Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Κυκλοφόρησε «Η τιμή και το χρήμα» του Κωνταντίνου Θεοτόκη από τις εκδόσεις Ιδέες

Από τις Εκδόσεις Ιδέες κυκλοφόρησε η νουβέλα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη Η τιμή και το χρήμα.

Την παρούσα έκδοση, βασισμένη στην πρώτη έκδοση του βιβλίου του 1914, επιμελήθηκε ο Θεοδόσης Πυλαρινός.

Η έκδοση, όπως και τα προηγούμενα έργα που έχουν εκδοθεί από τις Εκδόσεις Ιδέες, περιλαμβάνει υποσελίδιο γλωσσάρι των ιδιωματικών λέξεων, το οποίο συνέταξε ο Αριστείδης Κάντας.

Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμεί έργο του ζωγράφου Γιώργου Κουλούρη.

Σελ. 120, κόστος 10 Ευρώ.

Κυκλοφόρησε «Η τιμή και το χρήμα» του Κωνταντίνου Θεοτόκη από τις εκδόσεις Ιδέες

Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ

Η τιμή και το χρήμα του Ντίνου Θεοτόκη, έργο μεγάλης αντοχής στον χρόνο, παρά το παρωχημένο της εποχής και της κοινωνίας που γράφτηκε, διαβάζεται και σήμερα με ξεχωριστό ενδιαφέρον· απνευστί, θα λέγαμε. Δεν είναι μόνο η οικονομία του, ούτε η λογοτεχνική δεινότητα του δημιουργού του· δεν είναι, επίσης, η τόσο παραστατική αποτύπωση μιας κρίσιμης περιόδου κοινωνικών αλλαγών στην Ελλάδα· είναι κυρίως η σύλληψη και η περιγραφή του απρόβλεπτου ενστικτώδους  χαρακτήρα του ανθρώπου με τα πάθη και τις αρετές του, απεικόνιση που βρίσκει, και θα βρίσκει, εφαρμογή διαχρονικά. Μπορεί οι κοινωνικές συνθήκες να αλλάζουν, τα περιβάλλοντα να μεταβάλλονται, όμως ο άνθρωπος θα μετεωρίζεται αενάως, θα κλυδωνίζεται οικτρά, καλούμενος να επιλέξει τον δρόμο της Αρετής ή της Κακίας, δίλημμα που, χωρίς υπερβολή, τίθεται καθημερινά στη ζωή του.

Οι ήρωες του Θεοτόκη είναι ανθρώπινοι, είναι αφοπλιστικά αληθινοί. Τους κυριαρχούν οι επιθυμίες, οι πόθοι και τα πάθη, η ικανοποίηση των οποίων δεν επιτυγχάνεται στους κοινούς θνητούς με γνώμονα την ηθική αλλά το προσωπικό συμφέρον και την υλική απόλαυση. Οι παραβιάσεις των  ηθικών κανόνων, απραγματοποίητων στην πραγματικότητα αλλά ισχυρά επιβαλλόμενων από την κοινωνία ώστε να προστατεύει η ίδια τη διάρκειά της, οδηγούν τον άνθρωπο στην καταστροφή. Μόνο που η καταστροφή αυτή στα έργα του κερκυραίου πεζογράφου δεν οδηγεί στην απώλεια και τον αφανισμό αλλά στη διάνοιξη νέων δρόμων, στην αναζήτηση νέων σχέσεων, απότοκων των ιδεολογικών διεργασιών του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα.

Η προηγμένη Κέρκυρα αποτέλεσε χώρο πρόσφορο για την ανάδειξη των μεγάλων αλλαγών. Η ταραγμένη μετάβαση από την αριστοκρατία στους αστούς, όπως δόθηκε από τον Θεοτόκη στους Σκλάβους στα δεσμά τους, το ξύπνημα του καταπιεσμένου ανθρώπου της υπαίθρου με την αναγκαία εμπλοκή του στη βιομηχανική παραγωγή και τη συνακόλουθη γνωριμία του με το χρήμα –Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα αποτελεί χαρακτηριστικό μυθιστόρημα εν προκειμένω–, η τυραννική επιβολή του πλούσιου αφέντη στη ζωή και κυρίως στο σώμα των υποτακτικών του, αποτελούν θέματα που ο Θεοτόκης τα έφερε επιτακτικά στην επιφάνεια, με τα μυθιστορήματα και τα διηγήματά του.

Ο έρωτας και το χρήμα αναδεικνύονται ρυθμιστικά εργαλεία στη ζωή και από τη συγκρουσιακή σχέση τους  «κανονίζονται» οι νέες κοινωνικές ισορροπίες. Στην Τιμή και το χρήμα ωριμάζει, ωστόσο, και κάτι άλλο: η ώρα της γυναίκας. Ο αγνός έρωτας υποτάσσεται στον εξουσιαστικό ρόλο του χρήματος, τα συμφέροντα συγκρούονται εξαιτίας των κοινωνικών διαφορών και των ταξικών διαστρωματώσεων, οι εκβιασμοί διαδέχονται τις τρυφερές στιγμές, για να καταστραφούν στο τέλος όλοι. Η ερωτική αλήθεια θα υπονομευτεί από τη δυναστική λειτουργία του χρήματος και οι δύο κεντρικοί ήρωες θα χωριστούν, σε ένα απρόσμενο τέλος, όπου ο τεχνίτης Θεοτόκης αναδεικνύει τη γυναίκα του αύριο, την εργαζόμενη γυναίκα, η οποία θα τολμήσει να υπερβεί την τρέχουσα ηθική, δεν θα υποταχθεί και με μεγάλο προσωπικό και κοινωνικό κόστος θα δείξει τον δρόμο της απελευθέρωσης.

                                                                                       Θεοδόσης Πυλαρινός

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Γερασίμου Μαρκορά 45

ΤΚ 49132  Κέρκυρα

Τηλ. 26610 23923

mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akron

Παλαιοκαστρίτσα, Κέρκυρα

Δείτε live

Corfuland News