Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Το πρόβλημα του Οδυσσέα: Θεωρίες προσωπικής ταυτότητας - Β. Κρουστάλλης

ImageO Κερκυραίος Βασίλης Κρουστάλλης με σπουδές πάνω στη Φιλοσοφία και τώρα πια διδάκτωρ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο παρουσιάζει το βιβλίο "Το πρόβλημα του Οδυσσέα: Θεωρίες προσωπικής ταυτότητας (17ος-18ος αι.)" το οποίο έχει επιμεληθεί ο ίδιος και  έχει γράψει την εισαγωγή. 

Το Πρόβλημα του Οδυσσέα περιλαμβάνει φιλοσοφικές απαντήσεις στο ζήτημα της προσωπικής ταυτότητας από τους Locke, Leibniz, Hume, Butler και Reid και τον 17ο και 18ο αιώνα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Αν η ψυχή ενός συνεπούς εφοριακού μεταφερθεί στο σώμα ενός φοροφυγά (και η ψυχή του τελευταίου τον εγκαταλείψει), το ον που προκύπτει θα φοροδιαφεύγει ή όχι; Ποιες είναι οι θεμελιώδεις (και όχι καθημερινές) μεταβολές που διαρρηγνύουν την αριθμητική ταυτότητα ενός υποκειμένου στο χρόνο;

Το Πρόβλημα του Οδυσσέα περιλαμβάνει φιλοσοφικές απαντήσεις στο ζήτημα της προσωπικής ταυτότητας από τους Locke, Leibniz, Hume, Butler και Reid και τον 17ο και 18ο αιώνα. Τα μεταφρασμένα στα ελληνικά κείμενα αντιπαρατίθενται, αλλά και ταυτόχρονα μετατρέπουν το θεωρητικό ερώτημα σε πρακτικό ζητούμενο, συνδέοντάς το με την απόδοση ευθυνών στο ίδιο πρόσωπο στη διάρκεια της ζωής αλλά και μετά θάνατον. Η εισαγωγή καταγράφει με συστηματικό τρόπο επιχειρήματα και προτάσεις επίλυσης, αλλά και εντοπίζει κοινή προσέγγιση σε μια άμεση 'αντίληψη του εαυτού' ως παράγοντα που με κάποιο τρόπο οι φιλόσοφοι θεωρούν ότι οφείλει να υπολογιστεί (ακόμη κι αν τελικά απορριφθεί). Το παραπάνω στοιχείο καθιστά το πρόβλημα της προσωπικής ταυτότητας πολύ περισσότερο οικείο απ' ό,τι αρχικά και μεταφυσικά διαγράφεται. Ο οδικός χάρτης που προηγείται των κειμένων έχει ως στόχο την ευκολότερη πρόσβαση στο σχεδόν διαλογικό χαρακτήρα αυτής της προσωπικής αντιπαράθεσης.

Λίγα λόγια για τον Κερκυραίο Βασίλη Κρουστάλλη

Ο Βασίλειος Κρουστάλλης γεννήθηκε και ζει στην Κέρκυρα. Σπούδασε φιλολογία στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο St. Andrews (Βρετανία) και στο τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής - Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων (διδακτορικό δίπλωμα). Έχει εργαστεί ως ειδικός επιστήμων (ΠΔ 407/80) στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών σπουδών του πανεπιστημίου Κρήτης, στο τμήμα Φιλοσοφίας του Παν/μίου Πατρών, ενώ τώρα διδάσκει Φιλοσοφία στο Ελληνικό Ανοικτό Παν/μιο. Ασχολείται ερευνητικά με θέματα ιστορίας της νεότερης φιλοσοφίας κια φιλοσοφίας του νου. Δημοσιευμένα έργα του περιλαμβάνουν τη μετάφραση, επιμέλεια και εισαγωγή για Το πρόβλημα του Οδυσσέα: θεωρίες προσωπικής ταυτότητας (17ος-18ος αι.) (Res Cogitans, 2010), τη μονογραφία Το πρόβλημα της όρασης (Νήσος, 2005) καθώς και τη μετάφραση του έργου του George Berkeley, Δοκίμιο για μια νέα θεωρία της όρασης (Καστανιώτης, 2004).

Για Αγορά Πατήστε Εδώ 

 

 

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News