• #DEALIFE: ένα pedicure από το κέντρο αισθητικής Μαργαρίτας Βλάχου.
     
    Μόνο:17€
    Αρχική αξία23€
    Έκπτωση26%
    Δείτε το
  • Gogas 2 2021
  • Gogas 2021
  • Musclemania banner B γενικό
  • profi 111119
  • teostores 5/12/25
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ο Αμλέτος στη Σπιανάδα - Παράδεισος είναι η Πασχαλινή Κέρκυρα


O συγγραφέας και σχολιαστής Νίκος Δήμου στο δοκίμιo του «Παρ'όλα αυτά»  έχει γράψει είκοσι μικρά πεζά για την Απώλεια, την Ηδονή, την Τρέλα, τη Μοναξιά, τον Έρωτα, την Ποίηση και το "Αμλέτος στη Σπιανάδα".

Ο Αμλέτος στη Σπιανάδα

ΣΤΟ ΝΟΥ ΜΟΥ η λέξη παράδεισος σημαίνει ένα πράγμα: Πασχαλινή Κέρκυρα.

Φαντάζομαι τον παράδεισό μου, σαν παράδεισο των αισθήσεων. Και σ' όλο τον κόσμο, μόνο σ' έναν τόπο, μόνο μία στιγμή το χρόνο, φτάνουν όλες οι αισθήσεις ταυτόχρονα στην κορύφωσή τους.

Μεγάλο Σάββατο πρωί, ώρα εννέα, στη Σπιανάδα.

Η πρώτη ευτυχία έρχεται από την αίσθηση του χώρου. Τι ηδονή για την ψυχή, που έχει χάσει τα μέτρα της ανάμεσα στο συμπιεσμένο και στο απεριόριστο! Εδώ ο χώρος λειτουργεί, αναπνέει. Έχει την άνεση, το ρυθμό και τα όρια που περιμένεις. Αισθάνεσαι τοποθετημένος στις ανθρώπινες συντεταγμένες σου - στις σωστές σου αναλογίες. Τίποτα δε σε πιέζει, όλα γύρω σου σε στηρίζουν, σε πλαισιώνουν. Esplanade, Σπιανάδα. Εδώ η λέξη πλατεία, βρίσκει το πρώτο της νόημα.

Ο Αμλέτος στη Σπιανάδα - Παράδεισος είναι η Πασχαλινή Κέρκυρα

Η δεύτερη ευτυχία είναι η όραση. Βλέπεις το κερκυραϊκό φως γλυκό, μελένιο, να χαϊδεύει τις προσόψεις των σπιτιών του Λιστόν. (Α! οι προσόψεις της Κέρκυρας: πίνακες τέχνης και φύσης - όπου τα χρώματα και η υγρασία παίζουν μόνο με τόνους και ημιτόνια). Βλέπεις τον καταγάλανο ουρανό (πάντα είναι γαλανός ο ουρανός το Μεγάλο Σάββατο στην Κέρκυρα - ο Άγιος φροντίζει γι' αυτό), μέσα από τα πορφυρά λουλούδια του δέντρου του Ιούδα. Σε λίγο θα δεις τα χρυσά, τα γαλάζια και τα κόκκινα της λιτανείας.

Πανηγύρι έχει η όσφρηση. Όλη η Κέρκυρα ένας κήπος. Ευωδιάζει τόσο έντονα, που ώρες - ώρες σε ζαλίζει. Πνοές-πνοές έρχονται σαν μικρά κύματα οι μυρωδιές - κάθε λουλούδι, κάθε δέντρο, κάθε πλαγιά και κάθε χωριό της Κέρκυρας σου στέλνει το δικό του μήνυμα.

Όλα όμως θα τα δέσει η ακοή, μόλις από μακριά ακουστούν οι ήχοι της μεγάλης λιτανείας. Το Μέγα Σάββατο οι Κερκυραίοι περπατάνε τον Άγιό τους. Με φιλαρμονική και στολές. Με σεβασμό και έξαρση. Με μουσική.

Μουσική στην Κέρκυρα - που έχει περισσότερες φιλαρμονικές από κινηματογράφους. (Ένας ορισμός του πολιτισμού; Όταν οι ασκούντες την τέχνη ξεπερνάνε τους θεατές;) Δεν θα ξεχάσω ποτέ κάποιο πρώτο πρωινό ξύπνημα σ' ένα παλιό, πανύψηλο ξενοδοχείο της Σπιανάδας, όταν από κάθε παράθυρο ακουγόταν και άλλη μπάντα.

Στην Κέρκυρα η μουσική δεν είναι απλός ήχος. Γίνεται περιβάλλον. Γίνεται ζωή. Γίνεται - τελικά - οι ακροατές της. Το κοινό δεν είναι δέκτης αλλά τμήμα του έργου.

Κάποτε αυτό θα το πούνε "χάππενινγκ".

Υπάρχει ένα μουσικό κομμάτι που ακούγεται μόνο στην Κέρκυρα, μόνο στη λιτανεία. Ένα κομμάτι μελωδικό σαν τους κήπους της Κέρκυρας, λυπημένο σαν την εβδομάδα των Παθών, λυρικό σαν το ασημένιο φως των ελαιώνων, ρυθμικό σαν το κύμα της θάλασσας. Πένθιμο εμβατήριο από τον "Άμλετ". Οι Κερκυραίοι το λένε απλά "ο Αμλέτος".

Όταν λοιπόν ανυψωθεί ο Αμλέτος σαν λυγμός και σαν έκσταση πάνω από τις κοκκινόχρυσες στολές της Παλαιάς Φιλαρμονικής, η αίσθηση δεν αντέχεται. Η ζωή τεντώνει τόσο μέσα σου, που νομίζεις πως θα σπάσεις από ευτυχία. Σαν πόνος και σαν βάλσαμο ο Αμλέτος κυματίζει πάνω από την πλατεία κι εσύ γεύεσαι τον παράδεισο σ' αυτή τη Γη.

Δεκατρείς φορές έχω ακούσει τον Αμλέτο στη Σπιανάδα και κάθε φορά νομίζω πως η καρδιά μου θα σταματήσει (και ίσως εύχομαι να σταματήσει, έτσι!). Αψηφώ την εορταστική ταλαιπωρία, την τουριστική πολυκοσμία, τη βαρβαρότητα των ορεσίβιων (δίπλα στους Επτανήσιους, όλοι εμείς είμαστε αρκούδες). Ό,τι και να γίνεται γύρω, ο Άγιος και ο Αμλέτος νικάνε - και το θαύμα λειτουργεί κάθε Μεγάλο Σάββατο στη Σπιανάδα.

Α, Κέρκυρα-Κέρκυρα, που δεν γνώρισες την τυραννία του Τούρκου και την κακομοιριά του πεύκου. (Το δέντρο-ραγιάς, άμορφο και άσκημο). Πού μαζί με τ' αδέρφια σου νησιά σώζετε το όνομα της ποίησης και της μουσικής στην Ελλάδα.

Κι αν τύχει να είμαι μακριά, όπου κι αν βρεθώ, όταν έρθει Μεγάλο Σάββατο τραγουδάω μέσα μου τον Αμλέτο. Κλείνω τα μάτια και για ένα δευτερόλεπτο το θαύμα συντελείται πάλι.

Ο παλιός Αμλέτος, ο σκοτεινός πρίγκιπας της αμφιθυμίας, πνίγηκε στο φως, τη μελωδία και τη μυρωδιά της άνοιξης. Αμφιβολία καμιά: "γλυκιά η ζωή κι ο θάνατος μαυρίλα".

Ο παράδεισός μου: Φως, ανθισμένη Σπιανάδα και η Παλαιά Φιλαρμονική να παίζει, να παίζει, να παίζει τον Αμλέτο.

Πηγή: http://www.ndimou.gr/el/keimena/anthologia/peza/amletos/#sthash.oUyWD5cF.dpuf

Corfuland Live Webcams

Off Town

Άνω Πυργί, Ύψος

Δείτε live

La Veranda Di Corfu

Ναυσικάς, Κανόνι

Δείτε live

Spyros Seaside Bar Restaurant Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Προβεβλημένες Αγγελίες

  1. Ζητείται καμαριέρα για ξενοδοχείο στην πόλη 13.06.26
  2. Ζητείται προσωπικό από εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων 13.06.26
  3. Ζητείται προσωπικό για κατάστημα ρούχων στην παλιά πόλη 13.06.26
  4. Παραδίδονται ιδιαίτερα φιλολογικά μαθήματα 13.06.26
  5. Ζητείται B2C IQOS Trade Specialist 13.06.26
  6. Ζητούνται υπάλληλοι γραφείου και παρκαδόροι από την Green motion rent a car 13.06.26
  7. Ζητείται άτομο για λάντζα/καθαρισμούς από το Cafe Restaurant Faliraki 13.06.26
  8. Ζητείται άτομο για λάντζα 13.06.26
  9. Zητείται προσωπικό από το super market Diellas 13.06.26
  10. Ζητείται βοηθός μάγειρα/ μάγειρας από το Porta Otturata 13.06.26
  11. Ζητείται πωλητής/ πωλήτρια από την Athens Protasis 13.06.26
  12. Ζητείται σύμβουλος πωλήσεων από τα Praktiker 13.06.26
  13. Ζητείται προσωπικό από εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων 13.06.26
  14. Πωλείται γεωτεμάχιο στο Σκριπερό 13.06.26
  15. Ζητείται άτομο για κρύα κουζίνα από το ψητοπωλείο Πάπρικα 13.06.26
  16. Ζητείται βοηθός λογιστή 12.06.26
  17. Ζητείται πωλητής/τρια από κατάστημα τουριστικών ειδών στο κέντρο 12.06.26
  18. Ζητείται οδηγός για μίνι βαν 12.06.26
  19. Ζητείται προσωπικό από το κατάστημα Γερμανός 12.06.26
  20. Ζητείται προσωπικό οικοδομικών εργασιών από τεχνική εταιρεία 12.06.26
  21. Ζητείται άτομο για μπαρ στην Παλαιοκαστρίτσα 12.06.26
  22. Ζητούνται πωλήτριες/ες από επιχείρηση στην Παλιά πόλη 12.06.26
  23. Ζητείται προσωπικό από τη Nova 12.06.26
  24. Ζητείται πωλήτρια/ης από επιχείρηση λιανικής γυναικείων ενδυμάτων 12.06.26
  25. Ζητούνται πωλητές/ταμίες από την εταιρεία Orchestra 12.06.26
  26. Ζητείται προσωπικό από το ξενοδοχείο Atlantica Grand Mediterraneo 11.06.26
  27. Ζητείται προσωπικό από το ξενοδοχείο Divani Corfu Palace 11.06.26
  28. Ζητείται προσωπικό από τo Musclemania και το Be studio pilates 11.06.26
  29. Ζητείται σερβιτόρος/α από το τσιπουράδικο Μπακαλόγατος 11.06.26
  30. Ζητείται υπάλληλος σε θαλάσσια σπορ 11.06.26