Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Αλέξιος Γ.Κ. Σαββίδης, "Μεγάλοι μαέστροι: Βιογραφικό λεξικό"

Αλέξιος Γ.Κ. Σαββίδης, Μεγάλοι μαέστροι: Βιογραφικό λεξικό (Αθήνα, Εκδόσεις Πατάκη, 2008), 376 σελίδες, ISBN: 978-960-16-2761-8


          Ο καθηγητής Αλέξιος Σαββίδης είναι γνωστός για τις εμβριθείς έρευνές του στο χώρο της βυζαντινής και μεσαιωνικής ιστορίας. Δεν έκρυψε, ωστόσο, ποτέ το ενδιαφέρον του για την έντεχνη μουσική και την υπεράσπιση της θέσης της στο νεοελληνικό μουσικό χώρο. Αποτέλεσμα των μουσικών ενδιαφερόντων του Σαββίδη, τα οποία καλλιεργήθηκαν στο Ωδείο Αθηνών και στο Εθνικό Ωδείο και διευρύνθηκαν κατά την παραμονή του στο εξωτερικό, είναι και το βιογραφικό λεξικό Μεγάλοι Μαέστροι, το οποίο έρχεται να καλύψει ένα από τα πολλά κενά της ελληνόγλωσσης βιβλιογραφικής παραγωγής στον τομέα της έντεχνης μουσικής. ImageΗ αιτία της έλλειψης αυτής, δηλαδή η περιθωριοποίηση της έντεχνης μουσικής δημιουργίας στη μεταπολεμική Ελλάδα, κατάσταση που υποστηρίζεται και από τα κατά καιρούς ιδεολογήματα περί μιας ομιχλώδους νεοελληνικής μουσικής «αυθεντικότητας», κατονομάζεται έμμεσα στο τόσο ενδιαφέρον, τεκμηριωμένο και γεμάτο αυτοβιογραφικές αποχρώσεις προλογικό σημείωμα. Εκεί ο Σαββίδης αναφέρει, ότι, πλην μιας αξιόλογης μειοψηφίας, στην Ελλάδα υπάρχει η «εκτεταμένη αντίληψη ότι η κλασική μουσική συνδέεται με τις κηδείες σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων, αλλά και με τη Μεγάλη Εβδομάδα».
         Παρά ταύτα, η δουλειά του Σαββίδη μόνο σε λίγους δεν απευθύνεται και αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες αρετές της. Ήδη στο προλογικό σημείωμα με εύληπτο και πειστικό τρόπο αναφέρεται στη θέση του αρχιμουσικού και την προσφορά του στην ορχήστρα. Εξίσου εύληπτα και λεπτομερειακά είναι τα τετρακόσια δώδεκα βιογραφικά σημειώματα σημαντικών μαέστρων που παρουσιάζονται στο κύριο μέρος του βιβλίου. Ως γνώμονας επιλογής των προσώπων που λημματογραφούνται τέθηκε από τον συγγραφέα η χρονική περίοδος από την εποχή των πρώιμων ηχογραφήσεων μέχρι τις μέρες μας. Έτσι, τα σημειώματα δίνουν πλούτο πληροφοριών για προσωπικότητες που όρισαν τον τρόπο που ακούμε ακόμη και σήμερα μουσική. Ιδιαίτερη η θέση και των ελληνικής καταγωγής αρχιμουσικών, αφού εκτός του Δημ. Μητρόπουλου ο αναγνώστης βρίσκει λήμματα για τους Δημ. Αγραφιώτη, Οδυσσέα Δημητριάδη, Μιλτιάδη Καρύδη, Δημ. Χωραφά. Πρόκειται για ένα βιβλίο απόκτημα για όποιον ενδιαφέρεται σε οποιοδήποτε βαθμό ουσιαστικά για τη μουσική και πραγματικό εργαλείο για όποιον θέλει να τη γνωρίσει.


Κώστας Καρδάμης

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News