Τι παίζει Σήμερα

Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Οι Kερκυραϊκές άγριες ορχιδέες

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Άγνωστοι» ξεκληρίζουν τις κερκυραϊκές άγριες ορχιδέες
ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ 

Μέλος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας που ασχολείται συστηματικά με τη φωτογράφιση των ειδών άγριας ορχιδέας που ευδοκιμούν στο νησί, εντόπισε φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά εκτεταμένη καταστροφή που προξενείται από «άγνωστα» άτομα για λόγους ανάξιους αναφοράς. Ομάδα «αγνώστων», που στοχεύει στους βολβούς τους, δρα σε θέσεις γνωστές από προεργασία ντόπιων και ξένων φυσιολατρών. Ξεριζώνουν ορχιδέες και «οργώνουν» το υπόβαθρο στο οποίο φυτρώνουν καταστρέφοντάς το. Στην προσπάθεια προσέγγισης κατακόπτονται (με αλυσοπρίονο!) θάμνοι και ολόκληρα δέντρα, η ξυλεία των οποίων εγκαταλείπεται στον τόπο. 
 

-orxidees3 orxidees1-kerkyra orxidees4 orxidees5 orxodees2


Οι άγριες ορχιδέες είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και σπάνια φυτά, η ευδοκίμηση των οποίων απαιτεί ειδικές συνθήκες στο έδαφος και «βοήθεια» άλλων οργανισμών. Η Κέρκυρα είναι ένας παράδεισος σχετικά άγνωστος σε μας (και πιο γνωστός στους ξένους). Ο μεγάλος αριθμός ειδών ορχιδέας την καθιστά φαινόμενο. Η Διεθνή Σύμβαση CITES, που έχει ενσωματωθεί στο Ελληνικό Δίκαιο, απαγορεύει να βλάπτονται 43 από αυτά τα είδη – τα περισσότερα από τα φυτικά είδη που προστατεύονται στην Κέρκυρα είναι ορχιδέες. Στο νησί καταγράφηκαν επιστημονικά για πρώτη φορά είδη εξαιρετικού ενδιαφέροντος, και εργάστηκαν ειδικοί που αποτελούν «μύθους» του χώρου. 


Η ακατάσχετη εκρίζωση ορχιδεών για σειρά ετών απειλεί με οριστική εξαφάνιση είδη άγριας ορχιδέας, δηλαδή με σημαντική υποβάθμιση της βιοποικιλότητας. Οι ορχιδέες αποτελούν, εκτός των άλλων, «πάθος» πολλών φυσιολατρών που επισκέπτονται την Κέρκυρα για να τις ανακαλύψουν και να τις φωτογραφίσουν. Η κοινωνία αυτή χειμάζεται από προβλήματα που κάνουν ίσως το θέμα να φαντάζει «περιττή πολυτέλεια». Όμως η ελπίδα να αποκρούσουμε τα δεινά θα έχει χαθεί μόνο τη μέρα που θα αποστρέψουμε το βλέμμα από ό,τι όμορφο και αδύναμο λεηλατούν οι αδίστακτοι. Και η μέρα αυτή δεν έχει φτάσει. 
 

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News