Τι παίζει Σήμερα

Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ο Σάκης Ρουβάς πήρε το βραβείο «Κάρολος Κουν» Αρχαίου δράματος με τις Βάκχες

Φωνές, δυσφορία, χειροκροτήματα, αντιδράσεις και ο Σάκης Ρουβάς να φωνάζει πως πήρε το βραβείο με την ψυχή του: Δεν πρόκειται για μια μετα-περφόρμανς αλλά για όσα έγιναν σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής κατά την απονομή των βραβείων «Κάρολος Κουν» 2013-14 με τον Σάκη Ρουβά να παίρνει το μεγάλο βραβείο Αρχαίου Δράματος για την ερμηνεία του ως Διόνυσος στην τραγωδία Βάκχαι του Ευρυπίδη το περασμένο καλοκαίρι που παρουσιάστηκε και στο θέατρο Μον Ρεπό της Κέρκυρας.

«Με τι εφόδια πήρε το βραβείο» ακούστηκε μια γυναικεία φωνή όταν ο Σάκης Ρουβάς ανέβηκε στη σκηνή της αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος στο Μέγαρο Μουσικής για να παραλάβει το βραβείο του.

«Με την ψυχή μου» φώναξε ο Ρουβάς που πιο ετοιμόλογος και σίγουρος από ποτέ έδειξε να πατά σε ένα χώρο που τον έχει αμφισβητήσει, που τον θεωρεί παρείσακτο.

Ο Σάκης Ρουβάς πήρε το βραβείο «Κάρολος Κουν» Αρχαίου δράματος με τις Βάκχες

 

Δεν είναι τυχαίο ότι η Χρυσούλα Διαβάτη που τιμήθηκε για το «Δυο γυναίκες χορεύουν», αρνήθηκε να πάρει τη διάκρισή της και δήλωσε από μικροφώνου:

««Να καλέσουν την αστυνομία θεάτρου να τακτοποιήσει τα θέματα γιατί τα βραβεία πηγαίνουν σε stars και μοντέλα».

Η ατάκα αυτή έδωσε και την «πάσα» στον Ρουβά να πει κατά τη βράβευσή του ««Δεν θα επιτρέψω σε καμία αστυνομία θεάτρου να μου απαγορεύσει να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα, να ονειρεύομαι και να εξελίσσομαι».
Τα πνεύματα προσπάθησε να ηρεμήσει ο Κυριάκος Λουκάκος (πρόεδρος της επιτροπής μουσικής) λέγοντας πως σε αυτή την εκδήλωση βραβεύονται άνθρωποι και προσπάθειες, όχι προκαταλήψεις. Όλα αυτά έλαβαν μέρος στην απονομή των βραβείων Κάρολος Κουν και των βραβείων Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2013 – 14 της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών & Μουσικών Κριτικών, μέλους της Διεθνούς Ενώσεως Κριτικών Θεάτρου. Πηγή: http://www.iefimerida.gr/news

 

Ο Σάκης Ρουβάς πήρε το βραβείο «Κάρολος Κουν» Αρχαίου δράματος με τις Βάκχες

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΡΑΒΕΥΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΚΕΠΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ & ΧΟΡΟΥ – ΜΟΥΣΙΚΗΣ

 

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Στον Μανώλη Πράτσικα (Παπαδόπουλο), παλαίμαχο αλλά πάντοτε ενεργό λογοτέχνη και κριτικό Θεάτρου για την συνολική προσφορά του στην Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών που επί δεκαετίες τίμησε με την αφοσίωση και την ανιδιοτελή και συνεπή συμμετοχή του, παλαιό Αθηναίο και αδιαλείπτως παρόντα στη ζωή και στις διαδικασίες μας παρά την από ετών διαμονή του στην Πάτρα, με προσήλωση στο Σωματείο μας που ο ίδιος προσονόμασε «Μικρή Ακαδημία».

ΒΡΑΒΕΙΑ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» 2014

Βραβείο «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» σκηνοθεσίας ελληνικού έργου

1. Γιάννης Καλαβριανός για την σκηνοθεσία του έργου  «Γιοι και Κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας» που έγραψε ο ίδιος, παρουσιάστηκε  στο Φεστιβάλ Αθηνών  2012 και  επαναλήφθηκε στο Θέατρο BIOS και στο Θέατρο  του Νέου Κόσμου.

2. Νίκος Καραθάνος για την σκηνοθεσία του δραματικού ειδυλλίου  «Γκόλφω» του  Σπυρίδωνα Περεσιάδη, που παρουσιάστηκε στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη –Rex»  του Εθνικού Θεάτρου.

3. Στάθης Λιβαθινός για την σκηνοθεσία διασκευής του ομηρικού έπους «Ιλιάς», που παρουσιάστηκε  στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2013.

Το Βραβείο απονέμεται στοΝίκο Καραθάνο για την σκηνοθεσία του δραματικού ειδυλλίου  «Γκόλφω» του  Σπυρίδωνα Περεσιάδη, που παρουσιάστηκε στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη –Rex»  του Εθνικού Θεάτρου, ιδία δε για τη γόνιμη αναμέτρηση του σκηνοθέτη με έναν δύσκολο δραματουργικό αντίπαλο, αναδεικνύοντας με σημερινούς όρους, εξπρεσιονιστικά, την ποίηση αυτού του παλιού «δραματικού ειδυλλίου», ως ένα συλλογικό μοιρολόι.

Βραβείο «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» ερμηνείας ηθοποιού σε ελληνικό έργο

1. Μαρίνα Ασλάνογλου για τις ερμηνείες της σε δύο έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ως «Ξένια» στη «Γειτονιά των Αγγέλων», στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, και ως «Ρωμιάκι» στο «Μεγάλο μας Τσίρκο», στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.

2. Δημήτρης Γασπαράτος ως «Γκιλγκαμές» στην σκηνική σύνθεση «Γκιλγκαμές» στο Θέατρο Ρόδα, σε σκηνοθεσία: Μαρίας Περετζή.

3. Ιωάννα Παππά ως «Μαρία Πολυδούρη» στον μονόλογο «Οδός Πολυδούρη» της Ρούλας Γεωργακοπούλου, στο Θέατρο Βασιλάκου, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη.

4. Γιάννης Σαρακατσάνης ως «Άρης» στην μαύρη κωμωδία «Iwillsurvive» στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης, σε σκηνοθεσία του ιδίου.

Το Βραβείο απονέμεται στη Μαρίνα Ασλάνογλου επειδή υποδύθηκε με τρόπο σφαιρικό το σύνθετο πρόσωπο, ρεαλιστικό και ονειρικό, της νέας Ελληνίδας, σε δύο έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, στη «Γειτονιά των Αγγέλων» όπου κράτησε πολύ δυνατά τον γήινο πρωταγωνιστικό ρόλο της Ξένιας (Εθνικό Θέατρο, σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου), και στο «Μεγάλο μας Τσίρκο» (Κ.Θ.Β.Ε, σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη),  όπου έδωσε ζωή, με τρόπο μοναδικό και ανεπανάληπτο, στο θρυλικό πια, «Ρωμιάκι», σύμβολο των καημών του λαού μας.

Έπαινοι :

1. Δημήτρης Γασπαράτος για την δυναμική του ερμηνεία του ως «Γκιλγκαμές» στην ομώνυμη σκηνική σύνθεση των Δημήτρη Περετζή, Μαρίας Περετζή, και Βασίλη Τσοκόπουλου, στο Θέατρο Ρόδα, σε σκηνοθεσία Μαρίας Περετζή.

2. Γιάννης Σαρακατσάνης για την γεμάτη ένταση και έξαψη ερμηνεία του ως «Άρης» στην μαύρη κωμωδία «Iwillsurvive» των Αντίνοου Αλμπάνη, Γιώργου Παπαγεωργίου και του ιδίου, την οποία ο καλλιτέχνης επίσης σκηνοθέτησε στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης.

 

Βραβείο «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ ελληνικού έργου

1. Ρούλα Γεωργακοπούλου για τον μονόλογο «Οδός Πολυδούρη», που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Βασιλάκου, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη.

2. Γιάννης Καλαβριανός για το έργο «Γιοι και Κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας», που πρωτοπαρουσιάσθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών  2012, σε σκηνοθεσία του ιδίου.

3. Αναστασία Κουμίδου για την σκηνική σύνθεση «Capod’Istria», που παρουσιάσθηκε στον χώρο «Beton 7», σε σκηνοθεσία της ίδιας.

Το Βραβείο απονέμεται στο Γιάννη Καλαβριανό για το έργο «Γιοι και Κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας», που πρωτοπαρουσιάσθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών  2012, σε σκηνοθεσία του ιδίου, ιδία  δε για  τη δύναμη και τη γνησιότητα που απέπνεε αυτό το «σκηνικό ντοκιμαντέρ», αναδεικνύοντας όχι μόνο το βίωμα των ανθρώπων στο φόντο της μεγάλης Ιστορίας της Ελλάδας τον τελευταίο αιώνα, αλλά και την προσωπική  εμπλοκή των νέων ηθοποιών μ’ αυτό το ιστορικό παρελθόν.

Έπαινος:

Αναστασία Κουμίδου για την σκηνική σύνθεση «Capod’Istria», που παρουσιάσθηκε στον χώρο «Beton 7»,  σε σκηνοθεσία της ιδίας, επειδή, έχοντας ως βάση την τραγωδία του Νίκου Καζαντζάκη «Καποδίστριας» και την πρόσφατη έκδοση σε βιβλίο της αλληλογραφίας του Καποδίστρια με την Ελληνίδα αριστοκράτισσα Ρωξάνδρα Στούρτζα, η δραματουργός και σκηνοθέτιδα συνδυάζει τις δύο πηγές της δημιουργικά, «με λογισμό και με όνειρο» φωτίζοντας μιαν από τις πιο κρίσιμες περιόδους της νεοελληνικής Ιστορίας.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2014

Α) ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Τάσης Χριστογιαννόπουλος, βαρύτονος, για τις εμφανίσεις του ως σολίστ συναυλίας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με τις μελωδίες που συνέθεσαν ο Ζακ Ιμπέρ και ο Μωρίς Ραβέλ για την ταινία «Δον Κιχώτης» του Πάμπστ, σε μουσική διεύθυνση Χάιμε Μαρτίν (12/10/2012), στην όπερα του Βέρντι «Μάκβεθ», σε παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (18, 22, 24, 26/1/2014), καθώς και για την ατομική συναυλιακή του εμφάνιση της 26ης/02/2014 με μελωδίες από τον κύκλο «DesKnabenWunderhorn» του Γκούσταφ Μάλερ, από κοινού με την υψίφωνο Λένια Ζαφειροπούλου και με την συνοδεία στο πιάνο του Θανάση Αποστολόπουλου, αλλά και για την εν γένει πολυδιάστατη σταδιοδρομία του που καταδεικνύει καλλιτεχνική ωριμότητα, καλλιέπεια εκφοράς και υφολογική διαφοροποίηση των ερμηνειών του.

Β) ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ

1. Στέλιος Κουκουναράς: «Λαϊκισμός και μουσική, Μπλουζ, ροκ, ρεμπέτικο – Τρεις μυθολογίες. Μια αληθινή, δύο κάλπικες», εκδόσεις Τήνος 2009.

2. Μάρκος Τσέτσος: «Η μουσική στη νεότερη φιλοσοφία – Από τον Καντ στον Αντόρνο», εκδόσεις Αλεξάνδρεια 2012.

3. Χαρίκλεια Τσοκανή: «Μουσική μανία – Στις απαρχές του Βακχικού Ενθουσιασμού», εκδόσεις Αλεξάνδρεια 2011.

4. Ιωάννης Φούλιας: «Οι δύο σονάτες για πιάνο του Δημήτρη Μητρόπουλου», εκδόσεις Παπαγρηγορίου – Νάκα, 2011.

5. «Μανώλης Καλομοίρης – 50 χρόνια μετά», συλλογικός τόμος σε επιμέλεια Νίκου Μαλλιάρα και Αλέξανδρου Χαρκιολάκη, εκδόσεις fagottobooks 2013.

 

Απονέμεται στο Στέλιο Κουκουναρά: «Λαϊκισμός και μουσική, Μπλουζ, ροκ, ρεμπέτικο – Τρεις μυθολογίες. Μια αληθινή, δύο κάλπικες», εκδόσεις Τήνος 2009, ιδία δε για την καυστική και θεμελιωμένη άποψη που αναπτύσσει σε σχέση με το διηνεκώς παρόν και δυστυχώς εντεινόμενο φαινόμενο του λαϊκισμού στην ελληνική μουσική ζωή, φαινόμενο που την διαπερνά με ιδιαίτερα εθνικά χαρακτηριστικά και με όχημα ανακρίβειες και αναλήθειες δογματικού και ιδιοτύπως μυθολογικού χαρακτήρα.

 Έπαινος:

Ιωάννης Φούλιας: «Οι δύο σονάτες για πιάνο του Δημήτρη Μητρόπουλου», εκδόσεις Παπαγρηγορίου – Νάκα, 2011, επειδή συμβάλλει ουσιαστικά στη ριζική επαναξιολόγηση του ολικού συνθετικού έργου του Μητρόπουλου και τον επαναπροσδιορισμό του ως ενός από τους κορυφαίους συνθέτες μας λόγιας μουσικής δημιουργίας.

 

Γ) ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

«Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας-Θράκης» για μιαν 20ετή πορεία, άγνωστη εν πολλοίς στην Αθήνα, με άπειρες εκδηλώσεις και δραστηριότητες καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, σε σύμπραξη με πολλούς φορείς ωδεία, συλλόγους, χορωδίες και σύνολα δωματίου και με τον συντονισμό του συνθέτη, μουσικολόγου και πιανίστα Αθανασίου Τρικούπη.

Δ) ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

1. «Claude Debussy – lamusiqueamoiMetamorphosis»,έργα του Γάλλου συνθέτη με την υψίφωνοΜυρσίνη Μαργαρίτη, τον βαθύφωνο Τάσο Αποστόλου, την φλαουτίστα Ναταλία Γεράκη και τονΔιονύση Μαλλούχο στο πιάνο της εταιρείας UTOPIA(2013).

2. «Δημήτρης Μητρόπουλος – Ο πρωτοποριακός συνθέτης» με την υψίφωνο Αγγελική Καθαρίου και τον πιανίστα Θοδωρή Τζοβανάκη έκδοση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Χοροθεάτρου «Αέναον» και της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

3. Δίσκος με έργα του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου με την υψίφωνο Μυρτώ Παπαθανασίου, τον τσελλίστα Κωστή Θέο, τον πιανίστα Κώστα Χάρδα και το μουσικό σύνολο «dissonArtensemble» υπό την διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, έκδοση της εταιρείας NAXOS, έκδοση 2013.

4. Γιώργος Κοντογιώργος: DeProfundis – μουσική για κουαρτέτο εγχόρδων, έκδοση της εταιρείας NAXOS, 2013

5. «Liebesgeschenke», μελωδίες των Λίστ και Ρίχαρντ Στράους με τον τενόρο MarioZeffiri και τον πιανίστα ManuelLange, έκδοση της εταιρείας PRESTIGECLASSICS της Βιέννης.

6. Ιωσήφ Βαλέτ: «Ανάποδο πεντάλ – πιανιστικό ταξίδι σε μια ποιητική ιδέα της Έλενας Κυρίτση, Irida 2012

Απονέμεται: «Liebesgeschenke», μελωδίες των Λίστ και Ρίχαρντ Στράους με τον τενόρο MarioZeffiriκαι τον πιανίστα ManuelLange, έκδοση της εταιρείας PRESTIGECLASSICS της Βιέννης, για την ποιότητα των εκτελέσεων, που καταδεικνύουν υψηλό επίπεδο υπηρέτησης του δυσχερούς είδους της έντεχνης μελωδίας από έναν διεθνώς διακεκριμένο Έλληνα λυρικό καλλιτέχνη ποικίλων ευαισθησιών και ενδιαφερόντων.

Έπαινος:

Δίσκος με έργα του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου με την υψίφωνο Μυρτώ Παπαθανασίου, τον τσελλίστα Κωστή Θέο, τον πιανίστα Κώστα Χάρδα και το μουσικό σύνολο «dissonArtensemble» υπό την διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, έκδοση της εταιρείας NAXOS, έκδοση 2013, για την ιδιαίτερα προσεγμένη επιλογή και ερμηνεία των έργων ενός σημαντικού δασκάλου και μουσουργού, καθώς και για την τεχνικά ανεπίληπτη ηχογράφηση.

 

Ε) ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΝΕΟ Ή ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

1. Ο κλαρινετίστας Διονύσης Γραμμένος για την κοινή του εμφάνιση με το «QuatuorVoce» της 14ης/05/2014 στο πλαίσιο του κύκλου «Ανατέλλοντες αστέρες» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και έργα Θεόδωρου Αντωνίου και Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

3. Η υψίφωνος Χριστίνα Πουλίτση για την ερμηνεία της Τζίλντα στην αναβίωση της όπερας του Βέρντι «Ριγκολέττο» από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (8/12/2013).

4. Η υψίφωνος Φανή Αντωνέλου για τη συμμετοχή της στην παρουσίαση του ορατορίου «Μεσσίας» του Χαίντελ από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο (15/12/2013).

Απονέμεται:

1. Ο κλαρινετίστας Διονύσης Γραμμένος για την εξαιρετική κοινή του εμφάνιση με το «QuatuorVoce» της 14ης/05/2014 στο πλαίσιο του κύκλου «Ανατέλλοντες αστέρες» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε έργα Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και Θεόδωρου Αντωνίου, ιδία δε για την ήδη ανεπτυγμένη τεχνική του και τη μουσικότητα της ερμηνείας του.

2. Η υψίφωνος Χριστίνα Πουλίτση για την απρόσμενη συνολική ποιότητα της ερμηνείας της στον εξαιρετικά απαιτητικό ρόλο της Τζίλντα στην αναβίωση της όπερας του Βέρντι «Ριγκολέττο» από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (8/12/2013).

Έπαινος:

Η υψίφωνος Φανή Αντωνέλου για τη συμμετοχή της στην παρουσίαση του ορατορίου «Μεσσίας» του Χαίντελ από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο (15/12/2013).

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥ 2014

 Α) ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ

Στον σπουδαίο ηθοποιό Κώστα Γαλανάκη, ακούραστο και αειθαλή, για την διαρκή, επί μισόν αιώνα, χωρίς κενά, θητεία του, αποκλειστικά στο ποιοτικό θέατρο, με την ευκαιρία της πρόσφατης ενσάρκωσης, με τρόπο ιδανικό,  του ρόλου του «Κραπ» στον μονόλογο «Εκείνη τη φορά… Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ» του Σάμιουελ Μπέκετ στο Θέατρο Ροές, σε σκηνοθεσία Νίκου Πασχίδη.

 

Β) ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ

1. Ιωσήφ Βιβιλάκης για την μελέτη «Το κήρυγμα ως performance. Εκκλησιαστική ρητορική και θεατρική τέχνη μετά το Βυζάντιο»,εκδόσεις Αρμός, 2013.

2. Σταυρούλα Γ. Τσούπρου για το βιβλίο της «Άμλετ-WilliamShakespeare-Κοσμάς Πολίτης», εκδόσεις Νεφέλη, 2014.

Απονέμεται στον Ιωσήφ Βιβιλάκης για την μελέτη «Το κήρυγμα ως performance. Εκκλησιαστική ρητορική και θεατρική τέχνη μετά το Βυζάντιο»,εκδόσεις Αρμός, 2013, σύγγραμμα το οποίο το οποίο παρέχει έναυσμα για περαιτέρω εμβάθυνση όσον αφορά στην σύνδεση υπόκρισης και θεολογικής πρακτικής.

Έπαινος:

Σταυρούλα Γ. Τσούπρου για το βιβλίο της «Άμλετ-WilliamShakespeare-Κοσμάς Πολίτης», εκδόσεις Νεφέλη, 2014, ιδία δε για την ενδελεχή έρευνα θεατρικού, φιλολογικού και λογοτεχνικού ενδιαφέροντος με αφορμή την μετάφραση του Κοσμά Πολίτη για τον «Άμλετ» του Σαίξπηρ.

 

Γ) ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ

1. Χρυσούλα Διαβάτη για τον ρόλο της ηλικιωμένης γυναίκας  στο έργο «Δύο γυναίκες χορεύουν» του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ ι Ζουρνέτ, στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης, σε σκηνοθεσία Τάσου Ιορδανίδη.

2. Ομάδα kontakt^ensemble για το έργο «Οικογενειακές Ιστορίες» της Μπιλιάνα Σερμπλιάνοβιτς σε σκηνοθεσία Σμαρώς Πλατιώτη, στο Θέατρο Επί Κολωνώ – Σκηνή Φουαγιέ, 2014.

3. Θάλεια Ματίκα ως νεαρή γυναίκα στο έργο «Δύο γυναίκες χορεύουν»του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ ι Ζουρνέτ, στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης, σε σκηνοθεσία Τάσου Ιορδανίδη.

Απονέμεται στις Χρυσούλα Διαβάτη και Θάλεια Ματίκα για το κυριολεκτικό ρεσιτάλ υποκριτικής στους ρόλους της ηλικιωμένης και της νεαρής γυναίκας αντιστοίχως που μας παρέδωσαν στο έργο «Δύο γυναίκες χορεύουν» του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ ι Ζουρνέτ, στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης, σε σκηνοθεσία Τάσου Ιορδανίδη.

Η Χρυσούλα Διαβάτη ήταν παρούσα στην εκδήλωση, αλλά δεν παρέλαβε το βραβείο της.

 

 Δ) ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΝΕΟ  Ή ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

1. Ορέστης Καρύδας ως φωτογράφος στο δράμα «EKEINH/ELLE: άσε με να σε βγάλω μια φωτογραφία» του Ζαν Ζενέ, που παίχτηκεστο ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ,  σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη.

2. Αλεξάνδρα Τσοτανίδου ως «Ναντέζντα» στο έργο «Οικογενειακές Ιστορίες» της Μπιλιάνα Σερμπλιάνοβιτς, που παρουσιάσθηκε στο Θέατρο Επί Κολωνώ-Σκηνή Φουαγιέ σε σκηνοθεσία Σμαρώς Πλατιώτη.

3. Χάρης Χιώτης ως «Ουίλιαμ» στο έργο «Αλεπούδες» της Ντον Κινγκ, στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Επί Κολωνώ, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.

4. Ομάδα Ubuntu στην σάτιρα «Διαβολιάδα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, που παρουσιάσθηκε στον χώρο BIOSMain, σε σκηνοθεσία Ελεάνας Τσίχλη.

Απονέμεται στην ομάδα Ομάδα Ubuntuγια την  παρουσίαση της σάτιρας «Διαβολιάδα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ στον χώρο BIOSMain, σε σκηνοθεσία Ελεάνας Τσίχλη, ιδία δε για  το ξέφρενο συλλογικό κέφι της ομάδας που πέρασε στην πλατεία, μεταφέροντας τη σουρεαλιστική  «Διαβολιάδα» από την μετεπαναστατική Ρωσία του 1921 στη σκηνή της σημερινής υπό πτώχευση Ελλάδας.

Έπαινος:

Χάρης Χιώτης ως «Ουίλιαμ» στο έργο «Αλεπούδες» της Ντον Κινγκ, στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Επί Κολωνώ, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη, ιδία δε για τον δημιουργικό τρόπο με τον οποίο φωτίζει το εσώτερο σκότος του επιδερμικά διαφωτισμένου ανθρώπου.

 

Ε) ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

1. Ελένη Μπούκλη για τον ρόλο της Ιόλης στην τραγωδία «Τραχίνιαι» του Σοφοκλέους, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.

2. Σάκης Ρουβάς για το μέρος του Διονύσου στην τραγωδία «Βάκχαι» του Ευριπίδου στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη.

3. Μάρθα Φριντζήλα για την σκηνοθεσία της τραγωδίας «Βάκχαι» του Ευριπίδου στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας.

Απονέμεται στο Σάκη Ρουβά για το μέρος του Διονύσου στην τραγωδία «Βάκχαι» του Ευριπίδου, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των Φεστιβάλ Φιλίππων & Θάσου και Αθηνών & Επιδαύρου, καθώς και στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», επειδή, σε μιαν εποχή όπου πληθαίνουν τα κρούσματα «εκσυγχρονιστικής» κακοποίησης της αρχαιοελληνικής τραγωδίας, η οποία είναι από μόνη της αρκούντως «μοντέρνα» ώστε να μην έχει ανάγκη από επίδοξους «εκμοντερνιστές», ο Σάκης Ρουβάς, με την σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Λιγνάδη, έδωσε τον Θεό Διόνυσο, σε μιαν εκ βαθέων προσέγγιση, με τρόπο ευθύ, άμεσο, ρευστό και χειροπιαστό, σαν από πνεύμα και ύλη, γη, νερό, αέρα και φωτιά, έναν πάντοτε «ερχόμενο» ελληνικό θεό – χορευτή, φωτεινό και σκοτεινό συγχρόνως, αιώνιο και σύγχρονο, παρόντα στις χαρές και στις λύπες μας, στους θριάμβους και στις απώλειες.

 

ΣΤ) ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΟΡΟΥ

Χορευτική ομάδα «κι όμΩς ΚΙΝΕΙΤΑΙ» για την παράσταση «Το σωματίδιο του Θεού», βασισμένη σε κείμενα του Χαΐνη Δ. Αποστολάκη, στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, μια απρόσμενη ματιά στο εγχείρημα του CERN, ένα έργο συνθετικό, επίκαιρο, καλοστημένο, σε συναρπαστική εκτέλεση από τους χορευτές – ακροβάτες στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη.

Πηγή: http://www.artplay.gr

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akron

Παλαιοκαστρίτσα, Κέρκυρα

Δείτε live

Corfuland News