Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Κουραμάδες: το παραδοσιακό και ιστορικό χωριό της Μέσης Κέρκυρας

Οι Κουραμάδες είναι παραδοσιακό και ιστορικό χωριό στη Μέση Κέρκυρα. Απέχει 10 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας και τα χωριά που είναι γύρω απ’ αυτό είναι οι Καστελλάνοι, οι Σιναράδες και οι Καλαφατιώνες. Ο μόνιμος πληθυσμός του ανέρχεται γύρω στα 180 άτομα. Πήρε την ονομασία του από τους καρπούς του φυτού κούραμο, το οποίο ευδοκιμεί στην περιοχή αυτή. Οι Κουραμάδες είναι ένα γραφικό χωριό με τα στενά δρομάκια και τα παλιά αρχοντικά που είναι στολισμένα με βουκαμβίλιες και φοίνικες. Η κεντρική πλατεία του με την ονομασία « Φόρος» ήταν για πολλές δεκαετίες τόπος εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων των κατοίκων του. Πολλές είναι οι εκκλησίες του χωριού. Η κυριότερη είναι αυτή του Αγίου Ιωάννη του Καλυβίτη. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Παντελεήμονος που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.

Κουραμάδες: το παραδοσιακό και ιστορικό χωριό της Μέσης Κέρκυρας

Πάνω σε μικρό λόφο με κυπαρίσσια και πεύκα βρίσκεται μια από τις νεώτερες μονές του που είναι αφιερωμένη στην Αγία Κυριακή. Παρόλο που δεν είναι γνωστός σε μας ο χρόνος ίδρυσης του οικισμού, τα ευρήματα δείχνουν ότι η περιοχή κατοικείται αδιάλειπτα από τα αρχαία χρόνια. Στα μέσα του 13ου αιώνα ανάγεται η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά για τους Κουραμάδες. Οι Κουραμάδες ήταν έδρα δεκαρχίας, η οποία ήταν μια διοικητική διαίρεση του Δεσποτάτου της Ηπείρου κατά τα μέσα του 13ου αιώνα. Συνέχισε να είναι έδρα δεκαρχίας και με τους επόμενους κυρίαρχους του νησιού, τους ηγεμόνες της Νότιας Ιταλίας. Λίγο πριν το 1500 μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού, οι Χυτηραίοι, μάστορες εκκλησιαστικών καμπανών, οι οποίοι μετέδωσαν τις γνώσεις τους στους επόμενους. Από το γραφικό και ιστορικό χωριό των Κουραμάδων κατάγονταν σημαντικές προσωπικότητες.

Κουραμάδες: το παραδοσιακό και ιστορικό χωριό της Μέσης Κέρκυρας

Μια από αυτές ήταν ο λογοτέχνης Γεράσιμος Χυτήρης, ο οποίος μελέτησε σε βάθος την κερκυραϊκή κουλτούρα και το έργο του χαρακτηρίστηκε «θησαυρός κερκυρογνωσίας». Σημαντική ήταν η συνεισφορά του και στην ίδρυση της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών. Άλλη σπουδαία προσωπικότητα του χωριού ήταν ο αρχιμανδρίτης Ευγένιος Χυτήρης, ο οποίος δίδαξε στο Φλαγγινιανό Φροντιστήριο στην παροικία των Ελλήνων της Βενετίας. Ακόμα, στα τέλη της δεκαετίας του 1850 μαζί με τον ιερέα Γεώργιο Κοσκινά ίδρυσε σχολείο στο χωριό των Κουραμάδων. Το χωριό των Κουραμάδων είναι τόπος γέννησης των πρώην υπουργών Τηλέμαχου Χυτήρη και Αριστείδη Μπαλτά.

Πηγές: hellenicaworld, wikipedia, couramades.blogspot.com, wikiwand, imcorfu.gr, ellinismos.gr

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Τα Δίχτυα

Δασσιά

Δείτε live

Corfuland News