Τι παίζει Σήμερα

Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Οδηγίες για ασφαλή οδήγηση σε καταιγίδες και πλημμύρες

Πως θα οδηγήσετε με ασφάλεια

Φρενάρισμα στη βροχή: Στο βρεγμένο δρόμο πρέπει να οδηγούμε με χαμηλότερες ταχύτητες και να κρατάμε μεγαλύτερη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, καθώς η απόσταση ακινητοποίησης (φρεναρίσματος) αυξάνεται. Εκτιμάται ότι ο χρόνος φρεναρίσματος διπλασιάζεται στο βρεγμένο, ενώ, σημαντικό είναι τα ελαστικά μας να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και να έχουν τη σωστή πίεση.

Υαλοκαθαριστήρες και φώτα: Το παρμπρίζ θα πρέπει να είναι καθαρό από βρωμιές, φύλλα από δέντρα, διαφημιστικά φυλλάδια κλπ. Επίσης οι υαλοκαθαριστήρες να είναι σε καλή κατάσταση και αν όχι να αντικατασταθούν. Όταν χρειάζεται να θέτεις σε λειτουργία τους υαλοκαθαριστήρες σημαίνει ότι η ορατότητα είναι περιορισμένη και άρα είναι αναγκαία η χρήση των προβολέων. Στα σύγχρονα αυτοκίνητα υπάρχουν προβολείς LED ημέρας και φώτα που ενεργοποιούνται αυτόματα όταν το φως είναι χαμηλό. Στα παλαιότερα όμως θα πρέπει να τα ανάψουμε όταν βρέχει.

Οδηγίες για ασφαλή οδήγηση σε καταιγίδες και πλημμύρες

Μεγάλες ποσότητες νερού στο δρόμο και υδρολίσθηση: Οι ελληνικοί δρόμοι είναι γεμάτοι από λακκούβες, οι οποίες όταν βρέχει γεμίζουν με νερό. Πέρα από το φόβο να καταστρέψουμε το ελαστικό ή τη ζάντα αν περάσουμε με ταχύτητα, υπάρχει ο κίνδυνος της υδρολίσθησης.

Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο το ελαστικό δεν μπορεί να διώξει την ποσότητα του νερού, με αποτέλεσμα να μην πατά σωστά στο δρόμο και το αυτοκίνητο να είναι ουσιαστικά εκτός ελέγχου του οδηγού. Σηκώστε απαλά το πόδι από το γκάζι, κρατήστε σταθερά το τιμόνι χωρίς να κάνετε απότομους ελιγμούς, μην πατήσετε έντονα φρένο και το αυτοκίνητο θα ξαναβρεί πρόσφυση μόλις το νερό φύγει από τους τροχούς.

Οδηγίες για ασφαλή οδήγηση σε καταιγίδες και πλημμύρες

Πλημμυρισμένοι δρόμοι: Αποφύγετε τα σημεία όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση νερού, ιδίως αν αυτό κινείται με ταχύτητα. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το αυτοκίνητο να παρασυρθεί και εσείς να εγκλωβιστείτε μέσα σε αυτό. Επιλέξτε μία εναλλακτική διαδρομή, ακόμη και αν θα κάνετε περισσότερα χλμ.

Σε σημεία με μικρή συγκέντρωση νερού όπου κρίνετε ως ασφαλή τη διέλευση, κρατήστε ψηλά τις στροφές του κινητήρα, πατώντας ελαφρά το συμπλέκτη. Αν είστε σε όχημα με αυτόματο κιβώτιο, επιταχύνετε ελαφρά, ελέγχοντας την ταχύτητά σας με το φρένο. Αφού περάσετε το πλημμυρισμένο σημείο, πατήστε φρένο ώστε να διαπιστώσετε ότι λειτουργούν σωστά.

Τι κάνουμε για να περάσουμε μέσα από πολύ νερό

Στην Ελλάδα δυστυχώς, λόγω της σοβαρής έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο των λακούβων και των δρόμων με πολύ νερό ειδικά σε έκτακτα καιρικά φαινόμενα όπως σήμερα.

Τα βήματα για να περάσετε μέσα από το νερό είναι τα εξής:

Κινούμαστε με μέγιστη ταχύτητα 5 χλμ./ώρα ώστε να αποτρέψουμε την είσοδο του νερού στο μοτέρ και να αποφύγουμε βλάβες των ηλεκτρικών εξαρτημάτων.

Έχουμε στο νου ότι, λόγω των κυματισμών που προκαλούνται από τα επερχόμενα οχήματα, η στάθμη του νερού μπορεί να ξεπεράσει το δάπεδο του αυτοκινήτου.

Εφόσον σβήσει ο κινητήρας ενώ βρισκόμαστε μέσα σε νερά δεν επιχειρούμε να τον θέσουμε ξανά σε λειτουργία. Σε αυτή την περίπτωση το όχημα καλό θα ήταν να ρυμουλκηθεί.

Το νερό και η λάσπη μπορεί να υγράνουν τις επενδύσεις τριβής (θερμουί) με αποτέλεσμα η λειτουργία πέδησης να επενεργεί με καθυστέρηση.

Αν υποπτεύεστε πως το βάθος βύθισης είναι μεγάλο, ή δεν γνωρίζετε πόσο βαθιά είναι τότε καλό θα ήταν να μην προχωρήσετε και να μην διασχίσετε τον πλημμυρισμένο δρόμο.

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Τα Δίχτυα

Δασσιά

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News