Πρόσφατες Αγγελίες
Τι παίζει Σήμερα
Καλλωπίζουμε το μπαλκόνι μας με Κουμ Κουάτ σε γλάστρα
Εμφανίσεις:
- Ημ / νία: 06.04.20
Tο κουμκουάτ είναι το ιδανικό καρποφόρο δέντρο για να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Αειθαλές εσπεριδοειδές, με αργή ανάπτυξη, το κουμκουάτ δεν ξεπερνά τα δύο μέτρα όταν βρίσκεται σε γλάστρα. Το κουμκουάτ ανθίζει στα μέσα του καλοκαιριού με λευκά αρωματικά άνθη και παράγει καρπούς που ωριμάζουν Ιανουάριο – Φεβρουάριο.
Σε τι συνθήκες φυτεύεται το κουμκουάτ σε γλάστρα;
Το κουμκουάτ σε γλάστρα αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες θέσεις στο μπαλκόνι, προφυλαγμένες από τους παγετούς και τους βοριάδες. Πάντως, ακόμα και σε νότιες ζεστές περιοχές, το κουμκουάτ θα πρέπει να προστατεύεται τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Η ιδανική θερμοκρασία για την φυσιολογική ανάπτυξή του κουμκουάτ είναι 13°C – 30°C. Το κουμκουάτ πρέπει να φυτευτεί σε σχετικά μεγάλη γλάστρα, διαμέτρου 30-40 εκατοστών. Για το υπόστρωμα του κουμκουάτ σε γλάστρα, επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση θέλει το κουμκουάτ σε γλάστρα;
Οι ανάγκες του κουμκουάτ σε πότισμα σαφώς είναι μεγαλύτερες τους θερμότερους μήνες, αν και θα πρέπει να ελέγχουμε την υγρασία του χώματος τακτικά και να το ποτίζουμε ανάλογα. Πάντως, 2-3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετές. Η λίπανση του κουμκουάτ θα πρέπει να είναι βιολογική, προσθέτοντας 3-4 κουταλιές της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα, μια φορά το μήνα, κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Επίσης, το κουμκουάτ στη γλάστρα θα χρειαστεί και συμπληρωματική λίπανση με σίδηρο για πρασίνισμα του φυλλώματος. Σχετικά με τη φυτοπροστασία του κουμκουάτ, ο ψεκασμός με βιολογικό διάλυμα θερινού πολτού, κατά την περίοδο της άνοιξης, είναι αναγκαίος για την προληπτική καταπολέμηση των εντομολογικών εχθρών και ειδικά του φυλλοκνίστη των εσπεριδοειδών.
Ποιες είναι οι χρήσεις που έχει ο καρπός του κουμκουάτ;
Ο ωοειδής καρπός του κουμκουάτ έχει κουκούτσια και όπως όλα τα εσπεριδοειδή είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α και C. Το χρώμα του κουμκουάτ είναι πορτοκαλί ή πορτοκαλοκίτρινο και η φλούδα του είναι πολύ αρωματική με γλυκιά γεύση. Η σάρκα του καρπού του κουμκουάτ δεν είναι πολύ χυμώδης, έχει γεύση οξεία και γλυκόπικρη και γι’ αυτό συνήθως το κουμκουάτ δεν τρώγεται ωμό. Όμως, το κουμκουάτ είναι εξαιρετικό στην κουζίνα για παρασκευή λικέρ, ζελέ, μαρμελάδων και γλυκών του κουταλιού.
Κι ένα μυστικό για το κουμκουάτ
Το όνομα «κουμ κουάτ» σημαίνει «χρυσό πορτοκάλι» στα κινέζικα των Μανδαρίνων και είναι πολύ διαδεδομένο δέντρο στην Κίνα και στην Ιαπωνία. Το κουμκουάτ πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1924 από τον Βρετανό γεωπόνο Sidney Merlin, ο οποίος φύτεψε το πρώτο δέντρο κουμκουάτ στο αγρόκτημά του στην Κέρκυρα και έκτοτε το κουμκουάτ καλλιεργείται συστηματικά στην Κέρκυρα, ως προϊόν ποιότητας, προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης.
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Προβεβλημένες Αγγελίες
- Ζητείται πωλητής/τρια από την Admiral 26.10.26
- Ζητείται προσωπικό από ανθοπωλείο 26.10.26
- Ζητείται υπάλληλος από το φαρμακείο Κοσκινάς Γιώργος 26.10.26
- Ζητείται διανομέας από την ψησταριά Ο Σπύρος στου Τζάβρου 26.10.26
- Ζητείται προσωπικό από το κρεοπωλείο Γρίμμας στο Σολάρι 24.10.26
- Πωλείται οικόπεδο στο Χαλικούνα 24.10.26
- Ζητείται προσωπικό από επιχειρήσεις εστίασης 24.10.26
- Ζητείται υπάλληλος από επιχείρηση εστίασης 24.10.26
- Ζητείται υπάλληλος από το φαρμακείο Βλάχος στο Κοκκίνι 24.10.26
- Παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα μαθηματικών και φυσικής 24.10.26
- Ζητείται προσωπικό από δομή 24.10.26
- Ζητείται F&B Cost Controller για το Ella Alkyna στον Άγιο Γόρδιο 23.10.26
- Ζητείται καμαριέρα από το Hotel Bretagne 23.10.26
- Ζητείται πωλήτρια/ης για κατάστημα αλυσίδας παιδικών ρούχων 23.10.26
- Ενοικιάζεται μεζονέτα στους Καστελλάνους Μέσης 23.10.26
- Ζητείται προσωπικό από το πρακτορείο Allwyn Millionaire 23.10.26
- Ζητείται ταμίας από κατάστημα εστίασης στο κέντρο 23.10.26
- Ζητούνται συνεργάτες από τη Voulgaris Hospitality Group 23.10.26
- Ζητείται συντηρητής/ηλεκτρολόγος από το ξενοδοχείο Divani Corfu Palace 23.10.26
- Ζητείται υπεύθυνος κρατήσεων και διαχείρισης καταλυμάτων από την εταιρεία Nomas 23.10.26
- Ζητούνται συνεργάτες καθαρισμού από Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων 23.10.26
- Ζητείται γαζωτής/γαζώτρια από εταιρεία στη Μαρίνα Γουβιών 23.10.26
- Ζητείται βοηθός γραφείου από την SMS Ltd 22.10.26
- Ζητείται προσωπικό για καθαριστήριο λευκών ειδών στο λιμάνι 22.10.26
- Ζητείται υπάλληλος γραφείου από την εταιρεία Κομίνης Κων/νος και ΣΙΑ ΟΕ 22.10.26
- Ζητείται γαζωτής/γαζώτρια από βιοτεχνία κατασκευής τεντών και καλυμμάτων σκαφών 22.10.26
- Ζητείται οδηγός διανομέας από την εταιρεία Μάνδυλας Γεράσιμος 22.10.26
- Ζητείται προσωπικό στο Ναυτίλος 22.10.26
- Ζητείται προσωπικό από το New Point Cafe Bar 22.10.26
- Ενοικιάζονται πλήρως επιπλωμένα studio στο Κοντόκαλι 22.10.26









