Ειδοποίηση
 • There is no category chosen or category doesn't contain any items
 • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά του Θορύβου, 30 Απριλίου

Δελτίο τύπου Ελληνικού Ινστιτούτου Ακουστικής

για την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά του Θορύβου

Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας ευαισθητοποίησης κατά του θορύβου (30 Απριλίου 2014) το Ελληνικό Ινστιτούτο Ακουστικής ανακοινώνει τα εξής :

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά του Θορύβου, 30 Απριλίου

Στις 30 Απριλίου του 2014 εορτάζεται διεθνώς η ημέρα ευαισθητοποίησης κατά του θορύβου. Στόχος του εορτασμού είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το θέμα του θορύβου και των κινδύνων θέτει. Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την ακουστική και την ιατρική κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα αποτελέσματα της παρατεταμένης έκθεσης του ανθρώπου σε πάσης φύσεως θορύβους. Στα πλαίσια της ημέρας αυτής πραγματοποιούνται ανά τον κόσμο ημερίδες και επιμορφωτικά σεμινάρια προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό για τα προβλήματα που επιφέρει ο θόρυβος στην ανθρώπινη ζωή.

Όπως έδειξε η πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας η ηχορύπανση έρχεται δεύτερη (μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση) στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία. Σύμφωνα με την έρευνα, η έκθεση στον θόρυβο είναι μια ύπουλη διαδικασία της οποίας οι άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες δεν είναι ούτε ορατές, ούτε αναγνωρίσιμες, αλλά ωστόσο υποσκάπτουν συστηματικά την υγεία και διογκώνουν τα μη υγιή προσδόκιμα χρόνια ζωής των πολιτών της Ευρώπης. Η διαρκής και μακροχρόνια έκθεση των ανθρώπων σε θορυβώδη περιβάλλοντα προκαλεί σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, πρόσκαιρες ή παραμένουσες βλάβες της ακοής, ενοχλήσεις (ναυτία, ζάλη, πονοκεφάλους), διαταραχές ύπνου και μαθησιακές δυσλειτουργίες.

Ειδικά, όσον αφορά στα παιδιά, η έκθεση στον θόρυβο κατά την κρίσιμη σχολική ηλιακή επιφέρει βλάβες στη μνήμη και στις εκπαιδευτικές επιδόσεις τους, καθώς αποδείχτηκε ότι, οι ηχητικές επιβαρύνσεις επηρεάζουν τις δεξιότητες που αφορούν την κατανόηση του γραπτού λόγου, την απομνημόνευση και την προσήλωση.

Πέρα όμως από τους κινδύνους απώλειας της ακοής, ο θόρυβος προκαλεί ποικίλες ψυχολογικές διαταραχές και όπως έχουν αποκαλύψει πολυάριθμες έρευνες της κοινής γνώμης, διαδοχικές και επαναλαμβανόμενες τα τελευταία 50 χρό­νια στις αστικές περιοχές, ο θόρυβος (ανεξαρτήτως σύνθεσης και προέλευσης) ιεραρχείται ως το σημαντικότερο πρόβλημα άνεσης.

Δυστυχώς οι πολίτες δεν φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που προκαλεί ο θόρυβος και συνεχίζουν είτε να παράγουν θόρυβο σε επίπεδα πέρα από κάθε ανοχή είτε να εκτίθενται συνειδητά στα επίπεδα αυτά. Χαρακτηριστική είναι η ακουστική των κέντρων διασκέδασης, όπου η μουσική εκπέμπεται σε επίπεδα απαράδεκτα για την υγεία των θαμώνων για να αναφερθούμε μόνο σε μία από τις πολλές περιπτώσεις συνειδητής παραβίασης κάθε κανόνα υγιεινής της ακοής.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ακουστικής που εδρεύει στο Ηράκλειο, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ακουστικής και εκπροσωπεί το Ελληνικό επιστημονικό δυναμικό που δραστηριοποιείται στην ακουστική, συμμετέχει ενεργά στον εορτασμό της ημέρας ευαισθητοποίησης κατά του θορύβου με σειρά δράσεων ενημέρωσης κυρίως των μικρών ηλικιακών ομάδων του πληθυσμού και για το 2014 επικεντρώθηκε κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα τα Ιόνια νησιά και τη Θεσσαλία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν σημαντικό υλικό ενημέρωσης των νέων για τους κινδύνους από την έκθεση στο θόρυβο ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου (www.helina.gr).

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ακουστικής κάνει έκκληση στην Ελληνική Πολιτεία να αφουγκραστεί την αγωνία των ιατρών των τεχνικών και βέβαια των ευαισθητοποιημένων πολιτών για τις αυξανόμενες αρνητικά επιπτώσεις του θορύβου σε συνεργασία με την κοινότητα των Ελλήνων επιστημόνων που ασχολούνται με την ακουστική και σε εφαρμογή της Κοινοτικής οδηγίας για την καταπολέμηση του θορύβου να προχωρήσει σε δημιουργία χαρτών θορύβου σε όλες τις αστικές τουλάχιστον περιοχές της χώρας που είναι και οι περισσότερο ευάλωτες στο θόρυβο και να θεσπίσει όλα εκείνα τα μέτρα που θα οδηγήσουν την ποιότητα ζωής των Ελλήνων σε καλύτερα επίπεδα σε ό,τι αφορά την έκθεσή τους στον θόρυβο, Παράλληλα κάνει έκκληση στο κοινό και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τις αρνητικές συνέπειες της έκθεσής των πολιτών στον θόρυβο και να συνδράμουν από την δική τους την πλευρά στην μείωση των εκπομπών θορύβου αλλά και στην εφαρμογή των μέτρων καταπολέμησής του".

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Τα Δίχτυα

Δασσιά

Δείτε live

Προβεβλημένες Αγγελίες

 1. Ζητείται πωλήτρια από κατάστημα ρούχων 22.06.24
 2. Ζητείται πωλητής/πωλήτρια από εποχιακό κατάστημα ενδυμάτων στην πόλη 22.06.24
 3. Ζητείται προσωπικό από κατάστημα ρούχων στην παλιά πόλη 22.06.24
 4. Ζητείται άτομο για λάντζα από ταβέρνα στον Ανεμόμυλο/Γαρίτσας 22.06.24
 5. Ζητείται προσωπικό από πλυντήρια 22.06.24
 6. Ζητείται υπάλληλος υποδοχής από το ξενοδοχείο Ατλαντίς 22.06.24
 7. Ζητείται προσωπικό από το Malibu Summer 22.06.24
 8. Ζητούνται οδηγοί από την Avis 21.06.24
 9. Ζητείται καμαριέρα-καθαρίστρια από ξενοδοχείο στο Κοντόκαλι 21.06.24
 10. Ζητείται μπάρμαν και βοηθός μπαρ από το εστιατόριο Margherita 21.06.24
 11. Ζητείται προσωπικό από την Praktiker Hellas 21.06.24
 12. Ζητείται προσωπικό από το εστιατόριο Rex 20.06.24
 13. Ζητείται προσωπικό από εστιατόριο/σνακ μπαρ στο Μπαρμπάτι 20.06.24
 14. Ζητείται μηχανικός αυτοκινήτων 20.06.24
 15. Ενοικιάζεται μαγαζί δίπλα στη Villa Rossa 20.06.24
 16. Ζητείται spa therapist από την Aegeo Spas 20.06.24
 17. Ζητείται assistant spa manager - πωλητής από την Aegeo Spas 20.06.24
 18. Ζητείται υπάλληλος από το Love Cafe 20.06.24
 19. Ζητείται προσωπικό από κατάστημα εστίασης στο κέντρο 20.06.24
 20. Ζητούνται υπάλληλοι γραφείου για καταλογογράφηση/καταγραφή αρχείου 20.06.24
 21. Ζητείται προσωπικό από την μεταφορική Κόρφου 20.06.24
 22. Ζητείται βοηθός κουζίνας-λαντζιέρα/ης 20.06.24
 23. Ζητείται εκπρόσωπος εξυπηρέτησης από την Auto Rent 20.06.24
 24. Ζητούνται άτομα για reception και groom από το ξενοδοχείο San Antonio Corfu Resort 19.06.24
 25. Ζητείται βοηθός κρύας ή ζεστής κουζίνας από A la Carte εστιατόριο του ξενοδοχείου Telesilla στο Κοντόκαλι 19.06.24
 26. Ζητείται υπάλληλος λογιστηρίου 19.06.24
 27. Ζητείται άτομο από εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων 19.06.24
 28. Ζητείται προσωπικό από κατάστημα ρούχων στην παλιά πόλη 19.06.24
 29. Ζητούνται συνοδοί χρηματαποστολών από τον όμιλο Brinks Hellas 19.06.24
 30. Ζητείται junior πολιτικός μηχανικός από τεχνικό γραφείο 19.06.24

Corfuland News