Τι παίζει Σήμερα

Προσφορές

Κανένα γεγονός
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ο ναός του Προφήτη Ηλία Άνω Κορακιάνας και η περιπέτεια αρχαιοκαπηλίας της εικόνας

Ο ναός του Προφήτη Ηλία και η περιπέτεια της εικόνας του 17ου αιώνα

Πανοραμική θέα, ένας σκιερός εξωτερικός περίβολος και ένα επιβλητικό καμπαναριό περιμένουν τον επισκέπτη της εκκλησίας του Άη Λια για να τα δει από κοντά. Ο ιστορικός ναός  βρίσκεται στην κορυφή του καταπράσινου λόφου απέναντι από τον οικισμό της Άνω Κορακιάνας.

Ο ναός του Προφήτη Ηλία Άνω Κορακιάνας και η περιπέτεια αρχαιοκαπηλίας της εικόνας

Η ιστορία του ναού φτάνει τον 15ο αιώνα και πιο συγκεκριμένα από το 1473. Μέχρι και τον 170 αιώνα λειτούργησε και ως μονή. 

Η ακμή της μονής έφτασε στο τέλος της όταν εκείνη την περίοδο μια πυρκαγιά από άγνωστη αιτία προκάλεσε μεγάλες ζημιές. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μονή συνδέθηκε με ιεράρχες διαφόρων περιοχών της Ελλάδας όταν κατέφυγαν στην Κέρκυρα μετά από διωγμούς. 

Ενδιαφέρουσα είναι η ιστορία της εικόνας που βρισκόταν στο εσωτερικό του ναού. Δημιουργός ήταν ο σπουδαίος κρητικός ζωγράφος του 17ου αιώνα Θεόδωρος Πουλάκης. Ο ζωγράφος ζούσε και εργαζόταν στην Κέρκυρα και την παραγγελία είχε δώσει ο ιερομόναχος και εφημέριος του ναού του Προφήτη Ηλία Σωφρόνιος Φασκόμηλος, ο οποίος υπήρξε πρόσφυγας του Κρητικού πολέμου.

Βασικό θέμα της εικόνας είναι η Ανάληψη του Προφήτη Ηλία στους ουρανούς ενώ υπάρχουν και άλλες σκηνές από το βίο του προφήτη.   Ο προφήτης Ηλίας τρέχει πάνω σε χρυσό φλεγόμενο άρμα προς τους ουρανούς με κόκκινα άλογα και ρίχνει το μανδύα του στο μαθητή του Ελισσαίο. Ακόμα διακρίνεται η πόλη της Ιερουσαλήμ ενώ εικονίζεται και ο ιερομόναχος Σωφρόνιος Φασκόμηλος. 

Η εικόνα χρονολογείται το β΄μισό του 17ου αιώνα ενώ κάτω και αριστερά αναγράφεται η υπογραφή του Κρητικού ζωγράφου.  Στην εικόνα συνδυάζονται μπαρόκ στοιχεία με μεταβυζαντινά χαρακτηριστικά. Σήμερα βρίσκεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Το 1976 η πολύτιμη εικόνα έπεσε θύμα αρχαιοκάπηλων. Το χειρότερο είναι ότι οι αρχαιοκάπηλοι έκοψαν την εικόνα σε εννέα κομμάτια για να τη χωρέσουν σε μια βαλίτσα και να την πουλήσουν. Ευτυχώς, δεν πρόλαβαν να εφαρμόσουν το σχέδιο τους μιας και συνελήφθησαν λίγα χρόνια αργότερα.

Στα εργαστήρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού μουσείου έγινε μια προσπάθεια αποκατάστασης της ζημίας και τα κομμάτια «ενώθηκαν». 

Πηγές: diakonima.gr,   korakiana.gr, corfiatikoanagnosma.blogspot.com, tanea.gr

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News