Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

H Ιερά Μονή Παντοκράτορος στο παραδοσιακό χωριό Αγίου Αθανασίου

Στο δρόμο που οδηγεί από την πόλη της Κέρκυρας στο Σιδάρι είναι χτισμένο το παραδοσιακό χωριό του Αγίου Αθανασίου. Λίγο έξω από το χωριό σε ένα καταπράσινο τοπίο πάνω σε λόφο και ανάμεσα σε ελιές και κυπαρίσσια βρίσκεται η Ιερά Μονή Παντοκράτορος. 

H Ιερά Μονή Παντοκράτορος στο παραδοσιακό χωριό Αγίου Αθανασίου

Άγνωστο παραμένει η ακριβής χρονολογία που χτίστηκε ο πρώτος ναός της Μεταμορφώσεως. Οι παλαιότερες μαρτυρίες κάνουν αναφορά για τον 16ο αιώνα. Στην αρχή στη μονή έμενε ένας ιερομόναχος και από τις αρχές του 20ου αιώνα οι μοναχοί έγιναν δύο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κτίριο όπου βρίσκονται τα σημερινά κελιά από το 1872 έως το 1886 λειτούργησε ως σχολείο της περιοχής. Νοτιότερα, υπήρχε ελαιοτριβείο που λειτουργούσε έως το 1950. 

Στη συνέχεια, διαμορφώθηκε η αυλή και οικοδομήθηκε το Καθολικό ( 1834-1835) και το οίκημα που βρίσκεται δυτικά του ναού (1902). Ακολούθησαν ο γυναικωνίτης και το καμπαναριό. 

Ενδιαφέρον έχει το σκαλιστό γύψινο τέμπλο του Δημήτριου Πρέπη (1911) και οι εικόνες του τέμπλου που αγιογραφήθηκαν από το Στέφανο Τριβόλη. 

Το 1978 η μονή μετατράπηκε σε γυναικεία και καθώς αυξάνονταν οι μοναχές και για να καλυφθούν οι ανάγκες και των προσκυνητών οικοδομήθηκαν νέα κτίσματα και επισκευάστηκαν τα παλαιότερα. 

Μια από τις τελευταίες εργασίες ήταν το σταυρόσχημο παρεκκλήσι με τρούλο της Αγίας Ευφημίας. Επίσης, ριζική ήταν και οι ανακαίνιση όταν αγιογραφήθηκε ο ναός βυζαντινότροπα από τις μοναχές. 

Στις μέρες μας το σημαντικότερο έργο των μοναχών είναι η αγιογράφηση βυζαντινών εικόνων. Παράλληλα, ασχολούνται με τη φροντίδα των οπωροφόρων δένδρων, του μικρού ελαιώνα και των κηπευτικών. 

Πηγές: greece.terrabook.com, imcorfu.gr 

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Τα Δίχτυα

Δασσιά

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News