Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Κέρκυρα: Το νησί της Μουσικής

Παγκόσμια ημέρα Μουσικής η σημερινή και είναι πλέον ένα ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός που εορτάζεται κάθε 21η Ιουνίου σε περισσότερες από 22 χώρες. Σκοπός αυτής της ευρωπαϊκής πολιτιστικής γιορτής είναι η ανάπτυξη πολιτιστικών ανταλλαγών και συνεργασιών. Η Ημέρα της Μουσικής άρχισε να γιορτάζεται στο Παρίσι το 1982 με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ. Το 1985 η γιορτή αυτή εξαπλώθηκε έξω από τα γαλλικά σύνορα.

Κέρκυρα: Το νησί της Μουσικής

Με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη η γιορτή πραγματοποιείται στην Αθήνα το 1985 που ήταν η πρώτη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Καθόλου τυχαία η Κέρκυρα έχει χαρακτηριστεί από πολλούς το «νησί της μουσικής». Το πάθος των Κερκυραίων για τη μουσική έχει τις ρίζες του στο μακρινό παρελθόν. Στα χρόνια των Βενετών οι Κερκυραίοι απολάμβαναν μουσικά θεάματα στις πλατείες.

Το ίδιο χρονικό διάστημα είναι πολλά τα μουσικά είδη που συνυπάρχουν στο νησί: θρησκευτικοί ύμνοι, σερενάτες, λυρικές όπερες και λαϊκά τραγούδια. Οι Ενετοί εισήγαγαν την όπερα στην Κέρκυρα. Τότε ήταν που χτίστηκε και το πρώτο θέατρο για να απολαμβάνουν την όπερα το San Giacomo di Corfù.

Κατά το χρονικό διάστημα 1837-1840 σπουδαίες πολιτικές, πνευματικές και καλλιτεχνικές προσωπικότητες ένωσαν τις δυνάμεις τους και ίδρυσαν την « Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας».

Αυτή ήταν η αρχή για ίδρυση κι άλλων φιλαρμονικών όχι μόνο στην πόλη αλλά και στην ύπαιθρο. Οι παραδοσιακοί χοροί και τα τραγούδια της Κέρκυρας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού της. Εντύπωση είχαν προκαλέσει το ενδιαφέρον των ξένων περιηγητών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα τον 18ο με 19ο αιώνα έως και τις αρχές του 20ου.

Κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1970 άρχισαν να ιδρύονται αρκετοί πολιτιστικοί σύλλογοι σε όλα τα χωριά και η κερκυραϊκή μουσική παράδοση της υπαίθρου άρχισε να αναζωογονείται. Αργότερα, ακολούθησε και η ίδρυση πολλών χορωδιών στην πόλη και στα χωριά.

Πηγές: wikipedia, sansimera.gr, faiakonnisos.blogspot.com, gnoristetinellada.gr

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Nautilus

Ανεμόμυλος

Δείτε live

Oasis Hotel

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

La Veranda Di Corfu

Ναυσικάς, Κανόνι

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News