Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

«Κέρκυρα – Τότε και τώρα» του Μιχάλη Κόκκαλη

Κέρκυρα – Τότε και τώρα

Το ‘Κέρκυρα – Τότε και τώρα’ είναι η τελευταία δουλειά του Μιχάλη Κόκκαλη.
 

Εισαγωγή στο βιβλίο από τον Γιώργο Ζούμπο, PhD:

‘Η Κέρκυρα του 21ου αιώνα είναι πολύ διαφορετική από αυτή του 20ου σε ότι αφορά τόσο το φυσικό όσο και το δομημένο τοπίο. Το γεγονός αυτό ήταν συνέπεια των οικονομικών αλλά και κοινωνικών αλλαγών των τελευταίων δεκαετιών.

Ο Μιχάλης Κόκκαλης μας δείχνει τη σύγχρονη Κέρκυρα δίπλα στην παλιά και περιγράφει μέσα από τις φωτογραφίες το πέρασμα του νησιού στην εποχή της τουριστικής ανάπτυξης. Αυτή η αντιπαράθεση εικόνων αναδεικνύει τις μικρές ή μεγάλες αλλοιώσεις που έχει υποστεί το τοπίο του νησιού και δίνει αφορμή για ξεδίπλωμα νοσταλγικών αναμνήσεων. Ο ίδιος ο φωτογράφος ζώντας τις αλλαγές που συντελούνται εδώ και εβδομήντα ολόκληρα χρόνια στο νησί, θέλησε να τις αποτυπώσει δίνοντας μας μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εργασία.

Το παρουσιαζόμενο φωτογραφικό υλικό αφορά όλο το νησί. Σε ότι αφορά την πόλη, εκτείνεται χρονικά από τα τέλη του 19ου αιώνα ως τις μέρες μας. Ο αναγνώστης αντικρίζει την Κέρκυρα μιας εποχής κατά την οποία υπήρχε έντονη εμπορική κίνηση και λειτουργούσαν βιομηχανίες και βιοτεχνίες.

«Κέρκυρα – Τότε και τώρα» του Μιχάλη Κόκκαλη

 

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά ζεύγη φωτογραφείων αφορά το χώρο του Παλιού Λιμανιού (Σπηλιά). Ο αναγνώστης περνά από την ασφυκτική προπολεμική δόμηση με τον Μαρκά, κτίριο ΤΤΤ (Ταχυδρομεία-Τηλέγραφοι-Τηλέφωνο) , εκκλησία, λιμεναρχείο, τελωνείο, γραφεία και πολλοί αποθηκευτικοί χώροι στη σημερινή λιτή με το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, το σιντριβάνι και τις διάφορες τουριστικές χρήσεις.

 

Βασικός παράγοντας στη διαμόρφωση της σημερινής εικόνας της πόλης ήταν οι βομβαρδισμοί του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε καταστράφηκε μεγάλο μέρος της, πυρπολήθηκαν ιστορικά κτίρια και χάθηκαν καλλιτεχνικοί θησαυροί. Ημερομηνία ορόσημο εκείνης της περιόδου θεωρείται η 13η Σεπτέμβρη 1943 όταν η γερμανική αεροπορία προκάλεσε τις σημαντικότερες και πλέον εκτεταμένες καταστροφές με χρήση εμπρηστικών βομβών.

Οι φωτογραφίες των περίχωρων της πόλης και της υπαίθρου του νησιού σκιαγραφούν έντονα την οικονομική εξέλιξη και τις αλλαγές που αυτή επέφερε. Ο αναγνώστης στο τέλος αυτού του βιβλίου, ανάλογα με την ηλικία του, θα θυμηθεί την Κέρκυρα των νεανικών του χρόνων η θα γνωρίσει την Κέρκυρα των γονιών του.’

Το βιβλίο περιέχει 62 ζευγάρια φωτογραφιών. Οι παλιές φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του Μιχάλη Κόκκαλη και οι σύγχρονες είναι πρόσφατα τραβηγμένες από τα ίδια ακριβώς σημεία.

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Κέρκυρας ή στείλτε μου ένα email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και θα σας απαντήσω με email δίνοντάς σας τα στοιχεία για αγορά μέσω paypal.

 Μιχάλης Κόκκαλης  

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News