Τι παίζει Σήμερα

Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ένα καταφύγιο διάσωσης των Όνων της Κέρκυρας στους Λιαπάδες

Διάσωση Όνων Κέρκυρας (ΔΟΚ)

Καταχωρημένη Φιλανθρωπία υπ’ αρίθμ. 1178

Μέλος της Παγκόσμιας Κοινωνίας για την Προστασία των Ζώων 

Ένα καταφύγιο διάσωσης των Όνων της Κέρκυρας στους Λιαπάδες

Ξεκίνησε με ένα γαϊδουράκι

Η Ελπίδα (Hope) ήταν η πρώτη διάσωση τον Ιανουάριο του 2004, ο Σκονισμένος (Dusty) η δεύτερη.

Σαν καταφύγιο στόχος είναι η παροχή:

στα ηλικιωμένα ένα ασφαλές σπίτι
στα άρρωστα την ευκαιρία να γιατρευτούν
στα τραυματισμένα την ευκαιρία να αναρρώσουν
στα κακοποιημένα την ευκαιρία να ξαναποκτήσουν εμπιστοσύνη κι ελπίδα
και στα εγκαταλελειμμένα το αίσθημα της ασφάλειας.

Με το να βοηθήσετε την προσπάθεια, βοηθάτε στο να σταματήσει η μεταφορά των γαϊδουριών της Κέρκυρας προς την Ιταλία για σφαγή.

Το καταφύγιο ιδρύθηκε από τη Judy Quinn, μία Αγγλίδα που είχε πρόσφατα μετακομίσει στο νησί. Βλέποντας τη δύσκολη θέση των εγκαταλελειμμένων και ανεπιθύμητων γαϊδουριών, ευαισθητοποιήθηκε να βοηθήσει.

Το γαϊδουράκι στην Κέρκυρα

Το πρώτο γαϊδουράκι έφθασε στην Κέρκυρα από τη Μάλτα στα 1800. Έκτοτε γινόταν εισαγωγή από την ηπειρωτική Ελλάδα, την Αλβανία, την Κύπρο και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Τα γαϊδουράκια της Κέρκυρας δούλευαν πολύ σκληρά μεταφέροντας ανθρώπους και αγροτικά προϊόντα κι εποχιακά στη συγκομιδή της ελιάς. Η σκληρή δουλειά επιβάρυνε την υγεία τους λόγω του μικρού τους μεγέθους και της έλλειψης εξειδικευμένης γνώσης να παροχή κτηνιατρικής φροντίδας. Ακόμα και η παραδοσιακή κερκυραϊκή σέλα, το σαμάρι, είναι τόσο κακοσχεδιασμένο και προκαλεί μόνιμη ζημιά στα περισσότερα γαϊδουράκια σε νεαρή ηλικία.

Η απότομα μειούμενη χρήση των όνων στην Κέρκυρα και σ’ όλη την Ελλάδα, καθιστά τα ζώα άχρηστα με εξαίρεση τη χρησιμότητά τους για εξαγωγές στις ιταλικές αγορές κρέατος.

Η βασική αποστολή της Διάσωσης Όνων Κέρκυρας με το πέρασμα των ετών είναι το σταμάτημα των εξαγωγών με το να δεχόμαστε τα ηλικιωμένα, τραυματισμένα ή άρρωστα γαϊδουράκια και να τα φροντίζουμε εδώ. Πιστεύουμε ότι μετά από 20 χρόνια σκληρής δουλειάς τους αξίζει μία ειρηνική αποχώρηση σε αντίθεση με το να απορρίπτονται με διάφορες απάνθρωπες μεθόδους.

Αυτή είναι μία δαπανηρή ενασχόληση κι ήταν γεμάτη με δυσκολίες στο παρελθόν σχετικά με το κράτος και τους γείτονες, για να μην αναφερθούμε στα οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο, σήμερα βλέπουμε φως στον ορίζοντα, με το νέο καταφύγιο στους Δουκάδες, την υποστήριξη (όχι οικονομική) της κυβέρνησης κι ένα λαμπρό μέλλον μπροστά για τα εναπομείναντα γαϊδουράκια της Κέρκυρας.

Μέσω γενναιόδωρων δωρεών έχει εξασφαλίσει δική του γη, ένα μεγάλο συγκρότημα αμερικάνικων στάβλων και κάποια κτίρια-καταφύγια που στεγάζουν όλα τα γαϊδουράκια. Ωστόσο, ακόμα χρειάζονται βοηθητικά κτίρια όπως αχυρώνα, κτίριο για σίτιση, αποθήκη και άλλα. Και προφανώς πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν τα τρέχοντα έξοδα. Δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν, ούτε βέβαια να επεκταθει χωρίς οικονομική υποστήριξη. Μπορείτε να επισκεφθείτε το καταφύγιο,  να δείτε τη δουλειά και να στηρίξετε το καταφύγιο. Το νέο καταφύγιο είναι ένα όμορφο μέρος για να ξοδέψει κανείς μερικές ώρες να ευχαριστηθεί τη γαλήνη και την ηρεμία που μόνο ένα γαϊδουράκι μπορεί να προσφέρει.

Ένα καταφύγιο διάσωσης των Όνων της Κέρκυρας στους Λιαπάδες

Χρειάζεται η Κέρκυρα τη ΔΟΚ;

Γιατί τα γαϊδουράκια χρειάζονται τη βοήθειά μας;
Χρειαζόμαστε μία φιλανθρωπία στην Κέρκυρα σχετικά με τους όνους;

Η Κυρήνεια ήρθε με σπασμένο το πίσω πόδι.

Ο Αχιλλέας ήρθε με το σύνδρομο της μπαλλαρίνας στο αριστερό μπροστινό πόδι και με τραυματισμένο τένοντα στο δεξί μπροστινό πόδι.

Ο Τόνικ ήρθε με πιθανό κάταγμα γοφού στη δεξιά πλευρά και σοβαρή μόλυνση στο αριστερό πίσω πόδι. 

Η Χαρά χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και ο ιδιοκτήτης της δεν έκανε τίποτε παρόλο που είχε σπασμένο πόδι. Το πόδι γιατρεύτηκε από μόνο του, αλλά το οστό κόλλησε στραβά. Έτσι ο ιδιοκτήτης της δεν την ήθελε, καθώς δε μπορούσε να πλέον να δουλέψει.

Ναι, η Κέρκυρα και τα γαϊδουράκια χρειάζονται τη ΔΟΚ. Σε 7 χρόνια έχουν περιθάλψει στη Διάσωση των Όνων Κέρκυρας πάνω από 400 γέρικα, τραυματισμένα και άρρωστα γαϊδουράκια.

Αυτά βρέθηκαν παρατημένα, τα δώρισαν οι ιδιοκτήτες τους ή  τα έφεραν τσιγγάνοι και «έμποροι». Κάποια είναι σε τόσο απελπιστική κατάσταση, ώστε δεν ήταν δυνατόν να σωθούν και επέλεξαν την ευθανασία. Σε κάποια προσφέρουν ιατρική φροντίδα με αγάπη και στοργή για εβδομάδες ή και μήνες μέχρι να γίνει η ευθανασία, μέχρι να μας δώσουν να καταλάβουμε ότι είναι έτοιμα να «φύγουν».

Στο καταφύγιο καταφέρνουν να βοηθήσουνε πολλά να ανακτήσουν τις δυνάμεις και την υγεία τους κι έτσι ζουν πολλά ευτυχισμένα χρόνια στο καταφύγιο ή τους βρίσκουν νέο σπίτι σε χώρες του εξωτερικού που μπορούν να τους προσφέρουν κτηνιατρική και οδοντιατρική βοήθεια, καθώς και σωστό πετάλωμα, σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Υιοθετήστε ένα γαϊδουράκι

Με το να υιοθετήσει κανείς ένα γαϊδουράκι, βοηθάει όλα τα γαϊδουράκια στο καταφύγιο, αλλά και αποκτά μία πιο προσωπική επαφή με το γαϊδουράκι της επιλογής σας. Θα πρέπει να διαλέξετε ένα γαϊδουράκι απ’ τις φωτογραφίες που ακολουθούν, ή εάν έχετε επισκεφθεί το καταφύγιο κι έχετε μία ιδιαίτερη προτίμηση, μπορείτε να υιοθετήσετε εκείνο. Θα σας δοθούν - ή θα σας αποσταλούν ταχυδρομικά - πιστοποιητικά υιοθεσίας που θα περιλαμβάνουν τα’ όνομά σας, καθώς και κάρτες που θα σας ενημερώνουν για την πρόοδο του όνου σας. 

Στοιχίζει 90 ευρώ το χρόνο ή 76 βρετανικές στερλίνες. Εάν προτιμάτε, μπορείτε να πληρώνετε σε μηνιαία βάση.

Περισσότερα: http://www.corfu-donkeys.com/Greek/Adoptadonkey.htm

Ένα καταφύγιο διάσωσης των Όνων της Κέρκυρας στους Λιαπάδες

 

Που βρίσκεται το καταφύγιο;

Στο καταφύγιο μπορεί να φθάσει κανείς μόνο από το δρόμο της Εθνικής Παλαιοκαστρίτσας.

Από το Νότο.
Κατευθυνθείτε βόρεια προς Παλαιοκαστρίτσα από τον κεντρικό δρόμο (Εθνική Οδός Κέρκυρας - Παλαιοκαστρίτσας). Περίπου δύο χιλιόμετρα πριν το χωριό Δουκάδες βρίσκεται η Βίλλα Αλεξάνδρα, στη δεξιά πλευρά του δρόμου. Στρίψτε δεξιά αμέσως μετά από τη βίλλα. (Εάν δείτε την πινακίδα προς Λιαπάδες/Γιαννάδες, έχετε περάσει το σημείο). Ακολουθείστε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο και στρίψτε αριστερά στη δεύτερη διασταύρωση με χωματόδρομο. Στο μικρό πορτοκαλί σπίτι στρίψτε δεξιά και ακολουθείστε έως το τέλος του δρόμου.

Από την Παλαιοκαστρίτσα.
Εάν έρχεστε από την Παλαιοκαστρίτσα, κατευθυνθείτε νότια προς την πόλη της Κέρκυρας. Περίπου δύο χιλιόμετρα μετά το πρατήριο υγρών καυσίμων της ΒΡ στους Δουκάδες, μετά από μία ανοιχτή αριστερή στροφή σε σχήμα S, βρίσκεται η Βίλλα Αλεξάνδρα στο αριστερό σας χέρι. Στρίψτε αριστερά αμέσως πριν τη βίλλα. Ακολουθείστε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο και στρίψτε αριστερά στη δεύτερη διασταύρωση με χωματόδρομο. Στο μικρό πορτοκαλί σπίτι στρίψτε δεξιά και ακολουθείστε έως το τέλος του δρόμου.

Ένα καταφύγιο διάσωσης των Όνων της Κέρκυρας στους Λιαπάδες

 

Λιαπάδες Κέρκυρα

τηλέφωνο: Κινητό: +30 6947375992

e-mail:   Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News