Ειδοποίηση
 • There is no category chosen or category doesn't contain any items
 • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ο Κερκυραίος συγγραφέας Νίκος Παργινός μιλάει στο Corfuland.gr !

Ο Κερκυραίος συγγραφέας Νίκος Παργινός μιλάει στο Corfuland.gr για το συγγραφικό του έργο και το νέο του βιβλίο Το Τάγμα της ελπίδας.

Ποιος είναι ο Νίκος Παργινός;

Γεννήθηκα στην Κέρκυρα, κατάγομαι από τις Λούτσες της δημοτικής ενότητας Θιναλίων, αποφοίτησα από το 2ο Λύκειο της πόλης και σπούδασα στην Πάτρα, στο Πολυτεχνείο, Μηχανολόγος Μηχανικός. Από τότε, παράλληλα με τη δουλειά μου ως μηχανικός, ασχολούμαι ενεργά με το γράψιμο και το σκίτσο. Κείμενα και άρθρα μου δημοσιεύτηκαν και συνεχίζουν να δημοσιεύονται σε Κερκυραϊκές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ σκίτσα μου έχουν δημοσιευτεί τόσο στον τοπικό τύπο όσο και σε αθηναϊκές εφημερίδες. Από το 2006 όπου και κυκλοφόρησε το πρώτο μου βιβλίο ασχολούμαι ενεργά και με τη συγγραφή έχοντας εκδώσει μέχρι σήμερα τρία μυθιστορήματα.

ImageΠοιο το αντικείμενο εργασίας σας; Σχετίζεται με τις σπουδές σας;

Δουλεύω ως μηχανικός στο Δήμο της Κέρκυρας. Είμαι από τους «τυχερούς» πτυχιούχους που το αντικείμενο της δουλειάς τους σχετίζεται με αυτό των σπουδών τους, κάτι που σπανίζει στην εποχή μας όπου η ανεργία και η καθημερινότητα ρυθμίζουν πιεστικά τις επιλογές μας.

Σας γνωρίσαμε μέσα από το συγγραφικό σας έργο. Πως προέκυψε η συγγραφή λογοτεχνικών βιβλίων;

Όλα ξεκίνησαν από τα φοιτητικά χρόνια και τη συγγραφή του προσωπικού μου ημερολογίου. Μέσα από την καθημερινή τριβή με τις λέξεις και τα προσωπικά συναισθήματα άρχισε να χτίζεται μια λυτρωτική σχέση που με βοήθησε να ανακαλύψω ένα κρυμμένο κομμάτι του ίδιου μου του εαυτού. Όλα αυτά όμως γίνονταν στο περιθώριο, στην αφάνεια του προσωπικού μου άδυτου. Ένα τραγικό γεγονός, ο χαμός ενός καλού φίλου, με «ανάγκασε» να εξωτερικεύσω την ενέργεια αυτήν σε κοινή θέα και να επιχειρήσω να αποτυπώσω με το δικό μου ιδιαίτερο τρόπο τα συναισθήματα που μου γεννήθηκαν λόγω αυτού του τραγικού περιστατικού. Ήταν ίσως η αφορμή που έψαχνα για να σπάσω το τείχος της απομόνωσης και να μοιραστώ τα απόκρυφά μου με το περίεργο αναγνωστικό βλέμμα των τρίτων.

Από ποια ηλικία ξεκινήσατε να συγγράφετε;

Από μικρό παιδί καταπιανόμουν με τις λέξεις και τα κείμενα, άρχισα όμως να παθιάζομαι πραγματικά με το γραπτό λόγο από τη φοιτητική περίοδο της ζωής μου κι έπειτα. Άρχισα να βλέπω δε τον εαυτό μου ως συγγραφέα μετά και την οριστική επιλογή του πρώτου μου χειρογράφου από κάποιον αναγνωρισμένο και μεγάλο εκδοτικό οίκο, μετά δηλαδή το 2003.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η συγγραφή επρόκειτο για μικρόβιο μέσα σας;

Δεν ξέρω αν πρόκειται για μικρόβιο ή για κάτι άλλο που ωρίμασε και κάρπισε με τον καιρό. Αυτό που ξέρω είναι πως με την πάροδο του χρόνου και μέσα από τις κατάλληλες συνθήκες βρήκε την ευκαιρία και αναδύθηκε στην επιφάνεια αρχίζοντας να επιδρά με καταλυτικό τρόπο στην ίδια την καθημερινότητά μου.

Το πρώτο σας βιβλίο με τίτλο "Η Κρεμάλα" εκδόθηκε το 2005. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό:

Η «Κρεμάλα» αποτέλεσε ένα προσωπικό στοίχημα με τον ίδιο μου τον εαυτό. Όχι μόνο γιατί μέσα από τους γρίφους του βιβλίου κατάφερα και βρήκα την ίδια τη λύτρωση για τον χαμό του καλού μου φίλου που χάθηκε πρόωρα, αλλά και γιατί μπόρεσα να αναδείξω στο ευρύ κοινό τη γραφή μου και να δικαιωθώ για τον αγώνα μου. Το βιβλίο που περιέχει αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία είναι αφιερωμένο σ’ αυτόν τον καλό μου φίλο που έφυγε πρόωρα. Το όλο εγχείρημα αποτελεί θα έλεγα μια προσπάθεια να δούμε το θάνατο με άλλο μάτι και να εντρυφήσουμε μια αισιόδοξη νότα ακόμα κι όταν μιλάμε για κάτι τόσο επώδυνο, για τον χαμό ενός αγαπητού προσώπου που μας στοιχίζει πραγματικά.

Μετά από 4 χρόνια εκδίδεται το δεύτερο βιβλίο σας που μιλάει για τον έρωτα μέσα από μικρές ερωτικές ιστορίες. Πιστεύετε όντως ότι ο έρωτας κινεί τις ζωές των ανθρώπων;


Πιστεύω πως ο έρωτας είναι η κινητήρια δύναμη της ίδιας μας της ζωής. Κι επειδή η λογοτεχνία διαπραγματεύεται την ίδια τη ζωή είναι απολύτως φυσιολογικό που το μεγαλύτερο κομμάτι της έχει να κάνει με τον έρωτα και το κυνήγι της ευτυχίας του. Όλα ξεκινούν και όλα τελειώνουν μ’ αυτόν. Το βλέπουμε άλλωστε σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας. Ό,τι αγαπάς πραγματικά σε απογειώνει. Ό,τι κάνεις χωρίς έρωτα σε κατατρώει σιγά - σιγά και σε μαραζώνει.

Ακόμα και τώρα στις εποχές που ζούμε;

Ακόμα και τώρα. Ειδικά τώρα. Όλοι έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ από μικρά καθημερινά δείγματα αγάπης, έρωτα αλλά και ανθρωπιάς. Ένα χαμόγελο, ένα φιλί, μια αγκαλιά, ένας καλός λόγος, είναι σημάδια που ίσως δεν σε σώζουν από τα προβλήματα και τις σκοτούρες της καθημερινότητας που κυριαρχούν επιτακτικά στη ζωή μας, γεννούν όμως προσδοκίες και σε μεταφέρουν μακριά από τη μιζέρια και τη μοναξιά των προβλημάτων και των υποχρεώσεων. Οι κρίσεις οξύνουν τις καταστάσεις και ο έρωτας έχει τον τρόπο και απαλύνει τις αιχμές που καιροφυλαχτούν και μας απειλούν.

Πως επηρεάζει την ψυχολογία ενός συγγραφέα η οικονομική κρίση και η κρίση αξιών που διανύουμε;

Ο σύγχρονος έλληνας συγγραφέας είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένος για βιοποριστικούς λόγους να αναζητεί οικονομικούς πόρους πέρα και μακριά από τα βιβλία του. Στην Ελλάδα είναι μετρημένοι στα δάκτυλα εκείνοι οι αναγνωρισμένοι και καταξιωμένοι συγγραφείς που μπορούν και ζουν από τα εκδοτικά δικαιώματα των βιβλίων τους. Από εκεί και έπειτα η οικονομική κρίση αγγίζει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, ακόμα και το βιβλίο που οι πωλήσεις του έχουν πέσει φυσικά πολύ. Τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα για τους νέους συγγραφείς που αδυνατούν να βρουν διέξοδο στο εκδοτικό στερέωμα, αφού λόγω κρίσης οι εκδότες μειώνουν τα ρίσκα τους και φροντίζουν να επενδύουν σε γνωστά και καταξιωμένα ονόματα και όχι σε τολμηρές εκδόσεις πρωτοεμφανιζόμενων. Η κρίση όμως, όπως πολύ καλά επισημαίνεις δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι πρώτα από όλα κρίση αξιών κι εδώ είναι ο σημαντικός ρόλος που καλούμαστε να διαδραματίσουμε όλοι εμείς που ασχολούμαστε με το γράψιμο και τη συγγραφή. Να βγούμε μπροστά, να αναδείξουμε τις πραγματικές διαστάσεις των πραγμάτων, να χαράξουμε πορεία διεξόδου, να εντρυφήσουμε την ελπίδα και όχι να παραμένουμε παθητικοί στο περιθώριο των εξελίξεων.

Το 3ο συγγραφικό σας δημιούργημα Το Τάγμα της ελπίδας  μόλις κυκλοφόρησε με φόντο την Κέρκυρα και τους Βενετοτουρκικούς πολέμους. Το νησί μας αποτελεί έμπνευση κατά τη συγγραφή σας;

Και τα τρία βιβλία μου έχουν ως τόπο δράσης την Κέρκυρα, αυτό φαίνεται περισσότερο στο πρώτο και λιγότερο στο δεύτερο. Στο «Τάγμα της ελπίδας» η Κέρκυρα περνάει από το παρασκήνιο και το περιθώριο της γραφής στο προσκήνιο. Γίνεται πλέον πρωταγωνιστής του βιβλίου, αφού η ιστορία της και η πολιτιστική και αρχιτεκτονική της κληρονομιά καθορίζουν την εξέλιξη της ίδιας της ιστορίας του. Πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή του βιβλίου αποτέλεσε και αποτελεί η πλούσια ιστορική παρακαταθήκη της Κέρκυρας. Γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν, γεγονότα που αν τα συνδέσεις με τον κατάλληλο τρόπο μπορείς να ανακαλύψεις κρυμμένες πτυχές, μύθους και παραδόσεις που μπορούν να αποτελέσουν την κατάλληλη μαγιά που χρειάζεται ένα βιβλίο για να αναδείξει την όποια μυθοπλασία του και τους ήρωές του. Αν με ρωτάς, αισθάνομαι τυχερός που ζω σε μα τέτοια περιοχή, που όπου κι αν κοιτάξεις, όποτε κι αν στρέψεις το βλέμμα σου, σε κάθε εποχή, έχει τη δυνατότητα να σε τροφοδοτήσει με εκπληκτικό υλικό και έμπνευση.   

Πως νιώθετε για το νέο σας βιβλίο; Ξεχωρίζετε κάποιο από τα βιβλία σας;

Το «Τάγμα της ελπίδας» αναμφισβήτητα αποτελεί ένα βιβλίο σταθμό για μένα, αν και κάθε βιβλίο στιγμάτισε διαφορετικά συγκεκριμένες περιόδους της ζωής μου. Με τούτο το βιβλίο όμως, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, αν και στα δυο προηγούμενα τα αυτοβιογραφικά στοιχεία είναι έκδηλα, ένιωσα γράφοντας το να ξαναγεννιέμαι, να αναβαπτίζομαι μέσα από τις σελίδες του και να αλλάζω καθώς έγραφα τις τελευταίες λέξεις του. Είμαι πραγματικά υπερήφανος για τούτο το βιβλίο, όχι μόνο γιατί καθιστά το συγγραφικό μου στίγμα σαφές στο αναγνωστικό κοινό, αλλά και γιατί άγνωστες ιστορικές πτυχές της Κερκυραϊκής ιστορίας αναδύονται μέσα από τις σελίδες του. Αναγνώστες που ίσως ποτέ δεν θα τολμούσαν να ξεφυλλίσουν ένα ιστορικό βιβλίο και να μπλέξουν με κουραστικές λεπτομέρειες, τώρα τους δίνεται η δυνατότητα να συνδυάσουν τις ιστορικές γνώσεις με την πλοκή, την αγωνία, το μυστήριο και έτσι η ιστορία να γίνει κτήμα τους καθώς η δράση ξετυλίγεται σελίδα τη σελίδα.

"Το Τάγμα της ελπίδας αγωνίζεται για τα όνειρα και τις προσδοκίες του κόσμου"
... όπως ακριβώς αγωνιζόμαστε εμείς σήμερα για να κρατήσουμε ζωντανά τα όνειρά μας;

Αν είναι κάτι που δεν θα πρέπει να αποδεχθούμε με τίποτα, ειδικά σήμερα που τα πράγματα έχουν φθάσει σε πολύ άσχημο σημείο, είναι να μας πετσοκόψει κανείς τα όνειρά μας και την ελπίδα μας. Στο κάτω – κάτω της γραφής, δεν φορολογούνται τα όνειρα, κι ούτε θα τολμούσαν ποτέ να τα φορολογήσουν. Δεν έχει φόρο προστιθέμενης αξίας η ελπίδα για να τον αυξήσουν ή να τον μειώσουν ανάλογα με τις ορέξεις τους. Δεν καταγράφεται το έλλειμμα πίστης στον προϋπολογισμό για να τον ισοσκελίσουμε. Θα πρέπει να κρατήσουμε τα όνειρά μας ζωντανά με κάθε τρόπο. Όσον αφορά το «Τάγμα της ελπίδας» τώρα, θα έλεγα πως δίνει τη δική του μάχη σε ένα άλλο όμως επίπεδο. Δρα στα ίδια τα όνειρά μας κι όχι στο συμβατικό μας κόσμο και αγωνίζεται για την ίδια την ελπίδα, να μην σβήσει, να μην χαθεί και οι εφιάλτες μας να γίνουν στυγνή καθημερινότητα.

"Το Τάγμα της Ελπίδας εδώ και 4 αιώνες δίνει μάχη για την επικράτηση της ελπίδας στα όνειρα των ανθρώπων"
... Θα μας αποκαλύψετε αν τελικά την κερδίζει αυτήν τη μάχη;


Η μάχη είναι αιώνια και αμφίρροπη. Χάνεται κάθε φορά που ένα αγνό όνειρο σβήνει και τη θέση του παίρνει επιτακτικά ένας τρομερός εφιάλτης που μας ταλαιπωρεί και μας φοβίζει, και κερδίζεται κάθε φορά που επικρατεί η ελπίδα και οδηγεί τα βήματά μας, ακόμα και σε χαλεπούς καιρούς…

Στις 14 Οκτωβρίου παρουσιάζετε Το Τάγμα της ελπίδας μαζί με τους Σύγχρονους Ορίζοντες στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ στη Θεσσαλονίκη. Στην Κέρκυρα αναμένεται να ξαναπαρουσιαστεί ;


Στην Κέρκυρα έγινε μια πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στα πλαίσια της Έκθεσης Βιβλίου, τον Αύγουστο, σε μια εκδήλωση που το Κερκυραϊκό κοινό με τίμησε με την παρουσία του και την αγάπη του. Σκοπεύουμε όμως να πραγματοποιήσουμε και μια δεύτερη εκδήλωση - συζήτηση, ειδικά για όλους εκείνους που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν είχαν τη δυνατότητα να παρευρεθούν στην Έκθεση Βιβλίου μέσα στο κατακαλόκαιρο, αλλά και για όλους αυτούς που έχουν ήδη διαβάσει το βιβλίο και έχουν διάφορα ερωτήματα και απορίες. Τον επόμενο μήνα, στις 29 Νοέμβρη θα παρουσιαστεί και επίσημα το βιβλίο στην Αθήνα, ενώ ήδη πολλές λέσχες ανάγνωσης και βιβλιοπωλεία έχουν δείξει ενδιαφέρον να παρουσιαστεί το «Τάγμα της ελπίδας» στο κοινό της περιοχής τους, όπως η Πάτρα, τα Ιωάννινα, η Πρέβεζα, η Άρτα και η Ρόδος.

Θέλετε να πείτε κάτι στο Κερκυραϊκό κοινό και τους επισκέπτες του Corfuland.gr που διαβάζουν τη συνέντευξή σας;

Αφού ευχαριστήσω το Corfuland.gr για τη συνέντευξη και το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για το βιβλίο και την ανάγνωση θα ήθελα να συμβουλέψω τους επισκέπτες σας να συνεχίσουν να διαβάζουν και να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες, όσο κι αν τα νέα που μας βομβαρδίζουν μας στεναχωρούν και μας αγχώνουν για το αύριο. Κι ο καλύτερος τρόπος για να διαφύγεις από την καθημερινότητα και να αποδράσεις είναι το βιβλίο. Και υπάρχουν πολλά και αξιόλογα βιβλία που αξίζουν την προσοχή μας. Σας ευχαριστώ.  

 

Με την υποστήριξη του Corfuland.gr

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Τα Δίχτυα

Δασσιά

Δείτε live

Προβεβλημένες Αγγελίες

 1. Ζητείται οδηγός από την βιοτεχνία πάγου Ice maker 15.07.24
 2. Ζητείται νέος/α για τη θέση service από καφέ-bar στο κέντρο 15.07.24
 3. Ζητείται προσωπικό από super market στο κέντρο 15.07.24
 4. Ζητείται άτομο για φροντίδα ηλικιωμένης 15.07.24
 5. Ζητείται προσωπικό κουζίνας 15.07.24
 6. Ζητείται σερβιτόρα/ος και βοηθοί από Ιταλικό εστιατόριο 15.07.24
 7. Ζητείται καμαριέρα στο Κοντόκαλι 15.07.24
 8. Ζητείται προσωπικό από το εστιατόριο Rex 15.07.24
 9. Ζητείται barista από ξενοδοχείο στο Πέραμα 15.07.24
 10. Ζητείται προσωπικό από εστιατόριο στο κέντρο της πόλης 15.07.24
 11. Ζητείται προσωπικό από την Praktiker Hellas 12.07.24
 12. Ζητείται προσωπικό από εστιατόριο/σνακ μπαρ στο Μπαρμπάτι 12.07.24
 13. Ζητείται συνεργάτης για πλύσιμο αυτοκινήτων στη Δασιά 12.07.24
 14. Ζητείται υπάλληλος για λάντζα/ καθαριότητες από εργαστήριο παραγωγής τροφίμων στη Χρυσηίδα 12.07.24
 15. Ζητείται πωλήτρια/ής από κατάστημα στην παλιά πόλη 12.07.24
 16. Ζητείται υπεύθυνος/η τουριστικού γραφείου 12.07.24
 17. Ζητούνται ηλεκτρολόγοι 12.07.24
 18. Ζητείται άτομο για μανικιούρ/πεντικιούρ και κομμωτής/τρια από το κομμωτήριο Έλενα και Αναστασία Hair Salon 12.07.24
 19. Ζητείται άτομο για εργασία σε πάρκινγκ αυτοκινήτων 12.07.24
 20. Ζητείται σύμβουλος πωλήσεων από την εταιρεία Κωτσόβολος 12.07.24
 21. Ζητείται υπάλληλος για το εργαστήριο του ζαχαροπλαστείου Τερκενλής στο κέντρο 12.07.24
 22. Ζητείται προσωπικό για το τμήμα συντήρησης από τον όμιλο Sani/Ikos 12.07.24
 23. Ζητείται άτομο για service από cafe snack-bar στο κέντρο 12.07.24
 24. Ζητούνται οδηγοί Β κατηγορίας 12.07.24
 25. Ζητείται προσωπικό από το εστιατόριο Mr Lee στο κέντρο 11.07.24
 26. Πωλείται δυάρι στους Άγιους Δέκα 11.07.24
 27. Ζητείται προσωπικό από κατάστημα εστίασης στο κέντρο 11.07.24
 28. Ζητούνται καμαριέρες και βοηθοί προϊσταμένης ορόφων από το ξενοδοχείο Dreams Corfu Resort & Spa 11.07.24
 29. Ζητούνται μάγειρες, άτομο για υποδοχή και guest relations agent από το ξενοδοχείο Dreams Corfu Resort & Spa 11.07.24
 30. Ζητούνται οδηγοί και βοηθοί από την εταιρεία Eurodraught SA 11.07.24

Corfuland News