελονοσία από τα κουνούπια της λιμνοθάλασσας Αντινιώτη. Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας 1940 που ξεκίνησε η κουνουποκτονία, οι Περιθιώτες κατέφευγαν στη Παλιά Περίθεια για έξι μήνες για να προστατευτούν. Έως τα μισά του 20ου αιώνα ήταν ένα χωριό πλήρες ευημερίας με 1500 κατοίκους. Όταν τη δεκαετία του 1960 άρχισαν να αναπτύσσονται τουριστικά οι γειτονικές περιοχές πολλοί κάτοικοι έβρισκαν δουλειά εκεί και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν να το εγκαταλείπουν.
Εκτός από τις επιβλητικές βενετσιάνικες οικίες που αντέχουν στο χρόνο αξίζει να επισκεφθείτε και τις εκκλησίες του χωριού, οι οποίες είναι κτισμένες σε κυκλική διάταξη γύρω από τον οικισμό. Ένα αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο αποτελεί το καμπαναριό του Αγίου Ιακώβου του Πέρση. Ακόμη, ένα εντυπωσιακό αρχοντικό είναι και το σχολείο του χωριού που λειτούργησε έως το 1940, όπου ξεχωρίζει το οικόσημο του τότε τοπικού άρχοντα Σκορδίλη στην είσοδο του.
Σχετικά με την προέλευση της ονομασίας του δε συμφωνούν μεταξύ τους οι μελετητές. Η επικρατέστερη άποψη είναι ότι το χωριό χρωστάει το όνομά του στους ευλαβικούς του κατοίκους, στις πολλές εκκλησίες του και προέρχεται από τη φράση «Περί τα θεία».
Αυτό το αρχιτεκτονικό στολίδι με την βενετσιάνικη ατμόσφαιρα βρίσκεται σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων από την Κασσιόπη και πενήντα από την πόλη της Κέρκυρας στη πλαγιά του ψηλότερου βουνού της Κέρκυρας στα 420 μέτρα υψόμετρο.
Συντάκτης: Νίκος Στούπης