Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ιθάκη μου ήταν η Κέρκυρα - Ευρυπίδης Κλέοπας

Iθάκη μου ήταν η Κέρκυρα - Eυριπίδης Κλέοπας

Ο διάπλους ενός αιώνα

Πρόλογος Γωργίου Ι. Ράλλη

ImageΕκείνη τη νύχτα τα πυροτεχνήματα φώτιζαν τον ουρανό της μικρής, αλλά κοσμοπολίτικης Αθήνας του 1900. Το ίδιο συνέβαινε στο Βερολίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη, το Λονδίνο. Κλωσόριζαν με φιέστες τον καινούργιο αιώνα, με χορούς στα σαλόνια, και πυροτεχνήματα στις πλατείες και τους δρόμους. Ο Ιωάννης Κυπριανός, κρατούσε στην αγκαλιά του το νεογέννητο κοριτσάκι του, το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά του.

Αργότερα, στο γυμνάσιο, το' σκαγα απ' το σχολείο και πήγαινα μόνος στις πλατείες Δροσοπούλου στη Φιλοθέη, για να τελειώσω κάποιο βιβλίο του Ντοστογιέφσκι που είχα αρχίσει. Τη μέρα που συμπλήρωνα τις απουσίες που απαιτούνταν για να μείνω στην ίδια τάξη - στην πέμπτη γυμνασίου - είχα διαβάσει -θυμάμαι- στη διάρκεια ενός σχολικού εξαώρου, τον Αιώνο σύζυγο του Ντοστογιέφσκι. Ένα κόκκινο βιβλιαράκι τσέπης, απ' τις εκδόσεις Γαλαξίας.

Πολλές φορές είχα ονειρευτεί αυτό το ίδιο όνειρο. Είμαστε λέει στη μεσαιωνική πόλη της Κέρκυρας, μέσα στα τείχη, κλεισμένοι και πολιορκημένοι. Φωτιές πέταγαν πάνω από τα κεφάλια μας, και γύρω πέφτανε βόμβες. Ο ουρανός γεμάτος πυροτεχνήματα. Μέρα και νύχτα. Και η πόλη δεν έπεφτε. Εγώ μέσα από τα τείχη φοβόμουνα.

Η Βενετία που γνώρισα, είναι μια πόλη, η μοναδική απ' τις μεγάλες πόλεις της Ιταλίας, που γεννήθηκε και μεγάλωσε σαν Ελληνίδα.

Μια εικοσαετία λοιπόν, μετά από την πρώτη μου σύντομη επίσκεψη, ξαναβρέθηκα στην πιο όμορφη πόλη του κόσμου. Στη μέση του Rio dei Greci, μπροστά ακριβώς από το ponte dei greci, βρίσκεται το Φλαγγινιανό Φροντιστήριο. Ο Θωμάς Φλαγγίνης πλούσιος δικηγόρος και έμπορος από τη Βενετία, κερκυραϊκής καταγωγής από τον πατέρα του και κυπριακής από τη μητέρα του, υπήρξε ο μέγας ευεργητής του παροικιακού ελληνισμού της Βενετίας. [Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου].

ISBN: 960-395-010-6

Εκδόσεις: Έψιλον

Συγγραφέας: Ευρυπίδης Κλέοπας

Σελίδες: 142

Πηγή: http://www.corfustore.gr/

Για Αγορά Κάντε Κλικ ΕΔΩ

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News