Τι παίζει Σήμερα

Μία στήλη με θέματα υγείας για την Κέρκυρα, τους Κερκυραίους και για όλη την Ελλάδα. Υγεία Κέρκυρα.
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Τι είναι η Αναπνευστική Φυσικοθεραπεία

Γράφει για το Corfuland ο φυσικοθεραπευτής Χρήστος Πουλημένος για την Αναπνευστική Φυσικοθεραπεία.

Τι είναι η Αναπνευστική Φυσικοθεραπεία και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται

Ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει το τι ειναι η Φυσικοθεραπεία γενικότερα και ειδικότερα όταν μιλάμε για συγκεκριμένα προβλήματα του ανθρώπινου οργανισμού.

Ένα σημαντικό αντικείμενο που λαμβάνει η Φυσικοθεραπεία είναι η Αναπνευστική Φυσικοθεραπεία που χρησιμοποιείται ευρέως στον πλανήτη, το oποίο σε κάποιες περιπτώσεις είναι ζωτικής σημασίας.

Τι είναι η Αναπνευστική Φυσικοθεραπεία

 

Γενικά η αναπνευστική φυσιοθεραπεία αποτελεί έναν ιδιαίτερο κλάδο και εκτελείται από ειδικά εκπαιδευμένους φυσιοθεραπευτές με σκοπό την αρμονική συνεργασία των αναπνευστικών μυών, τον καλό αερισμό των πνευμόνων και την καλή παροχέτευση των βρογχικών εκκρίσεων. 

Συγκεκριμένα η αναπνευστική φυσιοθεραπεία ενδείκνυται στα οξέια και χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος, σε χειρουργημένους ασθενείς, σε διαταραχές του νευρικού ελέγχου της αναπνοής, σε παραμορφώσεις του θώρακα και σε διαταραχές της αναπνευστικής λειτουργίας λόγω κακής στάσης του σώματος.

Ο Φυσικοθεραπευτής που ασχολείται με αναπνευστική φυσιοθεραπεία πρέπει να ενημερώνεται λεπτομερώς από τον θεράποντα γιατρό για τη πάθηση και τις προφυλάξεις που έχουν σχέση με το πρόβλημα του ασθενούς. Κατόπιν βλέποντας τον ασθενή κάνει τη δική του αξιολόγηση, σχετικά με τη στάση του σώματός του, το σχήμα του θώρακα, τον τρόπο που αναπνέει, τη δύσπνοια, το βήχα, τις εκκρίσεις και τη γενικότερη κατάστασή του (χρώμα του προσώπου, των χειλιών, ψυχική διάθεση κλπ). Έτσι εφαρμόζει ένα πρόγραμμα αναπνευστικής φυσιοθεραπείας κατάλληλο για τον συγκεκριμένο ασθενή.

Στα οξεία πνευμονικά νοσήματα σε συνδυασμό με τα φάρμακα, διευκολύνει και επιταχύνει την αποκατάσταση του ασθενούς ενώ στα χρόνια νοσήματα επιβραδύνει τη εξέλιξη της νόσου.

Σοβαρά καθημερινά προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος είναι το ΧΑΠ, το άσθμα, το χρόνιο βρογχικό άσθμα, το αλλεργικό άσθμα, το πνευμονικό εμφύσημα, το πνευμονικό απόστημα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η ατελεκτασία, η πνευμονική εμβολή και η πνευμονία.

Άρα με την αναπνευστική φυσικοθεραπεία μπορούμε να βελτιώσουμε συμαντικά αρκετά από τα προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος είτε είναι αποτέλεσμα κάποιας νόσου ή πάθησης είτε λογο ανατομικών αλλαγών, τραυματισμών, μέσω των τεχνικών του φυσικοθεραπευτή και των βοηθημάτων βελτίωσης της αναπνευστικής ικανότητας.  

 

Χρήστος Πουλημένος, Φυσικοθεραπευτής PT

Εθν/κη Παλαικοκαστρίτσας, Κοντόκαλι 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26610 99750, 6972003103

 

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News