Τι παίζει Σήμερα

Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Σπύρος Γαούτσης: Το Χρονικό των Μαλτέζων Καλογραιών στην ΚέρκυραΣπύρος Γαούτσης:

Το Χρονικό των Μαλτέζων Καλογραιών στην Κέρκυρα

Σπύρος Γαούτσης: Το Χρονικό των Μαλτέζων Καλογραιών στην ΚέρκυραΤο Τάγμα των Φραγκισκανίδων Μοναχών συμπλήρωσε τον περασμένο Μάη 100 χρόνια παρουσίας στην Κέρκυρα. Για να τιμηθεί το γεγονός, η Καθολική Αρχιεπισκοπή οργάνωσε σειρά εκδηλώσεων σε μία από τις οποίες παρουσιάστηκε η μελέτη του συμπολίτη Σπύρου Γαούτση «Το Χρονικό των Μαλτέζων Καλογραιών στην Κέρκυρα» σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά (η αγγλική μετάφραση οφείλεται στην Ειρήνη Μουζακίτη).

Πρόκειται για μία μελέτη η οποία δεν εξαντλείται στη ροή των γεγονότων που αφορούν την ποιμαντική και γενικά την κοινωνική δράση του Τάγματος στην Κέρκυρα. Αναφέρεται και στην καθημερινότητα της μαλτέζικης κοινότητας από τα χρόνια της Αγγλοκρατίας μέχρι τις μέρες μας. Τα βιοποριστικά προβλήματα, προβλήματα συμβίωσης με τους ντόπιους, εκπαίδευση, κοινωνική μέριμνα, σχέσεις καθολικής και ορθόδοξης εκκλησίας.

Ο συγγραφέας μας δίνει όχι απλά ένα χρονικό αλλά παρουσιάζει μία πολύτιμη συνιστώσα της κοινωνικοοικονομικής ιστορίας του νησιού η οποία μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να ερευνάται. Πιστεύουμε ότι η μελέτη του Σπύρου Γαούτση και η προ δωδεκαετίας εκδοθείσα μελέτη του Λ. Ζαμίτ «Οι Μαλτέζοι στην Κέρκυρα και στον ευρύτερο μεσογειακό χώρο» αποτελούν αποτελούν πλέον βασική βιβλιογραφία για την ιστορία της μαλτέζικης κοινότητας της Κέρκυρας.

Το βιβλίο του Σπύρου Γαούτση περιλαμβάνει πλούσια βιβλιογραφία και αρχειακές πηγές ενώ ακολουθείται από πολυάριθμες φωτογραφίες και πίνακες μαθητών του «αγγλικού» σχολείου.

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akron

Παλαιοκαστρίτσα, Κέρκυρα

Δείτε live

Corfuland News