Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Κορακιάνα - Σελίδες από τον 15ο έως και τον 18ο αιώνα, Κώστας Απέργης

ImageΗ εργασία αυτή είναι κάποιες σκόρπιες πτυχές από την Ιστορία της Κορακιάνας, δεν καλύπτει δηλαδή ούτε χρονικά, ούτε ποσοτικά το ιστορικό γίγνεσθαι του χωριού. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει μακροχρόνια έρευνα και αναζήτηση ποικίλων πηγών, όχι μόνο στην Κέρκυρα, αλλά και την υπόλοιπο Ελλάδα καθώς και τα αρχεία ξένων λαών, που κατά καιρούς πέρασαν σαν κατακτητές, πράγμα επίπονο και με εξειδικευμένες απαιτήσεις, διότι η περιοχή της Κορακιάνας έχει πλούσιο παρελθόν από τα αρχαία χρόνια και φτάνει ως τις μέρες μας, αφού βίωσε όλες τις περιπέτειες του νησιού της Κέρκυρας στη μακραίωνη αυτή ιστορική πορεία. Περιορίστηκε έτσι η έρευνα σε πηγές του Ιστορικού Αρχείου της Κέρκυρας και σε βιβλιογραφία (...) 

Σκοπός της εργασίας είναι να παρουσιάσει κάποιες σελίδες της ιστορίας της Κορακιάνας κατά τους αιώνες 15ο μέχρι 18ο, δίνοντας στον αναγνώστη μια εικόνα του χωριού σε ολόκληρη αυτή την περίοδο, σίγουρα ελλειπή, που μπορεί όμως να λειτουργήσει σαν βάση δεδομένων, για τον μελετητή του μέλλοντος, ο οποίος θα γράψει εκτενέστερα και λεπτομερέστερα την ιστορία του χωριού. (.....)
(Από τα Προλεγόμενα του συγγραφέα Κ. Απέργη)
 
Το βιβλίο του Κώστα Απέργη για την ευρύτερη περιοχή της Κορακιάνας συνθέτει μια εικόνα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής των κατοίκων τους τελευταίους αιώνες της Βενετοκρατίας. Κάθε πετραδάκι στο μωσαϊκό της ιστορικής μνήμης είναι αναγκαίο για να διατηρηθεί, να συντεθεί στο σύνολό της και να παραδοθεί ζωντανή και ακέραια στις επόμενες γενιές. Η εργασία αυτή προέρχεται από επίπονη και μακρόχρονη έρευνα στο ιστορικό αρχείο της Κέρκυρας. Φωτίζει με αξιόπιστα στοιχεία από αρχειακές πηγές τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και ανοίγει το δρόμο για συνθετικές μελέτες που θα καλύψουν συνολικά την ιστορική διαδρομή της γενέτειρας του συγγραφέα. Είναι, μάλιστα, δύσκολο να εντοπιστούν λεπτομερή στοιχεία για ένα περιορισμένο γεωγραφικό χώρο μια σχετικά άγνωστη ιστορική περίοδο.(...)  (Από τον πρόλογο του Νίκου Φακιολά)
 
Παρόλο αυτά περιέχει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τη δράση, τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων. Οι αναφορές και οι ερμηνείες για την προέλευση των επωνύμων των κατοίκων της περιοχής αποτελεί πρόκληση για τις σημερινές γενιές να αναζητήσουν τις γενεαλογικές τους ρίζες. Οι ετυμολογίες των επωνύμων δεν έχουν μόνο γλωσσολογικό ενδιαφέρον, αλλά αποκαλύπτουν τις μετακινήσεις πληθυσμιακών ομάδων, παραπέμπουν σε δραστηριότητες, έθιμα ή συμπεριφορές και δηλώνουν ιδιότητες, ιδιορριθμίες και ξεχωριστές συμπεριφορές. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα τοπωνύμια διαφόρων οικισμών και περιοχών, διότι συνδέονται οργανικά με τους κατοίκους και τη δράση τους. Ο συγγραφέας αποφεύγει τις αυθαίρετες ερμηνείες και περιορίζεται σε διακριτικούς σχολιασμούς των ιστορικών στοιχείων.(...) (Από τον πρόλογο του Νίκου Φακιολά)
 
 
Συγγραφέας: Κώστας Σταμ. Απέργης
ISBN: 978 - 960 - 930284 - 5

 
 


  

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akron

Παλαιοκαστρίτσα, Κέρκυρα

Δείτε live

Corfuland News