Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Η Κέρκυρα διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021

Τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 2021 διεκδικεί πλέον και η Κέρκυρα.

Μαζί με το νησί των Φαιάκων μέχρι την ώρα διεκδικούν τον τίτλο η Ρόδος, ο Βόλος, η Καλαμάτα, η Τρίπολη, το Μεσολόγγι, η Ξάνθη, ο Πειραιάς, η Σπάρτη-Μυστράς, η Σύρος, η Χαλκίδα, το Άργος και το Ναύπλιο.

Αρκετές ακόμη πόλεις έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να υποβάλλουν φάκελο υποψηφιότητας μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, οπότε λήγει και η σχετική προθεσμία.

Η Κέρκυρα διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021

 

Ο θεσμός αυτός στοχεύει στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου, της πολυμορφίας, αλλά και των κοινών πολιτιστικών πτυχών στην Ευρώπη, με σκοπό να συμβάλει στην προσέγγιση των ευρωπαϊκών λαών και τη βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης. 

Καθιερώθηκε, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο του 1985. Στη χώρα μας έχει ήδη απονεμηθεί ο τίτλος τρεις (3) φορές (Αθήνα 1985, Θεσσαλονίκη 1997, Πάτρα 2006).

Ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης απονέμεται κάθε χρόνο σε μία πόλη των δύο κρατών μελών που αναφέρονται στο χρονοδιάγραμμα της νέας Απόφασης αριθ. 445/2014/ΕΚ.

Για το έτος 2021, τα δύο κράτη-μέλη που θα φιλοξενήσουν το θεσμό είναι η Ελλάδα και η Ρουμανία. 

Για το ίδιο έτος θα φέρει τον τίτλο και μία πόλη από υποψήφια ή εν δυνάμει υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ε.Ε. Στην πόλη του κάθε κράτους μέλους που θα φέρει τον τίτλο θα χορηγηθεί και χρηματικό βραβείο ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, προς τιμήν της Μελίνας Μερκούρη, με την προϋπόθεση ότι έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που αναφέρονται στην αίτησή της. 

Η προκήρυξη περιλαμβάνει τα κριτήρια για την απονομή του τίτλου, τη χορήγηση του βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία επιλογής. 

Μία ομάδα ανεξάρτητων ευρωπαίων και εθνικών εμπειρογνωμόνων θα αναλάβει να αξιολογήσει τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από τις υποψήφιες πόλεις, θα καταλήξει σε έναν αριθμό προεπιλεγμένων πόλεων και στο τελικό στάδιο Ελληνική ΕΠΕΙΓΟΝ 2 επιλογής θα προτείνει μία πόλη για να της απονεμηθεί ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη».

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Corfuland News