Τι παίζει Σήμερα

Ionian Wikithon 2022, 14-20/05/2022

Ώρα έναρξης: 05:00
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ο Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος και το Ιερό Σκήνωμα

Στην καρδιά της παλιάς πόλης της Κέρκυρας βρίσκεται ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα της Χριστιανοσύνης. Πρόκειται για το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα με το ιερό σκήνωμα του πολιούχου της Κέρκυρας.

Ανήκει στα πρώτα μεταβυζαντινά μνημεία της Κέρκυρας μιας και η κατασκευή του ναού ολοκληρώθηκε το 1589. 

Εξωτερικά το κτίσμα θυμίζει περισσότερο χριστιανικούς ναούς της Δύσης παρά της Ανατολής. Λείπουν τα αυστηρά βυζαντινά πρότυπα που συναντάμε στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το σχήμα της είναι μακρόστενο και χαμηλοτάβανο. Τέτοιο σχήμα έχουν και πολλοί ναοί στα Ιόνια νησιά. Έχει τη μορφή μιας μονόχωρης Επτανησιακής Βασιλικής. 

Ο Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος και το Ιερό Σκήνωμα

Το πυργοειδές καμπαναριό του με τον κόκκινο θόλο είναι ορατό από κάθε σημείο της πόλης της Κέρκυρας και κατασκευάστηκε το 1620. Το ρολόι του που φέρει είναι παρόμοιο με εκείνο του Αγίου Γεωργίου των Γραικών στη Βενετία. 

Αν και ο εξωτερικός διάκοσμος του ναού είναι λιτός, το εσωτερικό του είναι αρκετά πλούσιο σε διακόσμηση. Ξεχωρίζει το πανύψηλο τέμπλο  του 1864 από μάρμαρο Πάρου. Οι εικόνες του τέμπλου αποτελούν δημιούργημα του Κερκυραίου ζωγράφου και καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Σπύρου Προσαλέντη. 

Αυτή που μαγνητίζει τα βλέμματα των επισκεπτών είναι η «ουρανία» του που είναι χωρισμένη σε 17 τμήματα με χρυσά πλαίσια φιλοτεχνημένα αρχικά από τον αγιογράφο  Παναγιώτη Δοξαρά το 1727. Σ’ αυτά τα χρυσοποίκιλτα φατνώματα αναπαριστώνται  σκηνές από το βίο του Αγίου Σπυρίδωνα και το Ευαγγέλιο. 

Ενδιαφέρον έχουν τα αφιερώματα που δέχεται κάθε χρόνο ο ναός. Ξεχωρίζουν δύο μεγάλα καντήλια του 1716, τη χρονιά που το νησί γλύτωσε από την πολιορκία των Τούρκων. 

Στα δεξιά του ναού φυλάσσεται το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα σε μια ασημένια λάρνακα τοποθετημένη σε κρύπτη που φτιάχτηκε στη Βιέννη το 1867. 

Ο Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος και το Ιερό Σκήνωμα

Το 1456 ο Κερκυραίος κληρικός Γεώργιος Καλοχαιρέτης μετά από μεγάλη περιπέτεια διασχίζοντας όλη την ηπειρωτική Ελλάδα φυγάδευσε το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα. Στη συνέχεια, το λείψανο έγινε αντικείμενο κληρονομιών και προικών. Κατέληξε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Βούλγαρη από το 1520 έως το 1925. Το 1528 η οικογένεια έχτισε ναό στο προάστιο του Αγίου Ρόκκου ειδικά για το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα. Ο ναός, όμως, κατεδαφίστηκε το 1577 όταν έγινε η ανοικοδόμηση του Νέου Φρουρίου. Από το 1589 το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα βρίσκεται εντός του σημερινού ναού μέχρι σήμερα.

Πηγές: monastiria.gr, ekklisiaonline.gr, dogma.gr, agios-spyridon.com, terrabook.com

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

La Veranda Di Corfu

Ναυσικάς, Κανόνι

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News