Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

"Έργα και Ημέρες στην Κέρκυρα", Μαρία Κουρούκλη

ImageΗ Κέρκυρα έχει αλλάξει πολύ τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Τα ήθη, τα έθιμα, οι συνήθειες, οι κοινωνικές συνθήκες και πολλά πολιτισμικά στοιχεία έχουν άναδιαμορφωθεί, ενώ άλλα έχουν χαθεί, θύματα μιας αμείλικτης και αναπόδραστης εξελικτικής πορείας. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, μία νέα ανθρωπολόγος, η Μαρία Κουρούκλη, επέλεξε ως τόπο της έρευνάς το χωριό της Επίσκεψης, τόσο λόγω των χαρακτηριστικών του, όσο και λόγω της ύπαρξης εκτενούς αρχειακού υλικού, το οποίο θα συμπλήρωνε την επιτόπια έρευνα.

Το αποτέλεσμα ήταν, αφ'ενός να συνταχθεί μία επιστημονική εργασία για την παραδοσιακή κοινωνία της υπαίθρου της Κέρκυρας και, αφ'ετέρου, να διασωθούν, σ' ένα βιβλίο πολλά στοιχεία του πολιτισμού της κερκυραϊκής αγροτικής (τότε) κοινωνίας.

Η Μαρία Κουρούκλη, χωρίς να το περιμένει, βρήκε μπροστά της ένα χωριό και έναν τοπικό πολιτισμό πολύ διαφορετικό από ό,τι είχε φανταστεί. Η Κέρκυρα ήταν ένας τόπος πρωτόγνωρος, μία terra icognitta για τους έλληνες εθνολόγους. Η ερευνήτρια κατάλαβε σύντομα ότι η θάλασσα που χωρίζει την Κέρκυρα από τη "Στερεά" αποτελεί στην πραγματικότητα το σύνορο που ορίζει ένα ιδιαίτερο πολιτισμικό ενδιαίτημα, στο οποίο έχουν επιβιώσει ήθη και κοινωνικές δομές παλιές όσο το ρωμαϊκό δίκαιο και η αρχαιοελληνική ιδιοκτησία του γένους.

Τα "Έργα και Ημέρες στην Κέρκυρα" είναι ένα έργο - κατάθεση για τη δομή και τα ήθη της παλιάς κερκυραϊκής κοινωνίας, μίας κοινωνίας από την οποία προερχόμαστε. Είναι ένα βιβλίο που αποτελεί κληροδότημα για τις επερχόμενες γενιές.

Πηγή: http://www.e-kinitro.gr/

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News