Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ανακοίνωση για την Hμέρα Aσφαλούς Διαδικτύου, 11 Φεβρουαρίου

Με αφορμή την ημέρα ασφαλούς διαδικτύου (11η Φεβρουαρίου) και την ημέρα προστασίας προσωπικών δεδομένων (28η Ιανουαρίου), το Παράρτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής - Π.Ε.Κ.Α.Π. - Ιονίων Νήσων θα ήθελε να ενημερώσει την κοινωνία των Ιονίων Νήσων για την υπάρχουσα κατάσταση σε τοπικό και Πανελλαδικό επίπεδο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ από το Παράρτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής - Π.Ε.Κ.Α.Π. - Ιονίων Νήσων

Η πληροφορική στην εποχή μας αποτελεί ένα εργαλείο για όλους μας. Τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγαλύτερους. Παράλληλα με τον καθημερινό ρόλο της στη ζωή μας τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε ψυχαγωγικό χαρακτήρα, η πληροφορική μπορεί να δώσει μια επαγγελματική διέξοδο στους νέους της περιοχής μας αλλά και να αποτελέσει το θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, χρόνο με χρόνο συνεχίζεται η υποβάθμιση της Πληροφορικής Παιδείας στο Ελληνικό σχολείο.

Ανακοίνωση για την Hμέρα Aσφαλούς Διαδικτύου, 11 ΦεβρουαρίουΛόγω όλων αυτών των θεμάτων πιστεύουμε ότι η πληροφορική πρέπει να έχει ένα παιδαγωγικό σχεδιασμό που θα δίνει τη δυνατότητα στους νέους της περιοχής μας να αξιοποιήσουνε τα θετικά χαρακτηριστικά της επιστήμης της πληροφορικής, προστατεύοντας τους παράλληλα από τις αρνητικές συνέπειες της στην καθημερινότητά τους.

 

 

Για να γίνουν όλα τα παραπάνω πιστεύουμε ότι:

 

1)      Δε πρέπει να υπάρχει σχολείο στη Πρωτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς καθηγητή πληροφορικής. Αυτή τη στιγμή στο νησί μας υπάρχουν αρκετά δημοτικά σχολεία χωρίς καθηγητή πληροφορικής παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου το καλοκαίρι ότι οι καθηγητές πληροφορικής στο νομό μας όχι μόνο ήταν αρκετοί αλλά περίσσευαν κιόλας. Το αποτέλεσμα ήταν τελικά το υπουργείο να καταλάβει το Νοέμβριο, τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και να προβεί στην πρόσληψη 3 αναπληρωτών!

2)      Καθηγητής πληροφορικής περισσότερο του ενός στο δημοτικό και στα εργαστηριακά μαθήματα του μαθήματος στη Β’θμια εκπαίδευση. Δε μπορεί να πραγματοποιηθεί σωστά το μάθημα της πληροφορικής με έναν καθηγητή σε 24 παιδιά.

3)      Αναβάθμιση του εξοπλισμού πληροφορικής στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπάρχουν δημοτικά σχολεία της Κέρκυρας όπου το εργαστήριο πληροφορικής βρίσκεται σε χώρους χωρίς παράθυρο για τους μαθητές και σε δωμάτια 9 τ.μ. Η υγιεινή και η ασφάλεια των παιδίων μας πρέπει να αποτελεί αδιαπραγμάτευτο αίτημά μας.

4)      Συνεχείς επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών πληροφορικής στις νέες τεχνολογίες. Να ληφθεί μέριμνα από το Υπουργείο για τη πραγματοποίηση και στα νησιά του Ιονίου επιμορφώσεων, μιας και η συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε επιμορφώσεις στην Ηπειρωτική χώρα δεν είναι εύκολη.

5)      Το μάθημα της πληροφορικής πρέπει να διδάσκεται στα Γυμνάσια και στα Λύκεια σε όλες τις τάξεις και σε όλους τους μαθητές (ανεξαρτήτου κατεύθυνσης). Επίσης το μαθημα πρέπει να διδάσκεται σε ένα συνεχόμενο 2ωρο διδακτικό. Είναι πραγματικά κρίμα το μάθημα της πληροφορικής να διδάσκεται 4 ώρες το μήνα (στην καλύτερη των περιπτώσεων) στα παιδιά του Γυμνασίου!

6)      Είναι απαραίτητη η ύπαρξη αυτόνομου κύκλου επιλογής Πληροφορικής στην Α’ τάξη Ε.Π.Α.Λ.

7)      Συνέχιση του Πανελλαδικού χαρακτήρα του μαθήματος της πληροφορικής. Ένα πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα καλύπτει μια βασική περιοχή γνώσης, που αποτελεί κατά τεκμήριο προαπαιτούμενη γνώση για το πανεπιστημιακό τμήμα που επιθυμεί να εισαχθεί ο υποψήφιος. Η παντελής κατάργηση του μαθήματος Α.Ε.Π.Π. από το πρόγραμμα σπουδών της Γ' Λυκείου συνιστά σαφώς οπισθοδρόμηση σε εποχές που δεν υπήρχε η σημερινή τεχνολογική εξέλιξη καθώς και η κατανόηση της αξίας της αλγοριθμικής ως θεμελιώδους πεδίου γνώσης.

 

Οι Καθηγητές Πληροφορικής Κέρκυρας, τόσο κατά τη διάρκεια των διδακτικών τους καθηκόντων όσο και εκτός σχολικής μονάδας έχουμε προβεί σε μια σειρά από ενέργειες, σε τοπικό επίπεδο, με σκοπό να:

 

1)      Ενημερώσουμε τους μαθητές της Α’θμιας και Β’θμιας εκπαίδευσης για την ανάδειξη της πληροφορικής και του αλγοριθμικού προγραμματισμού (Η ώρα του κώδικα)

2)      Ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές αλλά και τους γονείς σχολείων της Κέρκυρας σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο και την προστασία προσωπικών δεδομένων.

3)      Προωθήσουμε τη συμμετοχή των μαθητών μας σε πολλές εκδηλώσεις, ομιλίες και ημερίδες που διοργανώνονται στο νησί μας σχετικά με τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους του διαδικτύου.

4)      Διοργανώνουμε σε συνεργασία με τον Σχολικό Σύμβουλο πληροφορικής Φεστιβάλ Ψηφιακής δημιουργίας στις 4-5 Απριλίου με παρουσίαση των έργων των μαθητών σε πανελλαδικό δίκτυο παρουσιάσεων.

 

Τέλος θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας πως ανεξάρτητα αν έχουν παιδιά στο σχολείο ή όχι, είμαστε δίπλα τους να τους βοηθήσουμε, να τους ενημερώσουμε και να τους καθοδηγήσουμε σε όποιο ζήτημα τους απασχολεί σε σχέση με την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες στη ζωή τους.

 

Παράρτημα Π.Ε.ΚΑ.Π. Ιονίων Νήσων 

 

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Corfuland News