Πρόσφατες Αγγελίες
- Ζητειίαι τυλιχτής/α από το κατάστημα Καντίνα
- Ζητούνται άτομα για το Corfu Aquarium στην Παλαιοκαστρίτσα
- Ζητείται βοηθός σε Watersports
- Ζητείται προσωπικό από το ξενοδοχείο Kerkyra Blue
- Ζητείται οδηγός από την Sixt
- Ζητείται σερβιτόρος/α από καφετέρια στη Μαρίνα Γουβιών
- Ζητείται σερβιτόρος/α
- Ζητείται οδηγός σε εταιρεία με private transfer
- Ζητούνται πωλήτριες/ες από κατάστημα ρούχων στην παλιά πόλη
- Ζητείται οδηγός από εταιρεία εμπορίου τροφίμων και ποτών
Τι παίζει Σήμερα
Αχίλλειον: το αριστουργηματικό παλάτι της βασίλισσας Σίσσυ στο Γαστούρι
- Ημ / νία: 23.10.17
Σε μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες της Κέρκυρας βρίσκεται μια από τις διασημότερες βασιλικές επαύλεις της Ευρώπης. Πρόκειται για το παραμυθένιο παλάτι της Αυτοκράτειρας της Αυστρίας Ελισάβετ, γνωστή στο ευρύ κοινό ως η θλιμμένη βασίλισσα Σίσσυ. Η ανακτορική βίλα βρίσκεται στο ορεινό χωριό Γαστούρι, δέκα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Κέρκυρας και τρία χιλιόμετρα βόρεια των Μπενιτσών. Περνώντας ανάμεσα από τα παλαιά παραδοσιακά σπίτια με τις μικρές βεράντες, τους όμορφους κήπους με τις βουκαμβίλιες και τις πέργολες φτάνεις στον τελικό προορισμό. Αξίζει το κόπο το θέαμα που αντικρύζεις και συμφωνείς απόλυτα με την επιλογή της τοποθεσίας από τη βασίλισσα. Στην πλαγιά ενός κατάφυτου λόφου με μαγευτική θέα στη λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου, το Κανόνι, το Ποντικονήσι και το βουνό του Παντοκράτορα το κτήμα που περιβάλλει το παλάτι αποπνέει μια αίσθηση γαλήνης.
Ιστορία του παλατιού
Η αυτοκράτειρα επέλεξε σε μια περιοδεία στα νησιά της Μεσογείου να εγκατασταθεί στο νησί των Φαιάκων στην προσπάθεια της να ξεπεράσει τη θλίψη της λόγω των τραγικών απωλειών της οικογένειάς της αλλά και της ασθένειας που την ταλαιπωρούσε. Έπασχε από φυματίωση και μετά από μια υποτροπή που παρουσιάστηκε μετά την επιστροφή από την Ισπανία στο βαρύ και υγρό κλίμα της Βιέννης ο γιατρός της θεώρησε ότι το κατάλληλο κλίμα που θα βοηθούσε στη θεραπεία ήταν η περιοχή του Γαστουρίου.
Τότε η Ελισάβετ αγόρασε το σπίτι που έζησε ο Έλληνας φιλόσοφος Πέτρος Βράϊλας Αρμένης στην κορυφή του λόφου και το 1890 χτίζεται το ανάκτορο από τους Ιταλούς αρχιτέκτονες Ραφαήλο Καρίτο και Αντόνιο Λάντι, το οποίο παίρνει το όνομά του από τον αγαπημένο της μυθικό ήρωα τον ομηρικό
Αχιλλέα. Μετά τη δολοφονία της το 1898 στη Βιέννη το Αχίλλειο αγοράστηκε από τον αυτοκράτορα της Γερμανίας Γουλιέλμο τον Β΄γνωστό ως Κάιζερ που το επισκέφθηκε πολλές φορές μέχρι τον Α΄παγκόσμιο πόλεμο. Τότε κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου χρησιμοποιείται σαν στρατιωτικό νοσοκομείο. Τις δεκαετίες 70’ , 80’ και 90’ μετατρέπεται σε καζίνο. Σήμερα έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου Κέρκυρας και έχει μετατραπεί σε μουσείο.
Εσωτερικός χώρος
Η διακόσμηση του Αχιλλείου έγινε από την ίδια την Ελισάβετ όπου είναι ολοφάνερος ο θαυμασμός και η αγάπη της για την αρχαία Ελλάδα. Εσωτερικά στο τέλος της σκάλας δεσπόζει η μεγαλειώδης ελαιογραφία που απεικονίζει τον Θρίαμβο του Αχιλλέα στη μονομαχία του με τον Έκτορα, έργο του Αυστριακού ζωγράφου Franz Matsch (1892). Δεξιά στην είσοδο του Αχιλλείου βρίσκεται το πορτρέτο της Αυτοκράτειρας ενώ αριστερά ένα πολυτελές μαρμάρινο τζάκι. Το φρέσκο της οροφής είναι αυτό που μαγνητίζει όλα τα βλέμματα. Πρόκειται για το έργο του Ιταλού ζωγράφου Γκαλόπι, που απεικονίζει με αλληγορικό τρόπο τις « Τέσσερις Εποχές» του χρόνου.
Σε μια αίθουσα εκτίθενται τα προσωπικά αντικείμενα και έπιπλα της Ελισάβετ, μεταξύ αυτών και ένας πίνακας με θέμα του την άφιξη του Οδυσσέα στο νησί των Φαιάκων και τη συνάντησή του με τη Ναυσικά.
Μια αίθουσα ακόμη αίθουσα είναι αφιερωμένη στον Κάιζερ με τα προσωπικά του αντικείμενα, το γραφείο του και μια προσωπογραφία του.
Εξωτερικός χώρος
Στις αυλές και τους κήπους με τα πολύχρωμα λουλούδια και τα φοινικόδεντρα κερδίζουν τα βλέμματα το πλήθος των αγάλματων που κοσμούν κάθε γωνιά: οι Εννέα Μούσες, οι Τρεις Χάριτες, ο φτερωτός Ερμής, η προτομή του Σαίξπηρ και οι δεκατρείς προτομές αρχαίων φιλοσόφων. Χαρακτηριστικότερο όλων αποτελεί ο «θνήσκων Αχιλλεύς» , προσωπική παραγγελία της Ελισάβετ το οποίο είναι φιλοτεχνημένο από τον Ερνστ Γκούσταβ Χέρτερ το 1884. Το γλυπτό παρουσιάζει τον ετοιμοθάνατο Αχιλλέα στην προσπάθεια του να βγάλει το ακόντιο από τη φτέρνα του. Επίσης, ξεχωριστό είναι και το γιγαντιαίο χάλκινο άγαλμα του Αχιλλέα αφιέρωμα από τον ίδιο τον Κάιζερ με τη χαρακτηριστική επιγραφή « Στον μέγιστο των Ελλήνων από τον μέγιστο των Γερμανών». Τέλος, ο επισκέπτης δε θα πρέπει να παραλείψει να επισκεφθεί το καθολικό παρεκκλήσι της Ελισάβετ με την επιβλητική τοιχογραφία που αναπαριστά τη Δίκη του Ιησού.
Συντάκτης: Νίκος Στούπης
Προβεβλημένες Αγγελίες
- Ζητειίαι τυλιχτής/α από το κατάστημα Καντίνα 24.06.26
- Ζητούνται άτομα για το Corfu Aquarium στην Παλαιοκαστρίτσα 24.06.26
- Ζητείται βοηθός σε Watersports 24.06.26
- Ζητείται προσωπικό από το ξενοδοχείο Kerkyra Blue 24.06.26
- Ζητείται σερβιτόρος/α από καφετέρια στη Μαρίνα Γουβιών 24.06.26
- Ζητείται τεχνίτρια νυχιών από το Art Beauty Salon στο Angsana Corfu Resort & Spa 24.06.26
- Ζητείται προσωπικό από το Tram Cafe στο Εμπορικό Κέντρο 23.06.26
- Zητείται προσωπικό από το Profi 23.06.26
- Ενοικιάζεται το κατάστημα Meandros στην Αχαράβη 23.06.26
- Ζητείται προσωπικό για τουριστικό στην παλιά πόλη 23.06.26
- Ζητείται προσωπικό από την επιχείρηση Κρητικός 23.06.26
- Ζητείται υπάλληλος γραφείου από την εμπορική εταιρία φρούτων και λαχανικών Σπυρίδων Κ. Σπίγγος ΑΕ 23.06.26
- Ζητείται προσωπικό από δομή 23.06.26
- Ζητείται τεχνίτρια/τεχνίτης νυχιών 23.06.26
- Ζητούνται καθηγητές/καθηγήτριες Αγγλικών και Γερμανικών 23.06.26
- Ζητείται προσωπικό από το ξενοδοχείο Albatros στα Μωραΐτικα 23.06.26
- Ζητείται πωλήτρια από κατάστημα φυσικών καλλυντικών στην πόλη 23.06.26
- Ζητείται λογιστής/τρια από λογιστικό γραφείο 23.06.26
- Ζητείται προσωπικό από εμπορική επιχείρηση 23.06.26
- Ζητούνται οδηγοί απο την Corfu Connect Transfers 23.06.26
- Ζητούνται παιδαγωγοί στη Λευκίμμη 23.06.26
- Ζητείται προσωπικό κουζίνας στην παλιά πόλη 23.06.26
- Ζητείται σερβιτόρος/α από το ψητοπωλείο Πάπρικα 23.06.26
- Ζητείται τυλιχτής από το ψητοπωλείο Πάπρικα 23.06.26
- Ζητείται ψήστης 23.06.26
- Ζητείται αποθηκάριος για την κεντρική αποθήκη καταστημάτων εστίασης 22.06.26
- Ζητείται γαζωτής/γαζώτρια 22.06.26
- Ζητείται barista για καφέ στην πόλη 22.06.26
- Ζητείται οδηγός από την βιοτεχνία πάγου Ice maker 22.06.26
- Ζητείται προσωπικό για τα Play ΟΠΑΠ στο Κοντόκαλι και την Λευκίμη 22.06.26









