Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

"Ο Κύριος Επισκοπάκης" "Ένας Έλληνας σήμερα" Γράφει η Βασιλική Φαρμάκη

Άριστη γνώση και ανάλυση της αντρικής, αλλά και γυναικείας ψυχολογίας,

Γλώσσα άμεση, φυσική ,σύγχρονη, ευδιάκριτη, απλή, περιεκτική,

Kεφάλαια σύντομα, για να μπορεί ο αναγνώστης να αφομοιώσει όλο το απόσταγμα των σκέψεων, αυτών που λέγονται κι΄ αυτών που εννοούνται, κεφάλαια νευρώδη, μυστηριακά ,που παραπέμπουν στο απρόβλεπτο, διατηρώντας έτσι αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη για το επόμενο, συνθέτουν την νουβέλα <ο κύριος Επισκοπάκης>,του Ανδρέα Μήτσου, που κυκλοφόρησε το 2007 από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ ,με εξώφυλλο βασισμένο σ ‘ένα εξαιρετικό πίνακα του Edward Hopper του 1952-«Hotel by a Railroad» και κέρδισε το «βραβείο αναγνωστών»της χρονιάς.

Η ατμόσφαιρα του βιβλίου τόσο σημερινή, που δεν χρειάζεται να ειπωθούν ιστορικά γεγονότα ή ημερομηνίες, για να μπορεί ο αναγνώστης να ερμηνεύσει την λογοτεχνική δημιουργία .

"Ο Κύριος Επισκοπάκης" "Ένας Έλληνας σήμερα"  Γράφει η Βασιλική Φαρμάκη

Μια βαθιά κοινωνιολογική αποτύπωση της σύγχρονης Ελληνικής πραγματικότητας , με εικόνα κινηματογραφική και λόγο θεατρικό.

Μια λογοτεχνική φωτογραφία της σύγχρονης Ελλάδας, με δύο συμβατικούς γάμους εξ ανάγκης, για την κοινωνική καταξίωση, γάμων συμβατικών, κενών, χωρίς περιεχόμενο και δίχως επικοινωνία, οδηγούν μοιραία και αναπόφευκτα, εκδικητικά για τη γυναίκα ή εγωιστικά για τον άνδρα, στη δημιουργία μιας εξωσυζυγικής σχέσης ,που κι΄ αυτή σήμερα τείνει να γίνει απαράβατος θεσμός, κι’ αυτή για τους άλλους, για το κοινωνικό «prestige» ή για προσωπική ανάγκη,  για να καλυφθούν κενά και αποστάσεις, σε σώμα και ψυχή.

Για την επικοινωνία.

Για νάχουμε κάποιον να νοιάζεται για τους φόβους μας στην καλλίτερη περίπτωση, ή για το αλάτι στη ζωή μας!.

Δεν νοείται βέβαια Ελλάδα του σήμερα χωρίς ένα ξένο, επικίνδυνα τολμηρό, επικίνδυνα μοχθηρό, επικίνδυνα επικίνδυνο «ανταγωνιστή», ένα Βούλγαρο ας πούμε ,έναν Αλβανό, ένα Πακιστανό, ένα αλλοεθνή τέλος πάντων, ξένο στη γλώσσα μας, στην Ιστορία μας, που μολύνει πάτρια εδάφη, ανάξιος να εκτιμήσει, ανίκανος να αντιληφθεί , να γευθεί και να απολαύσει, χώρους ιερούς, χώρους δικούς μας , μνημεία της δικής μας Ιστορίας, χώρους, που μόνο εμείς μπορούμε «εν συνειδήσει» να απολαμβάνουμε ……πλάι στην μόνιμη ή ευκαιριακή συνοδό μας ή σύντροφό μας!!!

Αυτή είναι λοιπόν η ιστορία του έργου, ελκυστική, σύγχρονη, σημερινή.

Όμως εμένα άλλα με απασχολούν και δεν θα αρκεστώ σε μια τυπική, φιλολογική ερμηνεία, για την γλώσσα, την δομή ,το περιεχόμενο, αν είναι διήγημα, νουβέλα ή μυθιστόρημα, γιατί τον αναγνώστη άλλα τον απασχολούν, κι’ εκείνος το ψήφισε για πρώτο.

Ποιος είναι ο βαθύτερος λόγος που οδήγησε αγοραστές του βιβλίου και δωρεοδόχους του, πέρα από τον χρόνο ανάγνωσης, να μπουν έστω στην ολιγόλεπτη διαδικασία ενός τηλεφωνήματος ,να το ψηφίσουν και να το φέρουν πρώτο ,σήμερα που ο ασταμάτητος ρυθμός της ζωής, κάνει τον χρόνο ανεπαρκή ακόμα και για τα πολύ αγαπημένα πρόσωπα;

Κάποια εσωτερική ανάγκη τον ώθησε, κάτι μίλησε μέσα του, κάτι τον άγγιξε, κάτι τον συγκίνησε τόσο, για να θυσιάσει χρόνο ,πέρα από την ανάγνωση και για την ψηφοφορία ,χρόνο καθόλου περισσευούμενο, καθόλου αμελητέο, όμως πολύτιμο και ερευνητέο.

Κι’ αυτή η αναζήτηση του πολύτιμου χρόνου της ψηφοφορίας, δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στο βιβλίο.

Σήμερα; να αποσπάσεις από την καθημερινότητα ,να συγκινήσεις με ένα βιβλίο, να συνεπάρεις ψυχές;

Ποιόν εαυτό τους αναζητούν οι αναγνώστες και ταυτίζονται ,ποιόν εαυτό τους αναζητούν και παιδεύονται, ποιον εαυτό τους αναζητούν και καθαίρονται, ποιόν εαυτό τους αναζητούν και λυτρώνονται;

Εκεί λοιπόν είναι το μυστικό; στον καθρέφτη ;

Κορύφωση του έργου αποτελεί ένα ΟΧΙ, που πέφτει αιφνίδιο, αβασάνιστο, άμεσο, χωρίς δεύτερη σκέψη, οριστικό και αμετάκλητο, ηχηρό, αδυσώπητο, απρόβλεπτα αποφασιστικό, αλλά και αιματηρό για τον αναγνώστη που τον σκίζει, τον διαμελίζει, τον συντρίβει.

Ίσως βέβαια κάποιοι από τους αναγνώστες το διάβασαν με ανακούφιση, ίσως και να έλεγαν το ίδιο, ίσως και να τόχουν πει.

Όλα όμως μετά από το όχι αυτό, αλλάζουν, διαφοροποιούνται.

Άδικα ο κ. Επισκοπάκης παλεύει απεγνωσμένα, να μας βάλει στο πλευρό του, να μας κερδίσει, να μας εξηγήσει ,να δικαιολογηθεί, για να εξιλεωθεί ο ίδιος.

Αυτό όμως το ΟΧΙ αποδεικνύει ταυτόχρονα πως δεν είναι ΔΕΙΛΟΣ. Δεν είναι «ο καημένος»,δεν έχει μετανιώσει για τίποτα στη ζωή του, είναι αποφασισμένα «τακτοποιημένος» και εγωιστικά άπληστος.

Τα κεκτημένα του, το «status» του και την Αντιγόνη ,αλλά και την Φανή.

Όλα. Τα θέλει όλα. Κι ‘αν εκείνος δεν μπορεί , δεν δικαιούται κανένας άλλος να τα έχει.

Στη μετέπειτα αφήγηση εκλιπαρεί για εξαγνισμό ,αλλά η λύτρωση δεν θα έρθει για τον κύριο Επισκοπάκη ,αν την χρειάζεται κιόλας!

Όλοι όμως οι αναγνώστες, που ταυτίζονται με κάποιον από τους ήρωες του βιβλίου, επιζητούν και αποζητούν μια λύτρωση, που έρχεται ή δεν έρχεται αναλόγως με την ελαστικότητα των αρχών και αξιών τους, την ευλυγισία της συνειδήσεώς τους , την δυνατότητα απενεχοποίησης των ενοχών τους.

Ίσως και να αποτελεί μια ομαδική ψυχανάλυση όλων των ταυτιζομένων, ερήμην του δημιουργού, χωρίς αυτό να μειώνει το έργο , αλλά αντίθετα το εξυψώνει , αφού όση μεγαλύτερη απήχηση έχει ένα έργο,

όσο μεγαλύτερη ταύτιση με τον αποδέκτη δημιουργεί, τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία του.

Εδώ είναι η επιτυχία. Ένας πομπός ο συγγραφέας με το βιβλίο του, πολλά και διαφορετικά μηνύματα, σε πολλούς αποδέκτες.

Γιατί ο άθλος του έργου τέχνης είναι να διαβάζεται σε πολλές αποστάσεις, σε πολλούς χρόνους, με πολλούς τρόπους.

Ίσως σαν αναγνώστες βλέπουμε το είδωλό μας στον καθρέφτη, σε κάποιον από τους πρωταγωνιστές του βιβλίου, διαπιστώνουμε την δική μας σημερινή ανεπάρκεια προσωπικών συναισθημάτων, την ένδεια της επικοινωνίας, επιπολαιότητα συμπεριφορών, την σπασμωδικότητα κινήσεων, τις εγγενείς ή επίκτητες ελλείψεις μας, κι’ αυτό λειτουργεί εν τέλει λυτρωτικά.

Ο άκρατος καταναλωτισμός μας διέφθειρε και που θα βρούμε αναπαμό;

Το ανικανοποίητο μας κατέκλυσε και που θα βρούμε λυτρωμό;,

Χάσαμε τον εαυτό μας και που θα βρούμε ανασασμό;

Τα θέλουμε όλα, δίχως περίσκεψη, δίχως συλλογισμό.,

Και πώς θα πορευτούμε δίχως κάθαρση ,δίχως εξαγνισμό;

Γι’αυτό υπάρχουν τέτοια τα βιβλία για να μας συνεπαίρνουν και να μας συνεφέρνουν ,χωρίς κρίσεις και επικρίσεις διδάγματα, υποδείξεις, παραινέσεις, δίχως ηθικολογίες και δογματισμό.

Αλλά το στρατί της λύτρωσης είναι μοναχικό και δύσβατο, χωρίς συνοδοιπόρο ,δίχως οδηγό.

Μόνοι μας θα διαβούμε την ατραπό της επώδυνης αναμέτρησης με το εγώ μας, την παραδοχή των ενοχών μας ,των πράξεων και παραλείψεών μας ,το δημιουργικό μας, μόνοι μας θα κάνουμε τoν απολογισμό μας, τίμια και ειλικρινά, δίχως εξομολογήσεις , ταυτίσεις και αβασάνιστες απαντήσεις.

Μόνοι μας θα κατακτήσουμε την αυτάρκειά μας μέσα από την ολιγάρκειά μας ,την αυτογνωσία και εν τέλει την ποθούμενη και ζητούμενη αυτονομία μας.

Το βιβλίο όμορφα ταξιδεύει με το δικό του διαβατήριο , εμείς όμως ας θυμηθούμε σ’ όποιον και ό,τι πιστεύει ο καθένας μας, πως ο οβολός στον Αχέροντα τίποτα δεν εξαργυρώνει, είναι απλά το κόμιστρο να περάσουμε απέναντι…..

----------------------------------------------------------------------------------------

*Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΑΚΗΣ-Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΟΣ ΔΕΙΛΟΥ». Ο υπότιτλος του άρθρου «Ένας Έλληνας σήμερα», ετέθη από την συντάκτρια, για τις ανάγκες της ανάλυσης και διαβάστηκε στα πλαίσια της εκδήλωσης βιβλιοπαρουσίασης του ομώνυμου βιβλίου στις 17 Ιανουαρίου 2009 ,στο βιβλιοπωλείο «ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ»,παρουσία του συγγραφέα Ανδρέα Μήτσου ,πολλών αναγνωστών και του νευρολόγου -ψυχιάτρου Αθανασίου Μαρτίνου, που έδωσε την δική του ιατρική ανάλυση του βιβλίου. Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο συγγραφέας Αντώνης Δεσύλλας (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΔΕ).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Λεσχών Ανάγνωσης Κέρκυρας, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ», εγκαινιάζοντας μ’ αυτή την παρουσίαση την αίθουσα εκδηλώσεών του.

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News