Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος: «Ενότητα μέσα στην πολλαπλότητα»

Κώστας Καρδάμης, Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος: «Ενότητα μέσα στην πολλαπλότητα» (Κέρκυρα, Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, 2008)

Σειρά: Κερκυραίοι Δημιουργοί

156 σελίδες

ISBN: 978-960-88037-5-6

 

Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος: «Ενότητα μέσα στην πολλαπλότητα» του Κώστα ΚαρδάμηTo βιβλίο αποτελεί τον καρπό της δεκαετούς και πλέον ερευνητικής ενασχόλησης του συγγραφέα με τον Νικόλαο Μάντζαρο και το έργο του. Ο Κερκυραίος συνθέτης ήταν μέχρι πρόσφατα μονοδιάστατα συνδεδεμένος με τη μελοθέτηση του σολωμικού Ύμνου εις την Ελευθερίαν, και ιδιαιτέρως με το πρώτο μέρος της αρχικής μελοποίησης (1829), το οποίο το 1865 καθιερώθηκε ως ο ελληνικός Εθνικός Ύμνος. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο Μάντζαρος αποδεσμεύτηκε από τη συχνά ασφυκτική σύνδεσή του αποκλειστικά με τον Σολωμό. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην προοδευτική ανακάλυψη της σημαντικής προσφοράς του Κερκυραίου μουσουργού στη μελοποίηση ελληνικής γλώσσας πριν από τη γνωριμία του με τον Ζακύνθιο ποιητή, όπως επίσης και της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας συνθετικής παραγωγής της πρώτης τεσσαρακονταετίας του συνθέτη. Επιπλέον, με σταθερούς ρυθμούς άρχισαν να ξεδιπλώνονται και οι πρωτότυπες και ιδιαίτερα σημαντικές για τον ελληνικό, και όχι μόνο, χώρο αισθητικές απόψεις του Μάντζαρου, αλλά και το τεράστιο μουσικοεκπαιδευτικό έργο του. Παρά ταύτα, ο Μάντζαρος, ο οποίος υπήρξε η κινησιουργός δύναμη της μουσικής ανάπτυξης των Επτανήσων του 19ου αιώνα, δεν θεώρησε ποτέ τον εαυτό του επαγγελματία συνθέτη.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πλευρές της προσωπικότητας του Κερκυραίου μουσουργού, τις οποίες επιχειρεί να φωτίσει η νέα έκδοση της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών. Ταυτόχρονα, ο συγγραφέας φέρνει στο φως πληθώρα άγνωστων και εξαιρετικά σημαντικών πραγματολογικών στοιχείων για τη ζωή και το κοινωνικό περιβάλλον του Μάντζαρου, τα οποία συμβάλλουν στην κατανόηση μιας ολόκληρης εποχής. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και τα τεκμήρια που δημοσιεύονται για πρώτη φορά στο παράρτημα του βιβλίου.

Η κεντρική διάθεση του βιβλίου του Κώστα Καρδάμη, Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος: «Ενότητα μέσα στην πολλαπλότητα» γίνεται από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, Κ. Δαφνή & Θ. Μακρή (πρώην Πάροδος Αρσενίου, Μουράγια), Κέρκυρα, 49100, τηλ.-φαξ: 26610 30674.

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News