Τι παίζει Σήμερα

Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Η Παναγία των Ξένων

Η Παναγία των Ξένων προβάλλεται στο βάθος ζωγραφισμένη σε ακουαρέλα με λαδοπαστέλ και ελάχιστα μολύβι από τον Ιωάννη Βασιλονικολό.

Η Παναγία των Ξένων

 

Σχεδόν απέναντι από τον Ι. Ναό του Αγίου Ιωάννου βρίσκεται ο Ι. Ναός της Υ. Θ. Φανερωμένης των Ξένων ή αλλιώς η Παναγία των Ξένων. Επίσης σε πάρα πολλά έγγραφα τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο της Κέρκυρας, αλλά και σε διάφορες υπηρεσίες ο Ι. Ναός εμφανίζεται και με την ονομασία Ι. Ναός Υ. Θ. των Στερεωτών και μάλιστα εις «τας στέρνας» για τον λόγο αυτό άλλωστε και η πλατεία που βρίσκεται μπροστά από τον Ι. Ναό ονομαζόταν πλατεία Άνταμ προς τιμήν του Άγγλου Αρμοστή Φρειδερίκου Αδάμ, ο οποίος στον συγκεκριμένο χώρο είχε ιδρύσει ένα υδραγωγείο για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών της πόλεως.

Ο Ναός είναι τετράγωνος τρίκλιτος επτανησιακού ρυθμού με δύο σειρές κιόνων, ενώ κτήτοράς του παρουσιάζεται ο Ιερομόναχος Νικόδημος από την Ήπειρο, ο οποίος έχτισε την συγκεκριμένη Εκκλησία για να καλύψει τις Λειτουργικές και πνευματικές ανάγκες των προσφύγων και των ξένων οι οποίοι ερχόταν από την Ήπειρο και δεν είχαν κάποιο Ναό.

Ο Ναός διαθέτει ένα από τα ωραιότερα επίχρυσα διακοσμημένα Τέμπλα της Κέρκυρας. Το υπάρχον Τέμπλο αποτελεί ανανέωση κατά το 1875 παλαιοτέρου ξύλινου επίχρυσου Τέμπλου ρυθμού ροκοκό. Για την ανανέωσή του και προκειμένου να μην αλλάξει ο ρυθμός και η τεχνική ήρθαν από την Νεάπολη της Ιταλίας εξειδικευμένοι Ιταλοί τεχνίτες και συντηρητές. Στον περίτεχνο Άμβωνα του Ιερού Ναού συναντάται η σπάνια και εξαιρετικής τέχνης και τεχνοτροπίας παράσταση του Ιησού που εκδιώκει με το φραγγέλιο τους εμπόρους από τον Ναό του Σολομώντα. Σημαντικής σημασίας από πλευράς τόσο θεολογικής όσο και τέχνης είναι οι περισωθείσες Θύρες του Τέμπλου, οι οποίες από πολλούς ερευνητές χαρακτηρίζονται μοναδικές στο είδος τους. Η μια μάλιστα εξ αυτών εικονίζει σε μικρογραφία 19 σημαντικούς Εκκλησιαστικούς Πατέρες της Ανατολής και της Δύσης. Σημαντικό κειμήλιο του Ι. Ναού είναι ακόμη η εικόνα που παριστάνει την Ρίζα Ιεσσαί, στην οποία παρουσιάζεται εξαιρετική μικρογραφία των προφητών με την ρήση του καθενός σχετικά με την έλευση του Μεσσία σε περγαμηνή. Στον εν λόγω Ι. Ναό υπηρέτησαν μάλιστα και ως Εφημέριοι οι σημαντικοί μετέπειτα Μητροπολίτες της Κέρκυρας, πρόκειται για τον Χρύσανθο Μασσέλο και τον Ευστάθιο Βουλισμά. 

Πηγή: http://www.ecclesia.gr/

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News